The Year of the Sex Olympics

(Preusmjereno sa stranice Year of the Sex Olympics)

The Year of the Sex Olympics (sh. Godina seks olimpijade) je britanska science fiction TV drama snimljena u režiji Michaela Elliotta prema scenariju Nigela Knealea i prikazana 1968. godine na programu mreže BBC2 u okviru antologije Theatre 625.

Theatre 625 - The Year of the Sex Olympics
Žanrscience fiction
RežijaMichael Elliott
ProducentRonald Travers
ScenarioNigel Kneale
UlogeLeonard Rossiter
Suzanne Neve
Tony Vogel
Brian Cox
Martin Potter
Vickery Turner
Zemlja Ujedinjeno Kraljevstvo
Jezikengleski
Originalni kanalBBC2
Premijera29. jul 1968.
Trajanje105 min.

Radnja se događa u budućnosti u kojoj je društvo podijeljeno na obrazovanu elitu i mase koje se drže u pokornosti pomoću masovnih medija, odnosno televizije koje prikazuje pornografske i druge sadržaje koji koriste njihove najniže porive. Protagonist, koga tumači Leonard Rossiter, je producent koji dođe na ideju da ponudi novu emisiju koja prikazuje kako se mala grupa ljudi, odnosno jedna porodica, pokušava preživjeti na izoliranom otoku, te kako im producenti kao dodatnu poteškoću i atrakciju za gledatelje ubace psihopata koji ih pokušava ubiti.

Kneale, koji je nekoliko godina ranije kao TV-dramu adaptirao znameniti Orwellov roman 1984, je inspiraciju dijelom pronašao u Orwellovom konceptu prolefeeda kojima je režim mase prolova držao u pokornosti, ali isto tako i tada aktualnom seksualnom revolucijom i kolapsom svih dotadašnjih moralnih vrijednosti, a za koje je bio uvjeren da će budućim vlastodršcima poslužiti kao sredstvo za brojne zloupotrebe. The Year of the Sex Olympics je bila jedna od prvih BBC-jevih TV-drama snimljenih i emitiranih u boji, a u nju je uložena za tadašnje standarde prilično visoka količina novca. Drama je imala gledanost, ali nije izazvala pozitivne reakcije. Godine 1970. je reprizirana u skraćenoj verziji.

Kao i kod mnogih sličnih TV-emisija tog doba, njene kopije su postale predmetom recikliranja u svrhu uštede magnetoskopskih vrpci, te originalna verzija u boji više ne postoji. Dugo se smatrala izgubljenom, ali je 1980-ih pronađena crno-bijela kopija, koja će nekoliko godina kasnije biti izdana na DVD-u.

The Year of the Sex Olympics je iz zaborava izašla zahvaljujući tome što su se 2000. na programu britanske televizije pojavile nove reality emisije kao što su Big Brother i Survivor, a što je tadašnju novinarku Nancy Banks-Smith potaklo da ustanovi kako je The Year of the Sex Olympics u mnogo čemu predvidjela budućnost.

Vanjske veze uredi