Winx Club je talijanska animirana serija koju je stvorio Iginio Straffi. Serija je prvenstveno namjenjena djeci od četiri do četrnaest godina.

Winx Club
Formatanimirana serija
KreatorIginio Straffi
Zemlja porijeklaItalija
Jezik/citalijanski
Broj epizoda117 (zasad) 5 sezona
Produkcija
Trajanje20-ak minuta
Emitiranje
Originalni kanalRAI DUE

Opis likova

Winxice

Bloom: Dolazi iz Gardenije, na Zemlji, a napustila je kad je spoznala svoje moći i odlučila se školovati u Alfeji. To je škola za najambicioznije vile. Njena strast su čarolije, a njene sposobnosti temelje se na Zmajevoj snazi i vatri. Sve slobodno vrijeme proučava stare knjige u školskoj knjižnici i njen dan ne prođe bez korištenja čarobnih moći, otkrivanja ljubavnih uroka i gledanja u budućnost. Hrabra je i otvorena srca, kažu da je najkarizmatičnija i najtemperamentnija vila. Sa njom je uvijek njen zečić Kiko koga u 2. sezoni zapostavlja zbog Lochette,a u 4. sezoni zbog novog ljubimca.

Stella: Dolazi sa Solarije, roditelji su joj kralj Radius i kraljica Luna. Voli nositi odjeću po posljednim trendovima, uživa u kupnji i njen ormar s odjećom najveći je u Magičnoj dimenziji. U sebi nosi moć Sunca i Mjeseca, njen prsten se može promijeniti u žezlo. Spontana je, nasmijana, puna iznenađenja, ponekad sebična, ali nikad ne oskudijeva savjetima o modi i zdravom životu.

Flora: Dolazi sa planeta Limphea, gdje su čarolije dio svakidašnjice. Bez bilja i prekrasnog mirisa cvijeća za nju nema života. Njena soba je poput maloga cvjetnog vrta. Ima pravu pravcatu biljku mesožderku koju je sama otkrila i uzgojila. Voli učiti i vrlo je marljiva studentica. Uvijek pomaže ljudima u nevolji, strpljiva je i mirna. Osjetljiva je i neodlučna, ali prijatelji joj uvijek priskoče u pomoć. O njezi lica zna sve, uvijek je obučena u nešto cvjetno.

Musa: Dolazi sa planeta Melody, planeta glazbe, gdje su njeni roditelji bili poznati glazbenici.Dok je bila mala majka joj je umrla,a njen otac zamrzio glazbu jer je mislio da je glazba ubila Musinu majku. Njen najomiljeniji instrument je flauta, koju najradije svira kad je sama u sobi, jer tako koncentrira svoju energiju. Voli plesati uz različite vrste glazbe, druži se s prijateljima i zajedno s njima se upušta u uzbudljive pustolovine. Osjećajna je, ustrajna, energična, veliki je veseljak, a i prava tvrdoglavka. Kako najradije sluša vrlo energičnu glazbu, tako se i oblači.

Tecna: Dolazi sa planeta Zenith, gdje čarolija izvire iz tehnologije. Obožava znanost, video igrice i sport. U slobodno vrijeme najradije izmišlja nove stvari. Kod nje je na prvom mjestu logika, na koju se oslanja za vrijeme rješavanja teškoća, i premda je naizgled hladna, uzvišena je, ljubazna i za prijatelje bi učinila sve. Uvijek je uređena, obožava tehnološki savršenu odjeću i jake boje: prepoznat ćeš je po zanimljivoj kacigi, kombinezonu, a njena krila su drugačija nego što ih imaju druge vile.

Layla/Aisha: Dolazi sa planeta Androsa, na kom je princeza princeza. Nju su Winxice oslobodile od Darkara. Cvjetna tekućina koju upotrebljava (Morfix) može se promijeniti u sve što želi. Kad u školi Alfeji usavrši svoje moći, vladat će svim tekućinama.Došla je u drugoj sezoni i dovela Pixie sa sobom.

