Yes! We Have No Bananas

Yes! We Have No Bananas je popularna američka humoristička (novelty) pjesma koju su 1923. napisali Frank Silver i Irving Cohn. Njen naslov na engleskom doslovno znači "Da! Nemamo banane", i tradicionalno se smatra da je kao inspiracija za nju poslužila nestašica banana na njujorškom tržištu izazvana bolešću koja je te godine napala stabla banana u Brazilu; sam naslov je, prema lokalnoj predaji, na Long Islandu Jimmy Costas, grčki trgovac na tamošnjoj tržnici koji je svoje navodno nepoznavanje engleskog koristio kako bi zbunio mušterije.

Prvi put je izvedena u brodvejskoj reviji Make It Snappy od strane Eddieja Cantora i odmah je postala veliki hit. Kasnije su je obradili Benny Goodman i Spike Jones. Ipak, najveću je popularnost stekla u Velikoj Britaniji za vrijeme drugog svjetskog rata nakon što je vlada zabranila uvoz banana proglasivši je nepotrebnim luksuzom za stanovništvo u tim teškim vremenima. Tom se pjesmom na šaljivi i autoironični način stanovništvo nastojalo nositi sa oskudicom i drugim nedaćama u tom vremenu.

Godine 1996. je pjesma poslužila kao inspiracija za BBC-jevu mini-seriju No Bananas sa radnjom smještenom u drugi svjetski rat.

Izvori uredi