Wikipedija:Šabloni za slike

(Preusmjereno sa stranice Wikipedija:Templatei za slike)

Postavljanje datoteka na Wikipediji prilično je jednostavan proces koji iziskuje tek nekoliko klikova kako bi datoteka koju vi želite bila vidljiva svima na Wikipediji. No, iako je sam proces jednostavan, pravila nisu. Naime, iako je Wikipedijin sadržaj načelno slobodan, uz atribuciju, sukladno GNU licenci, činjenica je da se na njemu pojavljuje i sadržaj koji nije slobodan, odnosno koji je zaštićen autorskim pravima. Forma i oblik tog sadržaja varira, ali najveći dio istog svakako zauzimaju medijske datoteke (slike u većoj, audio zapisi u nešto manjoj mjeri).

Kako Wikipedia načelno preuzima sadržaj iz cijeloga svijeta, a tako i medijske datoteke zaštićene autorskim pravima, dolazi do kolizije niza normi iz polja autorskih prava. Kako je srpskohrvatska Wikipedia jedna od onih koje dozvoljavaju korištenje i zaštićenog sadržaja pod uvjetima poštene uporabe, pojavila se potreba za pojednostavljivanjem pravila za korištenje i označavanje medijskih datoteka kako bi se korisnicima olakšao rad i pristup sadržaju, bez da zasebno konzultiraju zakone o autorskih pravima pojedinih država.

Rezultat te potrebe je serija šablona za slika kojima se u sažetom i prikladnom obliku adekvatno označava stanje autorskih prava pojedinih datoteka. Ova stranica donosi popis tih datoteka po kategorijama, uz napomenu da neke specijalizirane situacije nisu pokrivene zasebnim šablonima prosto zato što za to nema potrebe jer je broj takvih datoteka trentno malen i mogu se koristiti uopćeni šabloni kako bi pokrili te malobrojne situacije. Ukoliko se s vremenom pojavi potreba, novi šabloni se mogu stvarati, čime je naglašeno kako se ovdje ne radi o zatvorenom popisu šablona za slike.

Javno vlasništvo uredi

Sve datoteke u javnom vlasništvu mogu se slobodno koristiti na Wikipediji i načelno ne podliježu nikakvim ograničenjima, osim onima propisanim samim zakonom. Preporučavamo da korisnici takve slike postavljaju na Commons kako bi one bile dostupne svim korisnicima Wikimedijinih projekata te kako bi se rasterečila srpskohrvatska Wikipedia, koja nije spremište datoteka.

{{Šablon:JD}} uredi

Opći šablon za datoteke u javnom dobru. Šablon se načelno smatra zastarjelim pa bi valjalo izbjegavati njegovo korištenje tamo gdje postoji specijalizirani šablon za određeni slučaj. Tamo gdje takvog slučaja nema, dozvoljeno je koristiti navedeni šablon.
 

 
   Ova je slika ili medijska datoteka javno vlasništvo. Razlozi za to mogu biti sljedeći:
  • nositelj prava proglasio ga je takvime
  • autorsko pravo nad djelom je isteklo u matičnoj zemlji i zemlji koja ima jednake ili manje rokove za istek autorskih prava; ili u zemlji koja ima veće rokove, ali priznaje pravilo kraćeg roka
  • djelo se ne može zaštititi autorskim pravima

Taj status autorskih prava vrijedi u cijelome svijetu.


  Napomena: Ovo je općeniti šablon za slike u javnom vlasništvu i valjalo bi izbjegavati njegovo korištenje jer nedovoljno dobro ilustrira stanje autorskih prava. Kako bi ilustracija navedenog stanja bila što preciznija, poželjno je koristiti neki od ostalih dostupnih šablona za djela u javnom vlasništvu.