Roxy: Poslednja zemaljska vila...Ona je vila zivotinja i princeza zemaljskih vila.Ima psa Artua.Obozava zivotinje i radi s ocem u Tuti Fruti Mjuzik Baru(baru na plaži Gardenie).U sezoni 5 se upisuje u Alfeu.Dolazi tek u sezoni 4.Njena majka je kraljica zemaljskih vila( Morgana ).

Majstori magije

Sky: Prvi je u redu za preuzimanje krune planete Eraklion. Sky slovi za najhladnokrvnijeg mladića na školi Crvena Fontana u koju se upisao zbog želje za osiguranjem kompletne magične dimenzije. Princ Sky uvijek je za akciju, izvrstan je ratnik i, kao pravi vođa, dobije sve što želi. Njegova su posebnost motori, nadaleko je najbolji vozač da bi zastitio svoje kraljevstvo i sebe zamjenio je uloge sa dvojim vitezom i najboljim prijateljem kada je ta tajna uzasla na vidjelo pozdravio se sa svakom sansom da bude sa Bloom.A do usiju je bio zaljubljen u nju.Tako je i ostalo.U 5 sezoni gubi pamćenje,no vraća mu se prilikom borbe sa Icy(u istom slučaju ga je i izgubiio).Zeli dati Bloom neki ljubavni pecat,no pada mu u vodu.Florin Selki Desiryee ga pronalazi i daje ga Skyu te Bloom i Sky budu zajedno.

Brandon: Stella vidi samo Brandona, stručnjaka za čarolije i mačevanje. Elegantan je, karizmatičan, zaljubljiv i primjetljiv. I uvijek kavalir. Njegove su posebnosti sablje. Jedna je ogromna zelena, a druga ima dvije oštrice pa tako nalikuje koplju. Izvrstan je penjač i kao svaki mladić obožava automobile i motore. Kada je u pitanju bila Stella gledao je samo da je impresionira sa svime što ima, uvijek kada bi upala u nevolju dolazi vitez na bijelom konju.

Helia: Flora je luda za Heliem, a oboje su, naime, ljubitelji prirode. Živi u Crvenoj Fontani sa svojim djedom Saladino koji je ravnatelj te poznate škole. Helia je prije bio jedan od njegovih najboljih studenata, ali se najradije odlucio za poeziju.

Riven: Iako je arogantan uspjeo se uvuci u meko srce Winxice Muse. I prije je on bio zaljubljen u nju ali kada ga je Trixica Darcy začarala nije znao što želi. Od toga Musa je dovoljno propatila, no kada se vratio u normalno stanje obadvoje su bili zbunjeni.U 4. sezoni se mnogo promijenio te ga Musa još više zavoljela.

Timmy: Nije ni čudo što su Tecna i Timmy bliski. Kao i Tecna, on dolazi sa planete tehnologije on je jedan od specijalaca koji uvijek ima plan i kao Brandon gleda uvijek da impresionira Tecnu.

Nabu: Lejlin decko.Isto sa Androsa.Nestaje u sezoni 4 ali se vraca u petoj.On je mladi carobnjak.Dolazi tek u sezoni 3.On nije specijalac vec carobnjak.

Pixie vile

Lochette: Njena vila je Bloom. Ima moć orjentacije i čarobni štap koji joj u tome pomaže.Voli da pomaže drugima.

Amore: Njena vila je Stella. Ima moć ljubavi i ruže koje svojim mirisom šire moć ljubavi. Tiha je,mirna i ponekad agresivna.

Chatta: Njena vila je Flora. Ima moć brbljanja. Kada priča niko je ne shvaća. Iako je agresivmna voli pomagati drugima.

Tune: Njena vila je Musa. Ima moć lijepog ponašanja. Ona je pristojna,uredna...Ali kada se naljuti glasno vrišti.

Digit: Njena vila je Tecna. Ima moć tehnologije. Ozbiljna je i obožava igrice.

