Willie Hugh Nelson (30. travnja 1933.), američki country pjevač, skladatelj, glumac i aktivist za legalizaciju kanabisa.

Willie Nelson
Lični podaci
Ime po rođenjuWillie Hugh Nelson
Datum rođenja30. travnja 1933.
Mjesto rođenjaAbbott, Teksas, SAD,
Zanimanjepjevač, tekstopisac, gitarist, producent, glumac, aktivist
Muzički rad
Period aktivnosti1956—danas
Žanrcountry, country rock
Instrumentakustična gitara
Ostalo
Službene straniceSlužbene stranice

Životopis uredi

Rođen je u gradu Abbott, Teksas. Ima sestru Bobbie koja svira klavir. Od 6. godine svira gitaru, u 7. je napisao prvu pjesmu, a već sa 9 godina imao je prvi bend. Kroz srednju školu također je nastupao s bendom. Nakon mature, jednu godinu studira poljoprivredu, a onda odustaje od fakulteta.

Zaputio se u Vancouver, gdje radi kao disc jockey, i svira po klubovima. Njegova pjesma "Night's Life" smatra se najobrađenijom u povijesti countrya. Iako sam nije uspio dobiti ugovor, i dalje je pisao pjesme za druge glazbenike, a najpoznatija je "Crazy"(koju pjeva Patsy Cline).

Kasnije odlazi u Nashville, prijestolnicu country glazbe. Tamo postiže hitove, ali njegov country ima utjecaje rocka, folka, i bluesa, pa čak i gospela. On je snimio prvi platinasti album u povijesti country glazbe. Surađivao s mnogim glazbenicima koji sviraju drukčiji žanr glazbe nego on, npr. Ray Charles, U2, Kurt Nilsen. Obradio je i pjesmu Otisa Reddinga, "Sittin' on the Docks of Bay". Član je Grand Ole Oprya, a za svoj rad je osim nagrada za counrty glazbu primio i 10 Grammya. Na popisu "40 najvažnijih ljudi u povijesti country glazbe" on je zauzeo 4. mjesto. Prvi je Johnny Cash, a u ženskoj konkurenciji Patsy Cline. Williev ženski pandan na popisu je legendarna Dolly Parton.

Surađivao je s najvećim imenima countrya, kao što su Johnny Cash, Merle Haggard, Waylon Jennings, Kris Kristofferson, pa i Bonnie Raitt. Osim kao pjevač i skladatelj, Willie je poznat i kao glumac, jer je ostvario 20-tak filmskih uloga. Izdao je i 4 knjige, a broj albuma prelazi 120. Aktivan je u zagovaranju legalizacije kanabisa, i korištenja bio-dizela. Sam putuje autobusom na biogorivo.

Također je jedan od začetnika Farm Aida, događaja koji pomaže obiteljskim domaćinstvima u SAD-u. Poznat je po svojim problemima s alkoholom i IRS-om (američki poreznici). Ženio se četiri puta i imao sedmero djece. Ipak, sin Billy umro je 1991. godine.

Vanjske veze uredi