{{Template:JD-ja}} uredi

Šablon za one datoteke u javnom vlasništvu koje postavlja, odnosno predaje sam autor. Ovaj šablon valjali bi koristiti samo autori koji lično postavljaju svoje slike na Wikipediju. Ukoliko netko treći postavlja nečije autorsko djelo koje je ovaj predao u javno vlasništvo, valjalo bi koristiti ili {{JD-korisnik}} (ako je autor poznat) ili {{JD-predao}}.
     Ja, nositelj autorskih prava nad ovom datotekom, predajem ju u javno vlasništvo. Ovo se odnosi na cijeli svijet.

Ako to nije zakonski moguće:
Svakoj pravnoj i fizičkoj osobi predajem pravo korištenja ove datoteke u bilo koje svrhe, bez ikakvih ograničenja, osim ako su ona propisana zakonom.


{{Template:JD-korisnik}} uredi

Šablon za one datoteke u javnom vlasništvu koje u ime ili za račun autora, ili pak bez njegova naloga, postavlja treća osoba. Radi se o derivaciji prethodnog šablona i valja se koristiti onda kada je korisnik koji je predao sliku u javno vlasništvo poznat.
Forma korištenja: {{JD-korisnik|dvoslovna kratica Wikipedije|ime korisnika}}
     Nositelj autorskih prava nad ovom datotekom, [[w:{{{1}}}:User:{{{2}}}|{{{2}}}]], predao ju je u javno vlasništvo. Ovo se odnosi na cijeli svijet.

Ako to nije zakonski moguće:
Nositelj prava svakoj pravnoj i fizičkoj osobi daje pravo korištenja ove datoteke u bilo koje svrhe, bez ikakvih ograničenja, osim ako su ona propisana zakonom.



{{Template:JD-predao}} uredi

Druga derivacija šablona {{JD-ja}} koja bi se valjala koristiti onda kada je jasno da je slika predana u javno vlasništvo, a autor nije poznat, ili onda kada je autor predao sliku u javno vlasništvo, ali on sam nije Wikipedijin korisnik pa se njegovi podaci ne mogu uklopiti u kod prethodnog šablona. Podaci u autoru i dokazi o predaji u javno vlasništvo unose se u {{Infoslika}}.
     Nositelj autorskih prava nad ovom datotekom predao ju je u javno vlasništvo. Ovo se odnosi na cijeli svijet.

Ako to nije zakonski moguće:
Nositelj autorskih prava dao je pravo korištenja ove datoteke u bilo koje svrhe, bez ikakvih ograničenja, osim ako su ona propisana zakonom.



{{Template:JD-umjetnost}} uredi

Šablon za dvodimenzionalne reprodukcije umjetničkih djela koje su javno dobro u onim zemljama u kojima vrijedi pravilo o smrti autora plus 70 godina. Ovaj šablon također se smatra zastarjelim i nužno je priložiti neki drugi šablon koji bi detaljizirao njegovu svrhu. U suprotnome, slika će se nakon proteka roka od 5 dana pobrisati bez prethodne rasprave.
 

 
   Ovo je vjerna, fotografska reprodukcija dvodimenzionalnog umjetničkog djela koje je u javnom vlasništvu u Sjedinjenim Državama, Australiji, Europskoj uniji i u onim zemljema u kojima autorska prava ističu 70 godina nakon smrti autora. Autorska prava nad tim djelima su istekla.

  Napomena: Neke države imaju rokove isteka autorskih prava koji su duži od 70 godina: Meksiko - 100 godina; Kolumbija - 80 godina; Sveti Vincent i Grenadini, Gvatemala i Samoa - 75 godina; Ruska Federacija - 74 godine za neke autore. Djela iz tih zemalja tako nisu u javnom vlasništvu sukladno ovom pravilu, posebice jer jedan dio navedenih zemalja ne primjenjuje pravilo kraćeg roka. Obala Bjelokosti ima opći rok od 99 godina, a Honduras od 75 godina, ali te zemlje primjenjuju pravilo kraćeg roka.


