Yuwen Shiji (宇文士及) (? - 642), formalno Vojvoda Zong od Yinga (郢縱公), bio je kineski velikodostojnik u službi dinastija Sui i Tang, koji je služio kao kancelar cara Taizonga.

Bio je sin uticajnog generala i velikodostojnika Yuwen Shua, i imao dvojicu braće - Yuwen Huajija i Yuwen Zhijia. Još za vrijeme cara Wena je stekao reputaciju sposobnog birokrata, te mu je car svoju unuku - princezu Nanyang, kćer princa Yang Guanga - dao za ženu. Nakon što je Yang Guang godine 604. došao na prijestolje kao car Yang, Yuwen Shiji se sprijateljio sa generalom Li Yuanom.

Godine 618. je njegov brat u Jiangduu ubio cara Yanga, a nedugo potom sebe novim carem. Yuwen Shiji je tada dobio titulu carskog princa. Nakon što je Yuwen Huaji ubijen u sukobu sa Dou Jiandeom, Yuwen Shiji je izbjegao u Chang'an gdje se predao Li Yuanu, koji je tada kao car Gaozu osnovao dinastiju Tang. Iako ga je ispočetka car htio odbiti, podsjećanje na staro prijateljstvo, kao i to da mu je Yuwen Shijijeva sestra bila konkubina su prevagnuli, te je ušao u službu. Prvo je služio Gaozua, a potom njegovom sina Taizonga.

Reference uredi