Wordsworth Donisthorpe

Wordsworth Donisthorpe (Leeds, 24. mart 1847 – Shottermill, 30. januar 1914) bio je engleski izumitelj, šahist, publicist i libertarijanski aktivist, najpoznatiji kao jedan od pionira filma na Britanskom Otočju.

London's Trafalgar Square, deset sačuvanih sličica Donisthorpeovom filma iz 1890. godine

Zamisao o bilježenju pokreta pomoću fotografije je dobio još za vrijeme studija, a već 1874. je uspio dobiti patent za uređaj koji je nazvao kinesigraph. [1] Njega, međutim, nije praktično primijenio sve do 1890. kada je počeo raditi sa svojim rođakom Williamom Carrom Croftsom. U međuvremenu je 1882. zajedno s Croftsom bio među osnivačima libertarijanske organizacije Liga za obranu slobode i vlasništva (LPDL), a 1885. je bio i među osnivačima Britanskog šahovskog društva.

Donisthorpe i Carr su sa svojim kinesigraphom godine 1890. uspjeli napraviti kratki film od 10 sličica zvan London's Trafalgar Square, koji se danas smatra prvim filmskim zapisom Londona. Pokušaji da organiziraju njegovo javno prikazivanje i razviju tehnologiju, međutim, nisu urodili plodom, dijelom zbog tehničkih problema, dijelom zbog ozbiljne konkurencije Edisonovog sistema kinetoskop, a na kraju je 1894. je Carr umro. Donisthorpe se nakon toga uglavnom preorijentirao na politički aktivizam, iako je sa sinom do smrti nastavio eksperimentiranje na usavršavanju filmske tehnologije i razvoju zvučnog filma.

Izvori uredi

Bibliografija uredi

Online bibilografija