S obzirom da navedeni šablon može dovesti do nedovoljnog i neprikladnog označavanja statusa autorskih prava, treba izbjegavati njegovo samostalno korištenje bez drugog šablona koji bi pobliže i prikladnije ilustrirao stanje autorskih prava. Sve datoteke koje u roku od pet dana od postavljanja ovog šablona ne zadovoljavaju navedeni kriterij bit će brisane.



{{Template:JD-zastava-50}} uredi

Sukladno Pariškoj konvenciji, navedeni državni simboli su u javnom vlasništvu u zemljama s rokom od 50 godina od dana smrti autora.
     Ovo je narodna, državna, vladina, vojna, carska/kraljevska/namjesnička ili historijska zastava. Autorska prava nad ovom slikom su istekla u zemljama sa periodom zaštite autorskih prava za života autora plus 50 godina. Državne zastave su zaštićene člankom 6ter Pariške konvencije ("Zaštita državnih znamenja, imena, skraćenica i znamenja međunarodnih međuvladinih organizacija"), nezavisno od njihovog statusa po pitanju autorskih prava.



{{Template:JD-zastava-70}} uredi

Sukladno Pariškoj konvenciji, navedeni državni simboli su u javnom vlasništvu u zemljama s rokom od 70 godina od dana smrti autora.
     Ovo je narodna, državna, vladina, vojna, carska/kraljevska/namjesnička ili historijska zastava. Autorska prava nad ovom slikom su istekla u zemljama sa periodom zaštite autorskih prava za života autora plus 70 godina. Državne zastave su zaštićene člankom 6ter Pariške konvencije ("Zaštita državnih znamenja, imena, skraćenica i znamenja međunarodnih međuvladinih organizacija"), nezavisno od njihovog statusa po pitanju autorskih prava.



{{Template:JD-zastava-100}} uredi

Sukladno Pariškoj konvenciji, navedeni državni simboli su u javnom vlasništvu u zemljama s rokom od 100 godina od dana smrti autora.
     Ovo je narodna, državna, vladina, vojna, carska/kraljevska/namjesnička ili historijska zastava. Autorska prava nad ovom slikom su istekla u zemljama sa periodom zaštite autorskih prava za života autora plus 100 godina. Državne zastave su zaštićene člankom 6ter Pariške konvencije ("Zaštita državnih znamenja, imena, skraćenica i znamenja međunarodnih međuvladinih organizacija"), nezavisno od njihovog statusa po pitanju autorskih prava.



{{Template:JD-nepodliježe zaštiti}} uredi

Opći šablon za one datoteke koje, kao nezaštićene tvorevine, ne podliježu zaštiti te se nalaze u javnom vlasništvu. Ovaj šablon valjao bi se koristiti samo onda kada specijalizirani šabloni {{JD-tekst}} i {{JD-logo}} ne pokrivaju konkretne slučajeve.
     Ova medijska datoteka je nezaštićena tvorevina te kao takva ne podliježe zaštiti, odnosno nalazi se u javnom vlasništvu. Ova medijska datoteka sastoji se isključivo od podataka koji su opće dobro i ne sadrži originalni rad.

  Napomena: Ovo je općeniti šablon za one medijske datoteke koje potpadaju pod nezaštićene tvorevine i valjalo bi ga koristiti samo onda kada alternative nedovoljno pokrivaju sadržaj. Za sve specijalizirane slučajeve valjalo bi koristiti ili {{JD-tekst}} (za one datoteke koje se sastoje isključivo od slovnih ili jednostavnih geometrijskih oblika, ali nisu logotipovi) ili {{JD-logo}} (za one datoteke koje se sastoje isključivo od slovnih ili jednostavnih geometrijskih oblika, a istovremeno su i logotipovi).