Piff: Njena vila je Layla/Aisha. Ima moć sna uvijek spava. Ona je najmlađa i najslađa od svojih drugarica.

Profesori

Faragonda: Ona je ravnateljica Alfeje. Jedna je od članova Društva Svjetlosti. Uvijek pomaže Winxicama i ostalim vilama.Mnogo zna o transformacijama i Bloominoj prošlošću. Jako je dobra, smirena, poštena...

Saladin: On je ravnatelj Crvene Fontane. Najstariji je član Društva Svijetlosti. Nije peviše strog i smiren je.

Griffin: Ona je ravnateljica Mračnog tornja. Takođe je član Društva Svijetlosti. Svoju dobrotu skriva i voli pomagati Winxicama.

Griselda: Ona je Faragondina pomoćnica. Uvijek je bila stroga prema učenicima, ali kada su Winxice završile školu postala je bolja.

Codatorta: On je profesor u Crvenoj Fontani. jako je strog prema svojim učenicima.

Palladium: On je profesor u Alfei. Prema učenicima nikad nije bio strog.

Du Four: Ona je profesorica u Alfei. Pojavljuje se samo u 1. epizodi 1. sezone.

Wizgiz: On je profesor transformacije u Alfei.

Avalon: On je profesor u Alfei. U 2. sezoni ga je zarobio Darkar i poslao svog uljeza.

Ediltrude: Ona je profesorica u Mračnom Tornju i Zarathustrina sestra.

Zarathustra: Ona je profesorica u Mračnom Tornju i Ediltrudina sestra.

Zločinci

Icy: Ona je član Trixa i Darcina i Stormyna sestra. Ima moć leda. U 2. sezoni dobija sa ostalim Trixicama transformaciju Gloomix, u 3. sezoni takođe dobija novu transformaciju, au 5. ssezoni dobija Sirenix.

Darcy: Ona je takođe član Trixa i dobija sve transformacije istovremeno sa Icy i Stormy. Ima moć iluzije.

Stormy: Ona ima moć oluje i član je Trixa.

Darkar: On je glavni negativac 2. sezone, tada mu se pridružuju Trix kao sluge. On je Trixicama podario Gloomix. Njegov cilj je bio da nađe četiri dijela knjige i dobije moć Relix. Poslije shvaća da mu je potrebna i Zmajeva Vatra pa zarobljava Bloom i pretvara je u svoju slugu. U tome ga je spriječila Bloomina i Skyjeva ljubav.

Valtor: On je glavni negativac 3. sezone, kao i Darkaru pridružuju mu se Trix. Tada su Trixice dobile novu transformaciju. Njega su Trixice oslobodile iz Omega dimenzije. Otvorio je portal prema Androsu i oslobodio sebe i Trixice. Njegove žrtve su: Sky, sirene Androsa, Cassandra i Chimera, kralj Radius,Diaspro,...Sve njih je začarao svojim znakom i svi su mu pomagali da uništi Winx i zavlada Magičnom dimenzijom. Ali su ga Winxice zaustavile pomoću Enchantixa.

Čarobnjaci Crnog ruga: Oni su Ognon, Gantlos, Anagan i Duman,glavni negativci 4. sezone. Njihov cilj je da uhvate Roxy, poslijednju zemaljsku vilu. Winxice su otkrile Roxy ko je ona. Kad je Roxy povjerovala u vile, Winxice i ona su dobile Believix i uz pomoć Roxy oslobodile zemaljske vile i pobjedile čarobnjake poslavši ih u Omega dimenziju.

Tritannus: On je glavni negativac 5. sezone. Bio je običan triton ali je upio onečišćenje i postao čudovište. Njemu se pridružuju Trixice i on im podaruje moć Sirenix koju je ukrao od Daphne, Blooomine sestre. Icy i on se zaljubljuju i zajedno žele uništiti njegovog oca Neptuna, brata Nereusa, majku Ligeu, sestru Tressu, rođaku Aishu/Laylu i Winx. Svoju porodicu i ostale sirene i tritone je pomoću onečišćenja pretvorio u mutante. Nastoji u tome da Winx ne dobiju Sirenix.

