Wiktionary [ˈwɪkʃəˌnɛɹi] (od engl. wik[i] + [dic]tionary: rječnik, dikcionar), višejezični web-projekt izrade rječnika sa slobodnim sadržajem koji bi obuhvatio sve riječi na svim jezicima. Dostupan je na 172 jezika. Kao i njegov bratski projekt Wikipedia, Wiktionary djeluje pod okriljem Wikimedia Foundationa, a kolaborativno ga pišu volonteri zvani »vikcionaristi« (engl. Wiktionarians) ili wikileksikografi. Njegov wiki softver, MediaWiki, gotovo svakomu omogućava pristup websiteu radi stvaranja i uređenja unosâ, tj. članaka.

Wiktionary
Logotip WiktionaryjaLogotip Wiktionaryja
Detalj naslovnice Wiktionaryja. Svi veći wiktionaryji izlistani su po broju članaka.
snimka ekrana naslovnice wiktionary.org
URL wiktionary.org
Komercijalan?Ne
Tip Online rječnik
RegistracijaOpcionalna
JezikVišeezični (više od 170)
Posednik Wikimedia Foundation
Autor Jimmy Wales i Wikimedijina zajednica
Početak rada12. decembra 2002.
alexa.com rangDecrease 756 (od augusta 2015.)[1]

Budući da Wiktionary nije ograničen s obzirom na tiskani prostor, većina jezičnih izdanja Wiktionaryja pruža definicije i prijevode riječi iz mnogih jezika, a neka izdanja nude dodatne informacije koje se tipično nalaze u tezaurusima i leksikonima. Engleski Wiktionary tako uključuje Wikisaurus (od engl. wiki + [the]saurus: tezaurus), tezaurus sinonima raznih riječi.

Podaci iz Wiktionaryja često se upotrebljavaju u raznim zadacima obrade prirodnog jezika.

Historija i razvoj

Wiktionary je stavljen na internet 12. prosinca 2002. slijedeći prijedlog Daniela Alstona. 29. ožujka 2004. su bili inicirani prvi ne engleski wikirječnici na francuskom i poljskom. Od tada su započeli i rječnici na brojnim drugim jezicima. Rječnik je bio udomaćen na privremenoj URL adresi (wiktionary.wikipedia.org) do 1.svibnja 2004. kada je prebačen na aktualni puni URL. Od studenog 2006, wikirječnik ima preko 1.5 milijuna prijava preko njegovih 171 jezičnih izdanja. Najveći među jezičnim izdanjima je engleski wikirječnik, sa više od 400,000 prijava. Bio je nadmašen početkom 2006. od francuskog wikirječnika, da bi ponovno zadobio vodeću poziciju u rujnu 2006. Osmo izdanje jezičnog wikirječnika sada sadržava svaki preko 100,000 prijava. Usprkos velikom broju prijava na wikirječnik, većina prijava i puno definicija na projektu najvećeg jezičnog izdanja su napravljena od računalnih programa koji su našli kreativni način da generiraju prijave od automatski uvezenih tisuću prijava od prije objavljenih rječnika. Sedam od osamnaest računalnih programa registriranih na engleskom wikirječniku kreiraju 163,000 tamošnjih prijava. Samo 259 prijava ostaje (svaki sadrži puno definicija) na wikirječniku od originalnog uvoza od razvojnih programera iz javnih izvora; većina ovih uvoza su podijeljeni na tisuću odgovarajućih prijava ručno. Isključujući ovih 163,000 prijava, engleski wikirječnik bi imao oko 137,000 prijava, uključujući izraze jedinstvene za ne engleske jezike, čineći ga manjim od većine jednojezičnih tiskanih rječnika. Oksfordski engleski rječnik ima 615,000 natuknica, dok Merriam-Websters Internacionalni rječnik engleskog jezika, neskraćeno ima 475,000 prijava (sa mnogim dodatno ugrađenim natuknicama). Trebalo bi biti naznačeno da sada postoji detaljnija statistika koja jasnije razlikuje autentičnu prijavu od manje važnih prijava.

Jezična izdanja

Engleski wikirječnik ne oslanja se doduše na računalni program onoliko koliko se neka manja izdanja oslanjaju. Francuski i Vijetnamski wikirječnici, naprimjer, uvezli su velike dijelove sa slobodnog projekta vijetnamskog rječnika, koji omogućava besplatni sadržaj dvojezičnih rječnika na i sa vijetnamskog. Ove uvozne prijave dopunjavaju virtualno sve što vijetnamsko izdanje nudi. Poput engleskog izdanja, francuski wikirječnik je uveo otprilike 20,000 prijava u Unihan bazu podataka kineskog, japanskog i koreanskog značenja. Francuski wikirječnik je brzo rastao u 2006 zahvaljujući velikom udjelu računalnih programa kopirajući mnoge ulaze od starih, slobodno licenciranih rječnika, kao što je osmo izdanje rječnika de l'Académie française (1935, oko 35,000 riječi) i koristeći računalne programe za dodavanje riječi od drugih izdanja rječnika sa francuskim prijevodima. Rusko izdanje raste sa gotovo 80,000 prijava kao LX kompjuterski program koji nadodaje predložene prijave (sa natuknicama ali bez definicija) za engleske i njemačke riječi. Srpskohrvatski w(j)ečnik obasiže preko 610.000 riječi.

Logo Wiktionaryja

Većina wikirječnika trenutno koristi tekstualni logo dizajniran od Briana Vibbera, koji je MediaWiki programer. Usprkos učestalim diskusijama o izmjenjivanju ili zamijeni loga, natjecanje u četiri faze održano na Wikimedia Meta-Wiki od rujna do listopada 2006. nije se vidjelo toliko sudjelovanja iz Wiktionary zajednice kao što su se neki članovi nadali. Od lipnja 2007. francusko, vijetnamsko, tursko, arapsko, talijansko, švedsko, koreansko, nizozemsko, litvansko, iransko, sicilijansko i obično englesko izdanje prebacili su se na izabrani logo sa natjecanja ; preostala izdanja upotrebljavaju ili tekstualni logo ili kao u slučaju Galicijskog rječnika, logo koji opisuje rječnik kako nosi Galicijski grb.

Sadržaj tekstova objavljenih na Wiki-rječniku pokriven je GNU/GPL licencom.

Reference

  1. „Wiktionary.org Site Info”. Alexa Internet. Arhivirano iz originala na datum 2018-12-26. Pristupljeno 1. augusta 2015. 

Eksterni linkovi