Wikipedija:Autopatrolirani

Wikipedia Autopatrolled.svg

Autopatrolirani je svaki korisnik kojem je dodijeljeno korisničko pravo automatskog označavanja vlastitih izmjena patroliranima radi smanjenja radnog opterećenja patrolaca novih stranica. MediaWiki softver će članke koje izrađuju računi sa zastavicom autopatroliranoga automatski postaviti patroliranima. Dozvola se dodjeljuje jedino računima koji su ekstenzivno demonstrirali svoje znanje politika i smjernica Wikipedije te članke izrađuju dosta često da bi efikasnije bilo da ih se automatski označi odobrenima.

Srpskohrvatska Wikipedia ima 106 korisnika s eksplicitno dodijeljenim pravom autopatroliranoga i ukupno 114 korisnika s tom dozvolom (razliku čine administratori koji automatski imaju to pravo).

Stjecanje statusa autopatroliranog korisnikaUredi

Autopatrolirani korisnici oni su koji su svojim radom stekli povjerenje zajednice i dokazali da poznaju kako Wikipedija funkcionira iznutra. To su korisnici koji su opetovano pokazali da znaju pisati članke u skladu s Wikipedijinim standardima, da poznaju pravila i smjernice Wikipedije te da su tehnički dovoljno potkovani da se njihova uređivanja ne moraju kontrolirati od strane patrolera ili administratora. S obzirom da status autopatroliranog korisnika za sobom povlači određena prava i obveze, njegovo stjecanje podložno je sljedećim pravilima:

 1. Status autopatroliranog korisnika ne stječe se automatski te korisnik mora biti predložen za taj status od strane patrolera ili suradnika s većim korisničkim pravima. Ukoliko korisnik smatra da udovoljava uvjetima, može se i sam kandidirati za ovaj status.
 2. Status autopatroliranog korisnika može dobiti samo onaj korisnik koji je aktivan najmanje mjesec dana na Wikipediji te je u tom periodu pokazao da zna uređivati članke u skladu s Wikipedijinim standardima, da pozna pravila i smjernice Wikipedije te da je tehnički dovoljno potkovan da se njegova uređivanja ne moraju kontrolirati od strane patrolera ili administratora. Pri tome je potrebno da korisnik ima barem 100 prekontroliranih izmjena u glavnom imenskom prostoru.
 3. Prijedlog o stjecanju statusa aktivan je sedam dana.
 4. O prijedlogu ili zahtjevu mogu se izjašnjavati patroleri i administratori.
 5. Ako najmanje dva patrolera ili administratora iznesu obrazložene primjedbe protiv prijedloga ili zahtjeva, status autopatroliranog korisnika neće se dodijeliti.
 6. U tom slučaju, isti se zahtjev ili prijedlog može opet podnijeti nakon 30 dana.

Gubitak statusa autopatroliranog korisnikaUredi

Status autopatroliranog korisnika daje se korisnicima koji su aktivni na srpskohrvatskoj Wikipediji i koji su u toku s aktualnim događanjima na projektu po pitanju njegovog internog funkcioniranja. Sukladno tome, status autopatroliranog korisnika može se izgubiti temeljem sljedećih pravila:

 1. Status autopatroliranog korisnika gubi se automatski ili po prijedlogu.
 2. Status autopatroliranog korisnika gubi se automatski u sljedećim slučajevima:
  1. Čaraparenjem: ukoliko se utvrdi da je korisnik zlorabio sustav koristeći jednog ili više čarapaka, svi računi korisnika izgubit će status autopatroliranih korisnika.
  2. Vlastitom odlukom: Ako autopatrolirani korisnik sam zatraži ukidanje ovog statusa.
 3. Status autopatroliranog korisnika gubi se po prijedlogu u sljedećim slučajevima:
  1. Ako drugi korisnik primijeti da se recentne izmjene autopatroliranog korisnika ukazuju na to da ne ispunjava uvjete propisane za stjecanje tog statusa.
  2. Ako autopatrolirani korisnik grubo prekrši neka od pravila Wikipedije.
 4. U slučaju automatskog gubitka, ne provodi se glasovanje te se status oduzima u trenutku ukazivanja na ispunjavanje uvjeta.
 5. U slučaju gubitka statusa po prijedlogu, postavlja se prijedlog o gubitku statusa, koji ostaje otvoren sedam (7) dana i na koji se primjenjuju ista pravila i uvjeti kao za stjecanje statusa: naime, status će biti oduzet osim u slučaju da najmanje dva patrolera ili administratora iznesu obrazložene primjedbe protiv prijedloga o oduzimanju statusa.

Vidi jošUredi