Yuri od Goguryeoa

Kralj Yuri (? - 18. n.e.) je bio drugi vladar Goguryeoa, najsjevernijeg od Tri kraljevstva Koreje, koji je vladao od oko 19. pne. do 18. n.e. Bio je najstariji sin kralja Dongmyeongseonga, osnivača kraljevstva. Kao i kod većine ranih korejskih vladara, podaci o njegovom životu se uglavnom temelje na korejskom tekstu Samguk Sagi.

Yuri se opisuje kao vojnički moćan i sposoban vladar. Godine 3. n.e. je prijestolnicu svoje države premjestio iz tvrđave Jolbon u tvrđavu Gungnae. Godine 9. je porazio Xiongnue. Tri godine kasnije mu je Wang Mang, kineski car iz novouspostavljene dinastije dinastije Xin, poslao izaslanstvo sa zahtjevom za trupama koje su trebale gušiti seljačke pobune. Yuri je umjesto toga zaratio s Kinezima.

Yuri je imao tri sina - Dojula, Hae-Myunga i Muhyula. Najstariji Dojul je umro u djetinjstvu, pa je Hae-Myung proglašen za prijestonasljednika. Međutim, ubrzo se ispostavilo da je Hae-Myung bahat i nediscipliran, pa je godine 14. Yuri prijestonasljednikom proglasio Muhyula. On je kasnije postao kralj Daemusin od Goguryeoa.

Yuri se pripisuje pjesma koju je napisao za svoju konkubinu Chihui, a koja nosi naziv Hwangjoga (황조가/黃鳥歌), što znači "Pjesma Žute ptice." Njen tekst se sačuvao do današnjih dana.

V. također uredi

Kraljevske titule
Prethodi:
Kralj Dongmyeong
Kralj Goguryeoa
19. pne. – 18. n.e.
Slijedi:
Daemusin