Wrangell (američki otok)

Wrangell je jedan od otoka američkog Arhipelaga Alexander u obalnom pojasu Aljaska Panhandle.

Wrangell
AKMap-doton-Wrangell.PNG
Podaci
Lokacija Aljaska
Država  SAD
Površina 544 km²
Broj stanovnika 2 369
Wrangell.jpg

Geografske karakteristikeUredi

Otok ima površinu od 544 km², dug je 48 km (u smjeru sjeverozapad-jugoistok), prosječno širok od 8 do 23 km, pa je po svojim dimenzijama 29 američki otok.

Wrangell leži točno preko puta ušća rijeke Stikine. [1]Najveće naselje na otoku je istoimeni gradić Wrangell, udaljen oko 250 km južno od glavnog grada Aljaske- Juneau. [1]

ImeUredi

Grad je kao i čitav otok dobilo ime po Ferdinandu von Wrangelu, ruskom pomorcu iz 19. vijeka , koji je bio dugogodišnji predsjednik Rusko-američke krznarske kompanije između 1840. - 1849. i guverner Aljaske. [1]

HistorijaUredi

Izvorni stanovnici tog otoka bili su indijanci Tlingit, prvi evropljan koji je doplovio do njega bio je britanski pomorac James Johnstone iz ekspedicije kapetana George Vancouver (1791. - 1795.), ali ga on uopće nije detaljno istražio, već je mislio da se radi o kopnu. Prvi koji su se iskrcali na otok bili su Rusi 1833. na brodu - Čičakov, u vlasništvu Rusko-američke krznarske kompanije, pod zapovjedništvom poručnika Dionizija Zaremba. Oni su 1834. podigli utvrdu sv. Dionizija, i počeli trgovati krznom sa lokalnim indijancima. [1] Nakon Rusa, otokom je upravljala britanska Kompanije Hudson Bay sve do 1867. kad su Amerikanci kupili Aljasku. Oni su od 1868. do 1877. držali snažni garnizon. Otok i njegovo glavno naselje bili su krajem 19. vijeka, u tri navrata poprište velike navale kopača zlata. kad je ono otkriveno u kotlini rijeke Stikine i u uzvodnom kanadskom Klondikeu.

Privreda i transportUredi

Najvažnije privredne aktivnosti na otoku su ribarstvo i turizam.

Pogledajte i ove straniceUredi

IzvoriUredi

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 "Wrangell history" (engleski). Wrangell Alaska. http://www.wrangell.com/visitorservices/history-wrangell. Pristupljeno 09. 11. 2013. 

Vanjske vezeUredi