Wikipedija:Vizualni uređivač

(Preusmjereno sa stranice Wikipedija:VisualEditor)

VisualEditor je nova opcija, odnosno način za uređivanje stranica na Wikipediji koji je razvila Fondacija Wikimedia. Trenutna, odnosno dosadašnja metoda uređivanja Wikipedije od korisnika zahtijeva poznavanje, odnosno učenje sintakse i kodnih riječi MediaWiki softvera, čak i kada su u pitanju sitnije ispravke članka. Ta metoda je 2001. godine bila prihvatljiva, a danas odbija nove korisnike. Svrha nove metode je omogućiti uređivanje i rad na Wikipediji korisnicima koji se s njome prvi put susreću. Stoga će se uvesti uređivanje po načelu WYSIWYG nalik na programe za uređivanje teksta u uobičajenim uredskim alatima (OpenOffice ili LibreOffice Writer).

Korisnici koji su već naviknuti na dosadašnje wiki-formata mogu koristiti i staru opciju.

Tehnička ograničenja uredi

  • dostupan samo za korisnike koji koriste preglednike/browsere kao što su Chrome, Firefox i Safari; Opera je nedostupna
  • dostupan samo za članke i korisničke stranice

Kako možete pomoći uredi

Pomoć je potrebna da bi Vizualni editor bio što bolji: možete pronaći i prijaviti bagove dok koristite softver, ili možete pomoći u raznim drugim zadacima kao što su:

  • Ažuriranje stranica pomoći – Svi projekti Fondacije Wkimedia imaju strane pomoći koje olakšavaju korišćenje za nove korisnike. Na žalost, potpuno lansiranje Vizualnog editora će učiniti snimke ekrana i uputstva vezana za uređivanje na tim stranama pomoći zastarjelim, jer oni opisuju kako uređivati korišćenjem viki sintakse. Stoga, razvojnom timu VE potrebna je pomoć u ažuriranju stranica pomoći. Korisničko uputstvo za Vizuelni editor je polazna tačka za pisanje teksta za nove stranice pomoći.
  • Dodavanje TemplateData na šablone – Vizualni editor uljkučuje interaktivni editor šablona — detaljnije opisan u uputstvu za korisnike — i, kao što ćete vidketi ako ga koristite na Wikipediji, neki šabloni imaju imenovane parametre i lijepe opise koji ih čine lakim za korištenje. Međutim, ostali šabloni ih nemaju, jer im je potreban "TemplateData" da bi ta mogućnost radila. Ako ste zainteresirani za dodavanje TemplateData, onda pročitajte uputstvo za to.
  • Pomoć novim korisnicima – Uspješno lansiranje Vizualnog editora može imati za posljedicu priliv većeg broja novih urednika nego što je to uobičajeno, i mada je uređivanje lakše, biće i dalje teško upoznati se sa politikama, smernicama i uklopiti se u zajednicu. Molimo pokušajte uložiti vrijeme u pomaganju novim korisnicima.

Vanjske veze uredi