{{Template:JD-tekst}} uredi

Specijalizirani šablon za nezaštićene tvorevine koje ne podliježu zaštiti autorskih prava jer se radi o dvodimenzionalnom prikazu teksta koji ne zadovoljava uvjet originalnosti. Suštinski, bilo kakav tekst pisan bilo kakvim fontom, bez ikakvih estetskih dodataka ili simbola, ne podliježe zaštiti kao nezaštićena tvorevina. Bitno je da se ne radi o logotipu.
     Ova medijska datoteka sastoji se isključivo od slovnih znakova, individualnih riječi, slogana ili jednostavnih geometrijskih oblika. Kao takva, ona nije podložna zaštiti autorskih prava jer ne zadovoljava uvjet originalnosti te se, stoga, nalazi u javnom vlasništvu.


{{Template:JD-logo}} uredi

Specijalizirani šablon za nezaštićene tvorevine koje ne podliježu zaštiti autorkim pravima jer se radi o logotipu koji se sastoji ili od jednostavnog prikaza teksta ili od jednostavnih geometrijskih oblika, a koji ne zadovoljava uvjet originalnosti. Razlika između ovog i prethodnog šablona je što ovaj eksplicitno pokriva logotipove.
     Ova medijska datoteka ili logo sastoji se isključivo od slovnih znakova, individualnih riječi, slogana ili jednostavnih geometrijskih oblika. Kao takva, ona nije podložna zaštiti autorskih prava jer ne zadovoljava uvjet originalnosti te se, stoga, nalazi u javnom vlasništvu.

  Napomena: Status javnog dobra u slučaju logotipa odnosi se samo na pitanje autorskih prava. Kao logo, datoteka je i dalje zaštićena drugim pravima intelektualnog vlasništva, poput patenta ili žiga, na koje status javnog dobra nema utjecaja.



{{Template:JD-stara}} uredi

Šablon za one datoteke koje su javno vlasništvo u onim zemljama koje imaju rok isteka prava od dana smrti autora plus 100 godina.
     Ova medijska datoteka je u javnom vlasništvu jer su autorska prava istekla u Sjedinjenim Državama i onim zemljama u kojima autorsko pravo ističe najkasnije 100 godina od smrti autora.



{{Template:JD-stara-50}} uredi

Šablon za one datoteke koje su javno vlasništvo u onim zemljama koje imaju rok isteka prava od dana smrti autora plus 50 godina.
     Ova medijska datoteka je javno vlasništvo u Sjedinjenim Državama i zemlji u kojoj je nastala. U većini slučajeva to znači da su autorska prava istekla u zemlji nastanka i da je djelo izdano prije 1. siječnja 1923., ili da su autorska prava istekla i prema zakonu Sjedinjenih Država. Autorska prava istekla su i u onim zemljama u kojima autorsko pravo ističe najkasnije 50 godina od smrti autora.
Napomena postavljaču: Molimo da se pri postavljanju slike prezentiraju relevantni podaci o izdavanju i autorstvu datoteke.

  Napomena: U zemljama koje ne primjenjuju pravilo kraćeg roka, ova datoteka možda nije u javnom vlasništvu (primjerice Meksiko ili Švicarska).



{{Template:JD-stara-70}} uredi

Šablon za one datoteke koje su javno vlasništvo u onim zemljama koje imaju rok isteka prava od dana smrti autora plus 70 godina.
     Ova medijska datoteka je u javnom vlasništvu u onim zemljama u kojima autorsko pravo ističe najkasnije 70 godina od smrti autora.



{{Template:JD-SAD}}} uredi

Šablon za one slike koje su u javnom vlasništvu u Sjedinjenim Državama jer su tamo prvi put objavljene prije 1. siječnja 1923. godine, a istovremeno zadovoljavaju sve uvjete aktualnih zakona o autorskim pravima iz zemalja bivše SFR Jugoslavije da budu u javnom vlasništvu. Dakle, ovo se odnosi na one slike koje su istovremeno javno vlasništvo i u Sjedinjenim Državama i u zemljama bivše SFR Jugoslavije.
     Ova slika je u javnom vlasništvu u Sjedinjenim Američkim Državama. U većini slučajeva, to znači da je prvi put objavljena u Sjedinjenim Državama prije 1. siječnja 1923. godine. U drugim jurisdikcijama mogu važiti druga pravila i ova slika možda nije u javnom vlasništvu izvan Sjedinjenih Država. Za više detalja pogledajte Wikipedia:Javno vlasništvo i Wikipedia:Autorsko pravo.  



