Yeongnyu od Goguryeoa

Kralj Yeongnyu od Goguryeoa (? - 642) (vl. 618 - 642) bio je 27. po redu i pretposljednji vladar države Goguryeo, najsjevernijeg od Tri kraljevstva Koreje.

Yeongnyu od Goguryeoa
Hangul영류왕
Hanja榮留王
Revidirana romanizacijaYeongnyu-wang
McCune–ReischauerYŏngnyu-wang
Ime po rođenju
Hangul건무 ili
Hanja建武 ili
Revidirana romanizacijaGeonmu ili Seong

Yeongnyu je bio polubrat prethodnog kralja Yeong-yanga koga je naslijedio 618. Njegov dolazak na prijestolje je koincidirao sa dolaskom na vlast dinastije Tang u susjednoj Kini, čiji su vladari, nastojeći konsolidirati svoju vlast, ispočetka zauzeli pomirljivu politiku prema Goguryeou. Godine 622. su tako razmijenjeni zarobljenici iz prethodnih ratova, a 624. su u Goguryeo iz Kine poslani misionari koji su u tu državu donijeli taoizam. Godine 631. su kineske trupe prilikom nakratko upale u Goguryeo i uništile spomenik korejskoj pobjedi u prethodnom ratu. Nastojeći se osigurati od mogućeg novog rata, Yeongnyu je dao izgraditi liniju tvrđava na zapadnoj granici, preteču mnogo kasnije Cheolli Jangseong. Za taj pothvat je zadužen general Yeon Gaesomun.

Yeongnyu je, međutim, ubrzo postao sumnjičav prema svom generalu te počeo planirati njegovo uklanjanje. Čuvši za to, Yeon Gaesomun je priredio gozbu na koju su pozvani vodeći kraljevi pristaše, te ih potom sve mučki pobio. Poslije je sa svojim trupama umarširao u prijestolnicu, te svrgnuo i ubio Yeongnyua. Za novog kralja je postavio njegovog nećaka Bojanga.

Yeongnyuovo ubistvo je kineskom caru Taizongu poslužilo kao povod da pokrene Prvi Goguryeo-Tang rat.

Kraljevske titule
Prethodi:
Yeongyang
Kralj Goguryeoa
618 – 642
Slijedi:
Bojang