Yellowstone (rijeka)

Yellowstone
Yellowstone River
YellowstonefallJUN05.JPG
Lokacija
Države  SAD
Gradovi Billings
Hidrografija
Izvor
  – aps. visina
spoj rijeka North i South Forks u Masivu Absaroka (Wyoming)
m
Ušće
  – aps. visina
Missouri kod mjesta Buford (Sjeverna Dakota)
m
Dužina 1 114 km
Pritoke Gardner, Shields, Lamar, Boulder, Stillwater, Bighorn, Tongue, Powder, Wind
Hidrologija
Protok
  – srednji

390 m³/s
Sliv
  – površina

181 300 [1] km²
Ulijeva se u Missouri

Yellowstone (engleski: Yellowstone River) je rijeka u Sjedinjenim Američkim Državama, velika pritoka Rijeke Missouri duga 1 114 km. [1]

Geografske karakteristikeUredi

Yellowstone se formira spojanjem rijeka North i South Forks na obroncima Planine Yount u Masivu Absaroka -Wyoming. [1] Ubrzo nakon toga ulazi u jugoistočni kut Nacionalnog parka Yellowstone, nakon tog teče prema sjeveru u Jezero Yellowstone, a nakon izlaska na sjevernom kraju jezera, obrušava se sa visine od 129 m u dva spektakularna slapa i ulazi u veličanstveni yellowstonski - Grand Canyon. Nakon tog rijeka meandrira u pravcu sjevera - sjeverozapada kroz Montanu.

 
Porječje rijeke Yellowstone

Kod naselja Miner skreće na sjeveroistok a zatim prema sjeveru na putu do Livingstona. Tu zavija na istok pored Billingsa, gdje teče preko visoravni, tu se savija prema sjeveroistoku i prolazi gradove Miles City i Glendive. Sjeveroistočno od naselja Sidney, izlazi iz Montane u Sjevernu Dakotu. Na kraju svog puta jugozapadno od naselja Williston, uvire u Missouri. [1]

Yellowstone ima porječje veliko oko 181 300 km²[1], koje se proteže kroz tri američke države Wyoming, Montana i Sjeverna Dakota. [1]Najveće pritoke su Bighorn, Tongue i Powder koje također izviru sa Masiva Absaroka i rijeka Wind koja izvire sa Masiva Bighorn.

IzvoriUredi

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 Yellowstone River (engleski). Encyclopædia Britannica. http://www.britannica.com/EBchecked/topic/652799/Yellowstone-River. Pristupljeno 10. 10. 2012. 

Vanjske vezeUredi