Podatci o zločincima

Lik Prvo pojavljivljanje Trajanje Uloga
Icy 1.sezona 2.epizoda 1.sezona - 3.sezona,5.sezona Glavni zločinac (sezona 1),zločinac (sezona 2,3,5)
Darcy 1.sezona 2.epizoda 1.sezona - 3.sezona,5.sezona Glavni zločinac (sezona 1),zločinac (sezona 2,3,5)
Stormy 1.sezona 2.epizoda 1.sezona - 3.sezona,5.sezona Glavni zločinac (sezona 1),zločinac (sezona 2,3,5)
Lord Darkar 2.sezona 1.epizoda 2.sezona - 2.sezona Glavni zločinac (sezona 2)
Valtor 3.sezona 1.epizoda 3.sezona - 3.sezona Glavni zločinac (sezona 3)
Čarobnjaci Crnog kruga 4.sezona 1.epizoda 4.sezona - 4.sezona Glavni zločinci (sezona 4)
Triton 5.sezona 1.epizoda 5.sezona-5.sezona(moguće i u šestoj) Glavni zločinac(sezona 5)

Selkies

Serena: Njena vila je Bloom. Ima moć vatre i čuvar je vrata Domina. Ona je dobra,hrabra,izdržljiva...

Iliris: Njena vila je Stella. Ima moć svjetlosti i čuvar je vrata Solarije.

Desiryee: Njena vila je Flora. Ima moć prirode i čuvar je vrata Limpheje. Ona je Skyu donijela privjezak koji je izgubio i tako mu pomogla da vrati pamćenje.

Sonna: Njena vila je Musa. Ima moć muzike i čuvar je vrata Melodya. Ona je hrabra...

Lithia: Njena vila je Tecna. Ima moć tehnologije i čuvar je vrata Zenitha.

Lemmy: Njena vila je Aisha/Layla. Ima moć valova i čuvar je vrata Androsa.

Phila: Nije se vezala ni sa jednom vilom. Čuvar je vrata Zemlje.

Nissa: Ni on se nije vezala ni sa jednom vilom. Čuvar je vrata Magixa.

Ostali likovi

Vanessa Petres: Ona je Bloomina posvojeteljica., Mikova supruga. Iako Bloom nije njena kćer ona je voli kao svoju pravu majku. Vlasnica je cvjećarne u Gardeniji. Voli prirodu i zajedno sa Winxicama organizira dobrotvorne koncerte za zaštitu okoliši.

Mike Petres On je Bloomin posvojitelj, Vanessin muž. Radi kao vatrogasac. Dok je Blooom bila mala on ju je spasio iz požara i tako posvojio. Jako je tvrdoglav što se pokazalo kada je upoznao Stellu. Alergičan je na mačije dlake.

Diaspro: Zaljubljena je u Skya pa je zato Bloomina velika neprijateljica. Ona je sebična, agresivna, dosadna,...

Crystal: Ona je princeza planeta Limphea i Helieva stara prijateljica, mnogo se družila sa njim pa je to izazvalo ljubomoru kod Flore, no na kraju postaju prijateljice. Može izljiječiti bilo koju bolest.

Mitra/Mirta: Ona je išla u Mračni Toranj pa se sprijateljila sa Winxicama i prešla u Alfeu. U 1. sezoni je Icy pretvorila u bundevu, ali je Flora izliječila. Ima moć iluzije. Jako voli svoju drugaricu,vješticu Lucie koja je uvijek odbacivala.

Lucie: Ona je učenica Mračnog Tornja. Uvijek je bila inpresinirana Trixicama koje su joj uvijek stvarale nevolje. Poslije je shvatila da su zle.

Mitzi: Ona je Bloomina susjeda sa Zemlje i uvijek je željela da bude najpopularnija u Gardeniji. Osim što mrzi Bloom mrzi i Stelu jer je zaljubljena u Brendona.

