Worcester

(Preusmjereno sa stranice Worcester (Engleska))
Za ostala značenja, vidi Worcester (razvrstavanje).


Koordinate: 52° 11' 33" SG Š, 2° 13' 15" ZGD

Vuster (engl. Worcester) je grad u zapadnoj Engleskoj i glavni je grad istoimene grofovije Vusteršer. Nalazi se 48 kilometara jugozapadno od Birmingema i 47 kilometara severno od Glostera. Grad ima 94.300 stanovnika. Kroz grad teče reka Severn, kraj koje se nalazi katedrala iz 11. veka.

Katedrala u Vusteru
Položaj Vustera

Istorija uredi

Područje Vustera nastanjeno je od neolitika. Oko 400. p. n. e. osnovano je naselje mna istočnoj obali reke Severn okruženo obrambenim bedemima. Zbog značajne pozicije na putu od Glevuma (Glostera) do Virokoniuma (Vrokstera) Rimljani su tu osnovali tvrđavu u 1. veku. Međutim pošto su Rimljani pomerali granice na zapad Vuster se razvio u industrijski grad sa proizvodnjom keramike i gvožđa.

Oko 300 godina rimski Vuster je predstavljao napredan trgovački i proizvođački centar. Do vremena rimskog povlačenja iz Britanije 407. smanjio se i ne spominje se sve do sredine 7. veka. Tada se spominje kao anglo-saksonsko naselje Veogornaster. Tada je postao sedište biskupije, iako je obližnji Gloster bio mnogo veći. To je verovatno bilo zbog velike hrišćanske zajednice u Vusteru. Prilikoim pobune 1041. protiv kaznenih poreza grad je bio gotovo razoren. Za vreme građanskog rata između kralja Stefana i carice Matilde napadan je nekoliko puta (1139, 1150. i 1151).

Proizvodnja odeće je postala najveća industrija u srednjem veku, pa je grad imao oko 10.000 stanovnika. Kod Vustera je Oliver Kromvel potukao rojaliste 3. septembra 1651. u bici kod Vustera. Čarls II je pokušao da se ponovo domogne krune, ali bio je poražen jugozapadno od Vustera. Nakon poraza Čarls se vratio u svoje sedište, pa je prerušen pobegao u Francusku. Vuster je bio jedan od gradova, koji su bili verni kralju, zbog čega su ga zvali "verni grad".

Džon Vol je 1750. osnovao fabriku za proizvodnju porcelana (kraljevsku vustersku porcelanskiu kompaniju). Fabria više ne radi, ali zaposleni su brojni dekorateri, a postoji i muzej.

Industrija uredi

U 19. i 20. veku Vuster je bio najveći centar proizvodnje rukavica, ali ta industrija je značajno nazadovala. Najpoznatiji vusterski proizvod je vusterski sos.

Katedrala i manastir u Vusteru uredi

Vusterska katedrala je anglikanska katedrala. Na tom mestu je 680. osnovana prva katedrala, od koje ništa nije ostalo. Kripta postojeće katedrale je iz 10. veka, a ostsli delovi su izgrađeni u 12. i 13. veku. katedrala je građena i u romaničkom i u gotičkom stilu. U njoj se nalazi grob engleskog kralja Jovana bez Zemlje.

Monasi su se tu nalazili od 7. veka, a benediktinski manastir je iz 10. veka. Benediktinci su isterani 1540. Bivša monaška biblioteka sadržaval je veliki broj rukopisa, koji se sada nalaze na raznim drugim mestima (Kembridž, Oksford, London...).

Katedrala je restaurirana 1857-1874.

Spoljašnje veze uredi