Xin Xianying (191-269) je bila kineska plemkinja iz doba Tri kraljevstva, poznata kao kćer Xin Pija, velikodostojnika na dvoru države Cao Wei, ali i po tome što je aktivno sudjelovala u političkim raspravama, što je bila rijetkost za žene u Kini 3. vijeka. Kineski historijski izvori je opisuju kao izuzetno mudru ženu, kao i da ju je hvalio njen brat Xin Chang.

Xin Xianying
Tradicionalni kineski 辛憲英
Pojednostavljeni kineski 辛宪英

Poznata je anegdota iz 234. kada je Zhuge Liang, regent suparničke države Shu Han, poslao žensku odjeću Sima Yiju, premijeru Cao Weija u nastojanju da ga isprovocira u ofenzivu, prilikom koje je vojska Cao Weija trebala pasti u klopku. Sima je uistinu bio isprovociran i poslao pismu caru Cao Ruiju tražeći dozvolu za napad. Kada je o tome Xin Pi ispričao svojoj kćeri za stolom, ona je rekla kako Sima Yi ne smije donijeti odluku temeljenu na bijesu; Xin Pi je zbog toga savjetovao caru da ne dozvoli napad. Sima Yi je ostao na svojim položajima, a Zhuge Liang je ubrzo nakon toga umro.

Bila je poznata i kao savjetnica svog nećaka Yang Hua, koga je upozoravala na nezdrave ambicije generala Zhong Huija, a za koje se upozorenje ispostavilo da je točno.

V. također uredi

Reference uredi