Wikipedija:Portal

Prečica:
WP:PORTAL

Portali su stranice koje služe kao "glavne stranice" za određene teme ili područja. Portali trebaju promicati sadržaj i poticati korisnike na doprinošenje kvaliteti sadržaja.

Sadržaj

Što su portali? uredi

Koncept portala pojavio se na poljskoj i njemačkoj Wikipediji. Cilj portala je da pomogne čitatelju i/ili suradnicima da na lak način sagledaju određenu temu pomoću stranica koje su slične glavnoj stranici. U suštini, portali su korisne početne točke za proučavanje sadržaja Wikipedije.

Kako pronaći portale uredi

Glavni članak: Wikipedia:Popis portala

Svi portali trebaju biti navedeni na popisu portala koji ujedno sadrži i datume njihovog otvaranja te suradnike koji portale održavaju i kojima se možete obratiti s pitanjima o određenom portalu.

Portali su također i međusobno vrlo dobro povezani i korisnici mogu lako pregledavati ostale portale služeći se poveznicama na trenutno otvorenom što omogućuje šablon {{portali}}, a također su i kategorizirani u istoimenoj kategoriji, Kategorija:Portali. Također mogu sadržavati i rubriku za lakše pregledavanje sličnih tema.

U glavnom imenskom prostoru na najvažnije portale vode poveznice izravno s glavne stranice, a postoji i poveznica koja vodi na popis svih portala. Isto tako, pojedini portali imaju i šablon koji je postavljen na najvažnije članke koji su povezani s temom portala, a koji vode na portal.

Kada stvoriti portal uredi

Kao što je već istaknuto, portale treba shvatiti kao glavne stranice u malom i upravo bi zato kvaliteta sadržaja na portalu trebala biti približno jednaka onoj na glavnoj stranici. Osim kvalitete, u obzir treba uzeti i kvantitetu članaka. Naime, nije moguće otvoriti portal sa samo nekoliko kvalitetnih članaka zato što to onemogućava ažurnost, a samim time i razvijanje portala. Isto tako, prije predlaganja otvaranja portala treba razmisliti o broju korisnika koji su zainteresirani za temu i koji su voljni surađivati na održavanju portala.

Ako smatrate da su svi gore navedeni uvjeti ispunjeni potrebno je otvaranje portala predložiti na stranici za predlaganje novih portala, a korisnike treba na pijaci pozvati na raspravu na stranici za prijedloge. Ne treba predlagati otvaranje novog portala ako ne mislite aktivno sudjelovati u njegovoj izradi i održavanju (naime, portale treba ažurirati barem jednom mjesečno).

Kako napraviti portal uredi

Ne postoji jedan standardizirani dizajn za portale, iako većina ima donekle sličan izgled. Za više ideja možete pogledati dizajn već postojećih portala, kao i onih na drugim izdanjima Wikipedije.

Kako napraviti dobar portal uredi

Većina portala sadrži sljedeće teme za čitatelje:

  • Opće informacije, odnosno uvod u temu koja je na portalu obrađena ili poveznice na isto
  • Poveznice na glavne kategorije teme kojom se portal bavi i njezine potkategorije
  • Izabrani članak i/ili slika
  • Poveznice na druge portale (koristeći Šablon:Portali)
  • Poveznice na druge Wikimedijine projekte koji imaju više informacija o obrađenoj temi
  • Poveznice na određene, kvalitetne članke ili na zadatke kojima se može pomoći razvoju teme

Kako se uključiti uredi

Kao i Wikipediju općenito, i portale mogu uređivati svi. Uvijek su potrebni korisnici koji će održavati portale. Međutim, treba obratiti pažnju na rad drugih suradnika koji već uređuju portal. Ako želite sudjelovati u održavanju određenog portala kontaktirajte suradnike koji se njime već bave, upišite se na popis portala kao korisnik koji održava portal i prionite poslu!

Ostalo uredi