Yuki-onna (雪女? Snježna žena) je drevno japansko božanstvo ili duh. Obučena je u beli kimono (mada je po nekim predanjima prikazuju kao nagu, sa sobom nosi ledeni dah i za razliku od većine bogova i duhova ona ne ostavlja otiske stopala po snegu. Yuki se često prikazuje kao prelepa devojka blede kože i duge crne kose.

Jedna legenda govori kako su čovek Mosaku i njegov učenik Minokichi putovali po šumi. Došli su do jezera koje su želeli da pređu, ali uočili su čoveka koji je bio na ivici snage tražeći zaklon. Mosaku i Minokichi su poveli putnika sa sobom i ponudili mu da prenoći u njihovoj kolibi. Kada su se našli u kolibi, Mosaku je odmah utonui u san dok je njegov učenik Minokichi zaspao nešto kasnije. Pre nego što je zatvorio oči, Minokichi-a je probudio zvuk škripavog poda. Video je da su se vrata otvorila i da je žena u belom stajala iznad Mosaku-a koji je teško disao, njen dah je kao para izlazio iz njenih usta. Svojim dahom je uzela poslednji Mosaku-ov dah. Minokichi je bio na smrt preplašen. Devojka se okrenula ka njemu i rekla mu da o ovome ne sme reći nikome ili če u protivnom umreti i onda otišla.

Mesec dana kasnije,u njegovom selu, Minokichi je šetajući po šumi sreo predivnu devojku po imenu Yuki.Yuki mu se mnogo svidela i upitao ju je da li je nekome obećana.Odgovorila je da nije i dvoje se odmah venčalo.Minokichi i Yuki su dobili desetoro dece. Svi u selu su čuli da je Yuki bila žena koju je Minokichi-eva majka tražila za svog sina.Jedne noći Minokichi nije mogao a da ne primeti kako njegova žena podseća na devojku koja je svojim dahom usmrtila njegovog poštovanog učitelja.Odlučio je da joj otkrije svoju strašnu tajnu. Kada joj je sve ispričao, njeno lice postalo je kao sneg belo kada ga je pogledala."To sam bila ja koja sam ubila tvog učitelja i da si nekom drugom rekao ovu tajnu i da nije naše dece odmah bh te ubila. Ali to će morati da sačeka sledeće snežne noći. "Sa tim rečima i besom na njenom licu Yuki je otišla i Minokichi i njegova deca je nikada nisu videli.

Eksterne reference uredi