Kiko: On je Bloomin zec. Najviše voli jesti mrkvu. Njegov najveći neprijatelj je Lochette, Bloomin pixie.

Cassandra: Ona je Stellina maćeha udala se za njenog oca toko što ga je uz pomoć Valtora začara. Željela bi da ona i Chimera,njena kćer, imaju sve.

Chimera: Ona je Stellina polusestra, Cassandrina kćer. Ide u Beta Akademiju za vile zajedno sa Diaspro.

Klaus: On je Roxyn otac, a Morganin muž. Vlasnik je bara Tuti Fruti Mjuzik.

Morgana: Ona je Roxyna izgubljena majka, kraljica zemaljskih vila. Živjela je zajedno sa ostalim vilama na ostrvu Tir Nan Og ali je predala vlast Nebuli i preselila se kod Klausa i Roxy.

Nebula: Ona je bila Vila osvetnica ali je popravila greške i postala kraljica zemaljskih vila.

Diana: Ona je vrhovna vila prirode na Zemlji. Živi u šumama Amazone i zato se zove Amazonska vila. Prva je od Vila osvetnica koja je povjerovala Winxu.

Aurora: Ona vila "sjevera". Živi u ledenom dvorcu sa svojim vilama ratnicama.

Sibylla: Ona je vila pravde. Nju poštuju sve vile pa i Morgana. Jedina je vila koja nije željela osvetu ljudima i Čarobnjacima Crnog Kruga. Živi u Sibyllinim pećinama.

Ligea: Ona je kraljica sirena Neptunova supruga, Tritannusova, Nereusova i Tressina majka, Laylina/Aishina ujna. Nju je Layla/Aisha spasila i dobila Enchantix.

Tressa: Princeza sirena, Neptunova kćer. Odlučna je i hrabra što je dokazala u borbi sa Tritannusom. Posljednja je od svoje porodice pretvorena u Tritannusovog mutanta.

Nereus: On je nasljednik tona kraljevstva svog oca. Njega je Tritannus pretvorio u mutanta. On je plemenit,hrabar,..

Radnja

1. sezona

U prvoj sezoni upoznajemo Bloom, jedinu preostalu vilu sa Zemlje koja na jedan sunčan dan upoznaje vilu po imenu Stella. Spozna svoje moći slučajno kada spasi Stellu od diva po imenu Knut koji radi za vještice po imenu Icy, Darcy i Stormy. Bloom se oprosti od svojih roditelja za koje kasnije saznaje da joj nisu biološki roditelji. Stella upozna Bloom sa Magixom. U njezinoj školi Alfei upoznaje svoje prijateljice imosobe s kojim će dijeliti sobu. To su: Stella, Flora, Musa i Tecna. Osnuju grupu po imenu WINX i upoznaju majstore magije. To su: Sky, Brandon, Riven i Timmy. U ovoj sezoni glavne zločinke su Icy, Darcy i Stormy, takozvane TRIX. Bloom se upozna sa svojom pravom obitelji i sastrom Daphne koja joj pokaže da je spasila od tri antičke vještice odvevši je na Zemlju. Kasnije Trixice uzmu Bloom njezinu moć zmajeve vatre i osvoje Mračni Toranj. Sa svojom se armijom upućuju prema Alfei, no Bloom povrati svoju snagu na Roccaluce jezeru i pobijedi Trixice.

2. sezona

U drugoj sezoni se Winxice vraćaju u školu i upoznaju djevojku po imenu Layla koja ih upozorava na glavnog zločinca druge sezone - Lorda Darkara, takozvanog Feniks. On je zarobio pixije, mala stvorenja, najbolje prijateljice vila da mu odaju gdje je pixie selo jer se u njemu nalazi četvrtina knjige, a ostale tri četvrtine u Alfei, Mračnom Tornju i Crvenoj Fontani. Trix mu postanu sluge, te sada imaju manju ulogu nego u prvoj sezoni. One mu nabave knjige, no on treba Bloominu moć te pošalje svog slugu kao učitelja Avalona u Alfei, dok je pravog zarobio u njegovoj pećini. Flora upoznaje Hiliu, majstora magije koji je u rodu sa Saladinom, ravnateljem Crvene Fontane. Winxice dobiju Charmix. Bloom postane sluga zla, no njezini je prijatelji, Faragonda, Griffin i Codatorta je spase.

