Vilem Barenc (hol. Willem Barentsz; je rođen oko 1550. godine u Terschelling, u Holandiji; a umro je 20. juna 1597 Nova Zemlja, Rusija) je bio holandski istraživač i jedan od prvih u istraživanju severa.

Willem Barentsz
Willem Barentsz
RođenjeTerschelling, Sedamnaest Provincija
Smrt20. 6. 1597. (dob o. 46)
na moru
NacionalnostNizozemac
Zanimanjemoreplovac
Poznat/a poistraživanju Arktika

1594. je napustio Amsterdam sa dva broda tražeći vodeni put preko severa ka istočnoj Aziji. Došao je do zapadne obale Nove Zemlje, krećući se severno od nje, ali je konačno bio primoran da se vrati zbog vremenskih uslova.

Iste godine, vodio je ekspediciju od sedam brodova, sa kojom je uspeo da stigne u područje između sibirske obale i ostrva Vajgač, ali je bilo prekasno da nađu otvoreno more. Njegovo treće putovanje je takođe bilo neuspešno i okončalo se njegovom smrću. Na tu ekdpediciju krenuo je sa dva broda, pod vodstvom kapetana Jan Rijp i Jacob van Heemskerk. Brodovi su plovili razdvojeno. Na ovom putovanju otkrili su Medveđe ostrvo i Svalbard (poznato kao Spicbergen), gde su bili razdvojeni. Barencov brod, pod vodstvom kapetana Jacob van Heemskerk, je bio zarobljen ledom posle povratka iz Nove Zemlje, pa je posada bila primorana da prezimi na Novoj Zemlji. Brod su rastavili i od njega napravili kuću. Brod je bio pod ledom do početka 1597. kada su, 13. juna, krenuli u dva mala čamca zapadno. Brod Jana Rijpa ih je pokupio kod poluostrva Kola, blizu Murmanska. Ali je Barenc umro 20. juna.

Barencovo more

Priča o strašnom putovanju i provedenoj zimi na Novoj Zemlji objavljena je kao dnevnik brodskog stolara, Gerrit de Veer, koji je bio prva osoba koja je posmatrala atosferski fenomen poznatiji kao efekt Nove Zemlje.

Barencova kuća je 1871. godine pronađena na ostrvu u nedirntom stanju, sa mnogo alata koji su sačuvani u muzeju u Hagu. Takođe, 1875. je pronađen deo njegovog originalnog dnevnika.

Barencovo more i Barencov region su nazvani po njemu.