Wikipedija:Kako napraviti novi članak

Dobro došli na Wikipediju! Ovo je kratki vodič o nekim stvarima koje morate znati prije nego što napravite svoj prvi enciklopedijski članak. Objasnit ćemo što VALJA a što NE VALJA raditi kada se piše članak, a onda dati kratka uputstva kako se radi članak. Prije nego što započnete raditi svoj novi članak, zgodno je pogledati nekoliko kratkih savjeta:

 1. Pokušajte uređivati već postojete članke kako bi ste uvježbali način pisanja i korištenje wikipoveznica unutar članka. Također pokušajte čitati neke od boljih članaka, na primjer one navedene kao izabrani članci.
 2. Prvo pretražite Wikipediju kako bi ste bili sigurni da članak o temi koju namjeravati obraditi već ne postoji, možda pod drugim nazivom. Ukoliko ste već pronašli članak o temi koja vas zanima, možda je bolje umjesto da napišete članak preusmjeriti naziv koga ste mislili upotrijebiti na već postojeći članak.
 3. Prikupljate reference na izvor(e) vaših informacija. Članci koji ne citiraju već objavljene izvore mogu biti izbrisani.
 4. Molimo nemojte stvarati stranice o vama i vašim prijateljima, stranice za oglašavanje ili lične eseje/sastave.
 5. Budite oprezni u pitanjima koja se tiču: kopiranja sadržaja i kontroverznog sadržaja.
 6. Prikupljajte informacije na temelju pouzdanih objavljenih izvora. (Jesmo li ovo već spomenuli?)
 7. Stvorite novu stranicu.
 8. Navedite reference za vaše izvore. (To ozbiljno mislimo.) Ako znate da će vam trebati više uređivanja da navedete reference kako treba, stavite template {{radovi}} na vrh članka kako bi drugi urednici znali da radite na njemu, pa ga ne bi označili za brisanje.

Opća načela

 • Pretražite Wikipediju da vidite je li netko već napisao članak koji vi želite napisati.
 • Ako je ikako moguće, otvorite novu stranicu s postojeće ali prazne poveznice (to su one crvene poveznice). O tome više u nastavku ovog članka.
 • Morate imati kontekst, tj. napisati kratak uvod na početku novog članka. Na primjer, nemojte početi članak riječima "Ovo je njegov treći roman..." -- vi ste možda ovamo došli s poveznice na stranici slavnog pisca X, ali drugi korisnici možda dođu s neke druge stranice, pa neće znati o kome se radi. Više o toj temi imate na engleskoj stranici Wikipedia:Establish context.
 • Dolje ćete vidjeti da možete stvoriti stranicu koja nema poveznicu, dakle, možete izmisliti ime stranice. Postoje li konvencije za to? Zasad samo na engleskom: Wikipedia:Naming conventions. Važno je da pametno izaberete ime, jer onda će drugi lakše stvarati poveznice prema vama i nećete morati preimenovati stranicu.
 • Prva rečenica mora biti potpuna. Dobro je imati prvu rečenicu u kojoj je podebljana riječ ili rečenica koja je naslov stranice....

Stvaranje novog članka

 1. Otvorite stranicu s postojeće poveznice, ili
 2. Otvorite stranicu izravnim upisivanjem Internet adrese, ili
 3. Otvorite stranicu sa stranice za vježbanje ili
 4. Otvorite stranicu direktno

Otvorite stranicu s postojeće poveznice

Kad gledate članke u Wikipediji, vidjet ćete poveznice na stranice koje još nisu napisane. Takve su poveznice crvene boje i podcrtane. Kad kliknete na njih, otvara se stranica koja kaže nešto u smislu:

You've followed a link to a page that doesn't exist yet.
To create the page, start typing in the box below:

Ispod toga je velik prostor za upisivanje teksta. U taj prostor upišite svoj članak. Zatim obavezno kliknite na dugme "Pretpregled/Претпреглед", koje je ispod prozora za izmjenu. To dugme će vam prikazati kako će izgledati nova stranica kad je snimite. Ako niste zadovoljni, opet možete mijenjati stranicu, a onda opet kliknite "Pretpregled/Претпреглед". Tek kad ste sigurni da takvu stranicu želite, kliknite na dugme "Sačuvaj - Сачувај". Stranica će odmah biti snimljena na Wikipediju.

Može i drukčije: ako na nekoj postojećoj stranici vidite riječ ili frazu koja treba imati svoju stranicu, pretvorite tu riječ ili frazu u poveznicu. To se radi ovako: na postojećoj stranici kliknite Izmijeni ovaj članak, stavite dotičnu riječ ili frazu u dvostruke uglate zagrade (ovako:[[ime vaše stranice]]) i snimite postojeću stranicu. Dobili ste poveznicu. Kliknite na poveznicu i ona će vas odvesti - ili na stranicu koja već postoji s tim naslovom ili na praznu stranicu. To je izvrstan način za stvaranje novih članaka.

Otvorite stranicu izravnim upisivanjem Internet adrese

Jedan od najlakših načina da stvorite novu stranicu jest da upišete njezino ime u prozorčić gdje piše Internet adresa:

http://sh.wikipedia.org/wiki/Ime_stranice

Tamo gdje smo napisali Ime_stranice trebate upisati željeno ime. Znak _ mora stajati umjesto razmaka. Na primjer, ako želite stvoriti stranicu po imenu Bolesti uha, grla i nosa, napisat ćete:

http://sh.wikipedia.org/wiki/Bolesti_uha,_grla_i_nosa

Pojavit će se stranica s tim naslovom. Kliknite na tekst Uredi ovu stranicu i upišite članak.

Međutim, kad stvorite stranicu tim načinom, lako je moguće da ćete dobiti "siroče" - nijedan drugi članak neće imati poveznice na tu stranicu. Siroče nije dobra stvar, pa zato dodajte poveznice onim stranicama koje imaju veze s vašom temom.

Otvorite stranicu sa stranice za vježbanje

 • Pođite na stranicu za vježbanje, kliknite Uredi ovu stranicu i upišite poveznicu (ovako:[[ime vaše stranice]]) i snimite stranicu.
 • Kliknite na poveznicu koju ste upravo stvorili i otvorit će se vaša stranica u koju ćete upisati tekst.

Direktno otvaranje stranice

Ovaj način vam omogućava da na najbrži način stvorite novi članak.

Počnite uređivati novi članak upisavši njegov naslov


Daljnje informacije

Ako namjeravate raditi veće izmjene ili pisati duži tekst, bolje je da prvo kopirate stari tekst stranice na svoj kompjuter (u Notepad ili neki drugi program), tamo ga uredite, a zatim konačnu verziju iskopirate u prozor za izmjenu teksta stranice. To je korisno i zato što onda možete čuvati svoje tekstove na kompjuteru.

Napomena: Smijete unositi samo materijale (tekst, slike itd.) koji su vaše vlasništvo ili javno dobro. Smijete prevoditi članke iz Wikipedija na drugim jezicima.

Korisne stranice:

V. također