3. sezona

U trećoj sezoni vile se ponovno vraćaju u školu, a Musi je narasla kosa. Novi zločinac je Valtor, dok mu Trix služe. Vile dobiju Enchantix, tako što se spasu nekoga sa svoje planete. A otkrile su moći:

  • Vodena mačka
  • Zemljana krtica
  • Plameni zmaj
  • Orlov zrak

Valtor je uništen tako što je Bloom ušla u njegovo tijelo i vilinim prahom ugušila Valtorovu moć.

4. sezona

U Četvrtoj sezoni Winx se suoce sa Carobnjacima crnog kruga (Ogron,Anagan,Duman i Gantlos), i od gospodje faragonde saznaju da su oni lovci na vile i da su planetu Zemlju istrebili od vila, ali ipak ima nade jer na zemlji postoji jos jeda vila koja se zove Roxy i ona ima moc Zivotinja koje obozava i oni su joj jedini prijatelji (naravno i Winx).

Da bi Winx uopšte imale šansu protiv Carobnjaka crnog kruga moraju da dobiju transforamciju Believix. Sa Believix mocima ojacane Winx i dalje nemaju nikakav uticaj na Ogrona,Anagana,Gantlosa i Dumana, jer ljudi ne veruju u vile.... Winx su uveravale ljude da vile postoje kako bi oslabili ogrona sto vise ljudi veruje u vile to je Ogron i carobnjaci slabiji. Roxy je preskocila i Magiju Winx i Charmix i Enchantix i odma dobila Believix.

Believix vilama daruje jos i vece moci i tri tipa krila: Zoomix za telentransporaciju Speedix za super brzinu Tracix za traganje magije i gledanje u proslost.

5. sezona

U sezoni 5, novi negativac je Triton,Lejlin rođak.Da ga poraze;Vinks trebaju 2 nove transformacije:Harmonix i Sirenix.Dobivaju Selkije-podvodne piksije...Pola sezone će biti u 2D,a pola u 3D...Roxy se upisuje u Alfeu.Triton crpi Dafninu moc i daruje je Triksicama...Svaka Winx dobila je Selkije,magične piksije mora:

Bloom-Serena

Stella-Iliris

Flora-Daisiray

Musa-Sonna

Tecna-Lithia

Layla-Lemmy

6. sezona

U šestoj sezoni, Vinks se bore protiv Zle Veštice sa Zemlje, Selina, Blumina stare prijateljice, koja ima moć da uz pomoć Legendarijuma, magične knjige, bića iz legendi i fikcije pretvori u stvarnost. Kako bi zaključale Legendarijum, Vinks su prvo morale pronaći Dobru Vilu Eldoru. Pre toga, Vinks zarađuju transformaciju Blumiks. Eldora im je rekla da moraju dobiti moć Mitiks i napraviti Ključ Legendarijuma, te ga uz njegovu pomoć zaključati zauvek. U međuvremenu, Lejla upoznaje Roja i Neksa i dvoumi se između njih dvojice. Na kraju sezone, Selina ponovno postaje dobra i zauvek zaključa Legendarijum i tako Triks ostaju zarobljene u njemu, a Dafne se venča sa paladinom Torenom, Skajim nećakom.

