Wikipedia:Vanjske poveznice

Green check.png Ova stranica navodi smernicu Wikipedije na srpskohrvatskom jeziku. Svi bi ju korisnici trebali poštivati.


Vanjske poveznice su poveznice na web stranice izvan Wikipedije. Njih ne bi trebalo dodavati unutar članka, već na samo dno u poseban podnaslov nakon poveznica na sestrinske projekte; Wikizvor, Wikiknjige, Wječnik, WikiCitat, Zajednički poslužitelj, wikivrste, Meta.

OpćenitoUredi

One bi trebale omogućiti čitatelju produbljivanje znanja o temi. Važni podaci u pravilu spadaju u članak i korisnici bi trebali takve stranice rabiti kao izvor i svojim riječima prepričati sadržaj tih vanjskih stranica, te ga uvrstiti u članak (poštujući autorska prava), a njih navesti kao izvor podataka, ne samo kao gole vanjske poveznice. U slučaju ako se sadržaj vanjske stranice ne može jednostavno uklopiti u članak, a sadrži dragocjene podatke i daljnje informacije o temi, tada se dodaje vanjska poveznica, ali bilo bi poželjno obrazložiti njezino postavljanje.


Temeljne smjerniceUredi

 1. Stranice na hrvatskom ili srpskom jeziku trebaju imati prednost. Stranice na ostalim jezicima također mogu biti navedene, ako ne postoji jednakovrijedan tekst na hrvatskom ili srpskom jeziku o istoj temi, a onda svakako treba pokraj poveznice s kratkim opisom dodati i na kojem je stranom jeziku stranica (npr. ((en))).
 2. Ne postavljajte poveznice na Usenet (newsgrupe), MySpace ili forume. Oni nude između ostalog informacije koje su u pravilu bez izvora i kao takvi nisu pogodni za članke na Wikipediji.
 3. Ne postavljajte poveznice na stranice koje često mijenjaju sadržaj. Kod ovakvih portala poput webportala ili blogova sadržaj se često mijenja i korsiniku nije predvidljivo što može od tih informacija očekivati. Iz ovoga su izuzete webprezentacije koje za predmet imaju sam članak, te posebno uglednih i pouzdanih institucija.
 4. Ne postavljajte poveznice na npr. webtrgovine. Prednost se daje stranicama bez reklama ili s vrlo malo reklama. Izbjegavajte stranice koje unutar teksta imaju poveznice na tvrtke i proizvode. Kao jedna od zaštita od spama postoji Blacklist. Ako netko pokuša domenu s tog popisa uvrstiti u članak, stranica se ne može snimiti, već se dobije upozorenje o takvoj stranici.
 5. Ne postavljajte poveznice na stranice koje se plaćaju ili je potrebna prijava.
 6. Izbjegavajte poveznice na stranice koje sadrže Flash ili JavaScript.
 7. Ne postavljate poveznice na stranice koje krše zakon, ako ti sadržaji nisu predmet članka.
 8. Kopirajte u Sažetak adresu stranice koju dodajete.
 9. Tipovi datoteka koji trebaju dodatnu programsku podršku, npr. PDF ili multimedijalne datoteke dodatno objasnite veličinom datoteke npr. "(  (PDF); 2,6MB)"
 10. Izbjegavati domene koje sadržavaju znakove koji nisu dio ASCII koda (IDN).
 11. Ne postavljajte poveznice sa spywareom ili dialerima.
 12. Ne postavljajte poveznice na webstranice koje prikazuju zemljopisne karte, satelitske snimke ili zračne snimke , dok god se iste mogu zamijeniti servisom za karte Wikipedije
 13. Vanjske poveznice na medicinske članke. U području medicine stranice koje opisuju iskustva i stranice grupa za samopomoć u pravilu nisu poželjne. Iznimka su društva oboljelih koja su sudjelovale kod sastavljanja priznatih smjernica i koja ujedno zadovoljavaju službene kriterije.
 14. Poveznice na YouTube, Google Video i slične stranice kod kojih postoji mogućnost ilegalne distribucije nečijeg rada i na taj način kršenja autorskih prava, nisu nikako prihvatljive i prije dodavanja poveznica na takve stranice svakako provjerite poštuju li se autorska prava i ako za svaki pojedini slučaj ona nisu povrijeđena takva se poveznica može dodati.