{{Template:JD-SADVlada}} uredi

Šablon za datoteke koje su nastale kao službeni uratci savezne vlade Sjedinjenih Država te su kao takve u javnom vlasništvu. Napomena je da se ovo ne odnosi na službena djela saveznih država i ostalih teritorijalnih jedinica nego samo savezne vlade.
 

 
   Ova medijska datoteka je javno vlasništvo u Sjedinjenim Državama jer se radi o djelu čiji je autor savezna vlada Sjedinjenih Država. Takva su djela u javnom vlasništvu temeljem knjige 17, poglavlja 1, odjeljka 105 Kodeksa Sjedinjenih Država.

Napomena: Ovo pravilo odnosi se samo na djela savezne vlade, a ne i pojedinačnih saveznih država, teritorija, okruga, općina ili ostalih teritorijalnih jedinica. Ovo se pravilo ne odnosi ni na poštanske markice Poštanske službe Sjedinjenih Američkih Država izdane nakon 1978. godine.

 



{{Template:JD-Jugoslavija}} uredi

Opći šablon za sva djela koja su u javnom vlasništvu temeljem odredbi zakona o autorskih pravima bivše SFR Jugoslavije. Kako ovaj šablon samo ilustrativno tvrdi da su djela u javnom vlasništvu, u objašnjenju šablona {{Infoslika}} nužno je navesti odredbu zakona pojedine bivše članice SFR Jugoslavije koja potvrđuje da je navedeno djelo u javnom vlasništvu. Načelno, ali ne uvijek, to se odnosi na sva službena državna djela (koja su JD i u današnjoj zemlji), kao i na sva anonimna djela nastala do određenog roka (rokovi se provjeravaju temeljem odredbi pojedinih zakona). Za sva ostala djela, autorska prava i dalje vrijede, neovisno što su ona nastala u vrijeme bivših država, tako da se ta djela ne mogu podvesti pod navedeno pravilo.
 

 

 
   Ova fotografija iz Jugoslavije je javno dobro, sukladno Zakonu o autorskom pravu SFRJ iz 1978. godine:
"Autorsko imovinsko pravo na fotografsko djelo, na djelo proizvedeno sličnim postupkom i na djelo primijenjene umjetnosti prestaje nakon proteka 25 godina od objave djela." (član 84.)

Sve fotografije objavljene u SFR Jugoslaviji do 1. januara 1970. su javno dobro, a u pojedinim republikama i nakon toga. Za fotografije nakon tog datuma pogledajte tabelu ispod.

Zakon o autorskom pravu SFRJ iz 1978. godine je bio na snazi:

Nakon navedenih datuma, autorska prava su uređena zasebnim nacionalnim zakonodavstvom.

Napomena:
U Republici Hrvatskoj je novi Zakon o autorskom pravu usvojen 1991. godine, ali se regulativa povodom fotografija nije razlikovala: "Autorsko imovinsko pravo na fotografsko djelo, na djelo proizvedeno sličnim postupkom i na djelo primijenjene umjetnosti prestaje nakon isteka dvadeset pet godina od objave djela." (članak 83.) Tek Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o autorskom pravu iz 1999. godine ova regulativa je promijenjena.