7. sezona

U sedmoj sezoni, Vinks se susreću sa Kalšarom, koja može da menja svoj oblik, i njenim smotanim bratom, Brafiliusom. Oni otimaju sve Magične Životinje, pa ih zatvaraju u kaveze. Blum i ostale Vinksice, uz pomoć Roksi, moraju da zaštite Magične Životinje, uz novu moć Baterflajiks, spašavajući ih od Kalšare koja želi njihovu moć za sebe. Vinks vile uspevaju da pronađu sve magične životinje i dobiju novu transformaciju Miniks i zajedno uništavaju Brafuliusa. Kalšara uspeva da dobije veliku moć i pokori Medžiks. Vinks vile oslobađaju magične životinje. Kalšara izvršava napad, ali je doživela poraz. Vinks vile zajedno uništavaju Kalšaru. U poslednjoj epizodi Vinksice se vraćaju u Alfiju i proslavljaju pobedu čime se sedma sezona završava.

Emitovanje na srpskom i hrvatskom

Srpski jezik

Prve tri sezone sinhronizovao je studio Loudworks. Sve tri su emitovane na TV Ultra, a prve dve i na RTS 1. Četvrtu sezonu je sinhronizovao studio Blue House. Ta sezona je emitovana samo na Happy TV. Petu sezonu je sinhronizovao studio Ideogram. Ona je premijerno emitovana na Happy TV, a kasnije i na Nickelodeonu. Prvih 13 epizoda su emitovane i na Pink kidsu. Šestu i sedmu sezonu je sinhronizovala televizija Happy TV, koja ih je premijerno i emitovala. Te sezone su emitovane i na Nickelodeonu. Sedma je emitovana i na TV Mini. Sve gore navedene sezone su na istim kanalina pratili i gledaoci u Crnoj Gori, a gledaoci iz BiH i Makedonije samo sezone 1-3 i 7 na TV Ultra i TV Mini. Specijali nisu sinhronizovani. Prva dva filma jesu sinhronizovana, ali treći nije.

Uloga Sezona 1 Sezona 2 Sezona 3 Sezona 4 Sezona 5 Sezona 6 Sezona 7
Bloom
Jelena Stojiljković
Aleksandra Cucić Jadranka Pejanović (E1-13)
Aleksandra Širkić (E14-26)
Sofija Jeremić Bojana Tušup
Stella
Mariana Aranđelović
Mina Lazarević
nepoznato
Mariana Aranđelović
Flora
Aleksandra Širkić
Jelena Đorđević Popović Aleksandra Cucić
nepoznato
Sofija Jeremić
Musa
Bojana Stefanović
Snežana Jeremić Nešković
nepoznato
Miomira Dragićević
Tecna
Nataša Balog
Danica Todorović nepoznato Danica Todorović
Layla
/
Aleksandra Đurić
Nataša Balog Danica Todorović nepoznato Danica Todorović

Hrvatski jezik

U Hrvatskoj, prve 4 sezone sinkronizirao je studio A.V.I.D. Emitirane su na Nova TV. Sezonu 5 i nadalje sinkronizirao je studio NET kao deo studija Gold-Net. Ove sezone su imale premijeru na Nickelodeonu, a kasnije su emitirane i na Nova TV. Pojedine sezone su emitirane i u BiH na Federalnoj televiziji.

Uloga Sezona 1 Sezona 2 Sezona 3 Sezona 4 Sezona 5 Sezona 6 Sezona 7
Bloom
Nina Sabo
Lorena Nosić
Stella
Željka Vujaković
Zrinka Antičević
Flora
Nina Benović
Valentina Lončarić
Nina Benović
Musa
Zrinka Kušević
Karmen Sunčana Lovrić
Tecna
Tajna Peršić
Gloria Šoletić
Tana Mažuranić
Layla
/
Mitra Muždalo
Lana Blaće

Transformacije

Winx kroz crtani dobivaju razne transformacije to su:

-Magija Winxa(Magic Winx)-1.sezona

-Čarmiks(Charmix)2.sezona

-Enčantiks(Enchantix)3.sezona

-Biliviks(Believix)4.sezona

-Sofiks(Sophix)4.sezona

-Loviks(Lovix)4.sezona

-Harmoniks(Harmonix)5.sezona

-Sireniks(Sirenix)5.sezona

-Infinitiks(Infinitix)6.sezona