Willy Wonka & the Chocolate Factory

Willy Wonka & the Chocolate Factory
Režija Mel Stuart
Producent
Scenario
Predložak Charlie and the Chocolate Factory; autor:
Roald Dahl
Uloge
Muzika
Fotografija Arthur Ibbetson
Montaža David Saxon
Studio Wolper Pictures, Ltd.
The Quaker Oats Company
Distribucija Paramount Pictures[1]
Datum(i) premijere
30. jun 1971 (1971-06-30)
[1]
Trajanje 99 min.[2]
Zemlja  Sjedinjene Države
Jezik engleski
Budžet 3 mil. $
Bruto prihod
  • 4 mil. $ (1971)
  • 21 mil. $ (ponovna distribucija 1996)

Willy Wonka & the Chocolate Factory (sh. Willy Wonka i tvornica čokolade) je američki dječji film snimljen 1971. godine u režiji Mela Stuarta. Predstavlja adaptaciju romana Charlie and the Chocolate Factory britanskog pisca Roalda Dahla. Naslovni lik, koga tumači Gene Wilder je Willy Wonka, ekscentrični vlasnik tvornice popularnih slatkiša koji organizira globalnu nagradnu igru čiji će pobjednici dobiti doživotne zalihe njegove čokolade i posjet tvornici. Protagonist, koga tumači Peter Ostrum je dječak koji osvoji nagradu te zajedno sa djedom ide u tvornicu gdje ga čekaju fantastične, ali i opasne pustolovine.

Willy Wonka je sniman na lokacijama u tadašnjoj Zapadnoj Njemačkoj. Iako ga se Dahl javno odrekao, kritičari su hvalili psihodeličnu scenografiju, ali i scenarij koji je dobio dovoljno "lagan" za dječju publiku, ali i dovoljno mračan i ozbiljan da u njemu uživaju i stariji. Posebnu atrakciju je činila muzika, koja je zajedno sa pjesmom kasnije osvojila Oscare. Willy Wonka je imao solidne, ali relativno skromne rezultate na kino-blagajnama, da bi mu popularnost počela rasti tek nakon prikazivanja na televiziji te je sa vremenom dobio svojevrsni kult status.

Godine 2005. je snimljen remake pod naslovom Charlie and the Chocolate Factory gdje je naslovni lik tumačio Johnny Depp.

Glavne ulogeUredi

IzvoriUredi

Vanjske vezeUredi