Za više informacija vidi: Wikipedia:Autorska prava na području bivše Jugoslavije


{{Template:JD-jer}} uredi

Istovremeno i najopćenitiji i najspecijaliziraniji šablon za slike u javnom vlasništvu. Dok istovremeno pokriva sve moguće situacije, ovaj šablon valjao bi se koristiti samo u onim specijalnim slučajevima koji nisu pokriveni posebnim šablonima. U objašnjenju bi bilo poželjno priložiti izvor, podatke ili direktan citat koji potvrđuju da je djelo u javnom vlasništvu. Ukoliko razlog nije ispravan ili je lažan, odnosno ako razloga uopće nema, slika će biti pobrisana po proteku roka od 5 dana od dana postavljanja.
Forma korištenja: {{JD-jer|razlog zašto je djelo u javnom vlasništvu}}
     Ova medijska datoteka je u javnom vlasništvu jer (nije dan razlog!).
Napomena administratorima: Molimo vas da provjerite je li gore navedeni razlog ispravan!

  Napomena: Ako postoji posebna oznaka za gore navedeni razlog, molimo vas koristite nju.



GNU-ova licenca slobodne dokumentacije uredi

GNU-ova licenca slobodne dokumentacije ima proizvodi dva učinka na onim datotekama na kojima se koristi. Ona predstavlja svojevrsni "copyleft" jer omogućava slobodu kopiranja i redistribuiranja materijala na kog se odnosi, a istovremeno omogućava autori izvornog materijala dobivanje zasluga za isti. Vrlo je slična Creative Commons licenci. Kao i za slike u javnom vlasništvu, preporučavamo da korisnici takve slike postavljaju na Commons kako bi one bile dostupne svim korisnicima Wikimedijinih projekata te kako bi se rasterečila srpskohrvatska Wikipedia, koja nije spremište datoteka.

{{Template:GFDL}} uredi

Za sve one slike koje je dozvoljeno kopirati, distribuirati i/ili modificirati temeljem licence za slobodnu dokumentaciju GNU-a, verzija 1.2 ili kasnija. Ako je moguće, datoteku bi se moglo relicencirati kao {{cc-by-sa-3.0,2.5,2.0,1.0}}
     Dozvoljeno je kopirati, distribuirati i/ili modificirati navedenu datoteku temeljem licence za slobodnu dokumentaciju GNU-a, verzija 1.2 ili kasnija, koju izdaje Free Software Foundation.

Ova poruka podliježe odricanju od odgovornosti.

 
  
   Ukoliko se navedena datoteka može drugačije licencirati, moguće je koristiti Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 licencu.



{{Template:GFDL-ja}} uredi

Kao i prethodni šablon, uz izuzetak da se koristi onda kada je postavljač datoteke istovremeno i autor, odnosno nositelj prava nad datotekom.
     Ja, nositelj autorskih prava nad ovom datotekom, dajem dozvolu za kopiranje, distribuiranje i/ili modificiranj navedene datoteke temeljem licence za slobodnu dokumentaciju GNU-a, verzija 1.2 ili kasnija, koju izdaje Free Software Foundation.

Ova poruka podliježe odricanju od odgovornosti.

 
  
   Ukoliko se navedena datoteka može drugačije licencirati, moguće je koristiti Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 licencu.



Creative Commons uredi

Creative Commons licenca također spada u licence slobodnog sadržaja, mada ona može nametati određena ograničenja glede obrade samog sadržaja i u principu uvijek zahtijeva kreditiranje autora. Sumarno, CC licenca obvezuje korisnika datoteke da kreditira izvornog autora, daje mu određena prava, ali pri izmjeni izvornog materijala obvezuje ga da svaki "novi" sadržaj nastao izmjenom također licencira kao CC sadržaj. Time se sprječava da treća osoba izmjenom slobodnog sadržaja stvara zaštićeni sadržaj. Njezina uporaba dosta je slična GFDL licenci, mada razlike postoje.

Za sve detalje oko pojedine verzije CC licence korisnici se upućuju na linkove dostupne u šablonima i objašnjenjima šablona.

{{Template:Cc-zero}} uredi

Za sve one datoteke koje su dostupne za korištenje temeljem Creative Commons CC0 1.0 Universal licence.
 
 
   Ova datoteka je dostupna pod Creative Commons CC0 univerzalnim odricanjem u javno vlasništvo.

