Yuan Xun (元恂) (483–497), rođen kao Tuoba Xun (拓拔恂, ime promijenjeno 496), kurtoazno ime originalno Yuandao (元道), potom Xuandao (宣道, promijenjeno 496), bio je krunski princ kineske/Xianbei dinastije Sjeverni Wei.

Bio je najstariji sin cara Xiaowena i njegove konkubine Gospe Lin. Otac ga je proglasio krunskim princom 490. Godine 496. je u okviru programa sinizacije preselio prijestolnicu iz Pinchenga u u drevnu kinesku prijestolnicu Luoyang, a njegov sin, kao i svi članovi klana Tuoba su carevom naredbom o promjeni Xianbei imena u Han imena su prezime "Tuoba" promijenili u "Yuan". Tako je i Tuoba Xun postao Yuan Xun.

Yuan Xun je time, kao i mnogi pripadnici Xianbei plemstva, time bio nezadovoljan. Prema kineskim historijskim izvorima je bio gojazan, i mučilo ga je to što se nije mogao prilagoditi na topliju klimu u Luoyangu. Kada mu je otac 496. krenuo na jug kako bi vodio pohod protiv dinastije Južni Qi, Yuan Xun je formalno ostavljen da vodi prijestolnicu. Međutim, on je to pokušao iskoristiti kao priliku da pobjegne natrag u Pincheng, pri čemu je ubio pomoćnika Gao Daoyuea (高道悅) koji ga je u tome spriječio. Međutim, general Yuan Yan je dao zatvoriti gradske dveri i prijestonasljednik je pri carevom povratku išiban, degradiran u pučanina i stavljen u kućni pritvor, a novim prijestonasljednikom je proglašen njegov mlađi brat Yuan Ke. Godine 497. ga je carski službenik Li Biao (李彪) lažno optužio da kuje zavjeru protiv cara, zbog čega je otrovan.