XL Recordings je nezavisna izdavačka kuća koju je pokrenuo Beggars Banquet Records 1989. godine, kako bi izdavao svoju rejv i dens muziku. Prvobitno je ova etiketa bila ogranak Begarove komercijalnije dens etikete Citybeat, poznate po svojim izvođačima poput Freeez, Black Box, Dream Frequency i Ultramagnetic MCs. Međutim, nakon ogromnog uspeha bendova The Prodigy i SL2, XL i Citybeat su zamenili mesta.

Kasnih '90-ih proširila se na druge žanrove, kao što su frik-folk, alternativni rok, hip-hop. Neki od muzičara koji izdaju za nju su Adel, Lemon Jelly, Devendra Banhart, Basement Jaxx, The White Stripes, Peaches, Dizzee Rascal, M.I.A., Ratatat, Tapes 'n Tapes i The Prodigy.

Tom Jork (Thom Yorke), iz grupe Radiohead, izdao je za njihovu etiketu svoj prvi solo album — The Eraser, u julu 2006. To je najuspešniji album koji je XL do danas izdao. Iako nije dostigao prvo mesto ni u jednoj zemlji (#2 u SAD, #3 u UK i #2 Kanadi), zabeležio je najveću prodaju tokom prve nedelje u svetu.

Trivija uredi

Bojbend 5ive želeo je da svoj treći album nazove XL, ali se odlučio za ime Kingsize, kako ih XL Recordings eventualno ne bi tužio.

Spoljašnje veze uredi