Osoba koja je sudjelovala u radu na ovom dokumentu posvetila je rad javnom vlasništvu odricanjem od svih njenih prava na taj rad širom svijeta po zakonom o autorskim pravima i sve povezana zakonska prava koja bi imao/imala, u mjeri dopuštenoj zakonom. Možete kopirati, mijenjati, distribuirati i prilagođavati rad, čak i u komercijalne svrhe, bez traženja dopuštenja.


{{Template:Cc-by}} uredi

Za sve one datoteke koje su dostupne za korištenje temeljem Creative Commons Attribution 1.0 licence. Za ove datoteke nužno je upotpuniti detalje pripisivanja.
Forma korištenja: {{Cc-by|detalji pripisivanja}}
 
 
   Ova datoteka je dostupna pod Creative Commons Attribution 1.0 licencom.

Pripisivanje: {{{1}}}


{{Template:Cc-by-2.0}} uredi

Za sve one datoteke koje su dostupne za korištenje temeljem Creative Commons Attribution 2.0 licence. Za ove datoteke nužno je upotpuniti detalje pripisivanja.
Forma korištenja: {{Cc-by-2.0|detalji pripisivanja}}
 
 
   Ova datoteka je dostupna pod Creative Commons Attribution 2.0 licencom.

Pripisivanje: {{{1}}}


{{Template:Cc-by-2.5}} uredi

Za sve one datoteke koje su dostupne za korištenje temeljem Creative Commons Attribution 2.5 licence. Za ove datoteke nužno je upotpuniti detalje pripisivanja.
Forma korištenja: {{Cc-by-2.5|detalji pripisivanja}}
 
 
   Ova datoteka je dostupna pod Creative Commons Attribution 2.5 licencom.

Pripisivanje: {{{1}}}


{{Template:Cc-by-3.0}} uredi

Za sve one datoteke koje su dostupne za korištenje temeljem Creative Commons Attribution 3.0 licence. Za ove datoteke nužno je upotpuniti detalje pripisivanja.
Forma korištenja: {{Cc-by-3.0|detalji pripisivanja}}
 
 
   Ova datoteka je dostupna pod Creative Commons Attribution 3.0 licencom.

Pripisivanje: {{{1}}}


{{Template:Cc-by-nc-2.0}} uredi

Za sve one datoteke koje su dostupne za korištenje temeljem Creative Commons Attribution-NonCommercial 2.0 Generic licence. Za ove datoteke nužno je upotpuniti detalje pripisivanja.
Forma korištenja: {{Cc-by-nc-2.0|detalji pripisivanja}}
 
   Ova datoteka je dostupna pod Creative Commons Attribution-NonCommercial 2.0 Generic licencom.

Pripisivanje: {{{1}}}


{{Template:Cc-by-sa}} uredi

Za sve one datoteke koje su dostupne za korištenje temeljem Creative Commons Attribution-ShareAlike 1.0 licence. Za ove datoteke nužno je upotpuniti detalje pripisivanja.
Forma korištenja: {{Cc-by-sa|detalji pripisivanja}}
 
 
   Ova datoteka je dostupna pod Creative Commons Attribution-ShareAlike 1.0 licencom.

Pripisivanje: {{{1}}}


{{Template:Cc-by-sa-2.0}} uredi

Za sve one datoteke koje su dostupne za korištenje temeljem Creative Commons Attribution-ShareAlike 2.0 licence. Za ove datoteke nužno je upotpuniti detalje pripisivanja.
Forma korištenja: {{Cc-by-sa-2.0|detalji pripisivanja}}
 
 
   Ova datoteka je dostupna pod Creative Commons Attribution-ShareAlike 2.0 licencom.

Pripisivanje: {{{1}}}


{{Template:Cc-by-sa-2.5}} uredi

Za sve one datoteke koje su dostupne za korištenje temeljem Creative Commons Attribution-ShareAlike 2.5 licence. Za ove datoteke nužno je upotpuniti detalje pripisivanja.
Forma korištenja: {{Cc-by-sa-2.5|detalji pripisivanja}}
 
 
   Ova datoteka je dostupna pod Creative Commons Attribution-ShareAlike 2.5 licencom.

Pripisivanje: {{{1}}}


{{Template:Cc-by-sa-3.0,2.5,2.0,1.0}} uredi

Za sve one datoteke koje su dostupne za korištenje temeljem Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0, i ranije, licence. Za ove datoteke nužno je upotpuniti detalje pripisivanja.
Forma korištenja: {{Cc-by-sa-3.0,2.5,2.0,1.0|detalji pripisivanja}}
 
 
   Ova datoteka je dostupna pod Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0, 2.5, 2.0 i 1.0 licencama.

Pripisivanje: {{{1}}}


Autorska prava uredi

Ova kategorija oznaka za slike koristi se za one datoteke koje još uvijek jesu zaštićene autorskim pravima, dakle nositelj istih se nije se odrekao prava niti su ona istekla, ali njihovo korištenje na Wikipediji dozvoljeno je pod određenim uvjetima. Najčešće se one slobodno koriste uz navođenje autora, ali moguće da je dan i neki drugi uvjet ili da je, pak, autor nepovratno predao sva prava nad njom.

{{Template:Slobodna upotreba pod uvjetom}} uredi

Šablon koji se koristi za one slike koje su zaštićene autorskim pravima, ali je nositelj tih prava dozvolio njihovo korištenje pod određenim uvjetom ili uvjetima. Nužno je navesti uvjet i poštovati napomenu navedenu u šablonu. Sve slike koje u roku od 5 dana od dana postavljanja ne budu imale istinit i ispravan uvjet bit će brisane bez rasprave, dok će one slike koje kao uvjet sadrže zabranjenu klauzulu navedenu u šablonu biti brisane odmah.
Forma korištenja: {{Slobodna upotreba pod uvjetom|uvjet što ga je propisao nositelj autorskih prava}}
     Ova datoteka je zaštićena autorskim pravima. Nositelj tih prava dozvoljava svakome da koristi datoteku u bilo koju svrhu, pod uvjetom da (nije dan razlog!).
Napomena administratorima: Molimo vas da provjerite je li gore navedeni uvjet ispravan i istinit!

  Napomena: Uvjeti za korištenje ne smiju uključivati odredbe koje ograničavaju upotrebu na obrazovne i neprofitne svrhe niti da zabranjuju izvedene radove. Ako uključuju, slika će biti brisana.



{{Template:Slobodna upotreba}} uredi

Koristi se za one datoteke koje jesu zaštićene autorskim pravima, ali je nositelj tih prava nepovratno predao sva prava nad njima. Svi relevantni podaci sadržani su u samom šablonu.


     Nad ovom slikom postoje određena autorska prava. Vlasnik tih prava je nepovratno predao sva prava nad njom, dozvoljavajući slobodno umnožavanje, distribicuju, prenošenje, korištenje, mijenjanje, zasnivanje na ili bilo koju drugu eksploataciju od strane bilo koga, u bilo koje svrhe, komercijalne ili nekomercijalne, uz ili bez navođenja autora.



{{Template:Hrvatski vojnik}} uredi

Slike sa web stranica Hrvatskog vojnika mogu se na ovoj Wikipediji koristiti uz navođenje autora. Slike se koriste pod GFDL licencom, a korisnici dozvolu mogu provjeriti ovdje.

     Ovaj materijal je preuzet sa službenih stranica časopisa Hrvatski vojnik.
Wikipedia ima dozvolu za korištenje materijala s te stranice pod GFDL licencom, uz uvjet isticanja izvora.


Poštena upotreba uredi

Mada Wikipedia načelno sadržava slobodan sadržaj s vremena na vrijeme pojavi se potreba za korištenjem onih materijala koji podliježu zaštiti autorskim pravima. Takvi materijali načelno se ne bi smjeli koristiti bez izričite dozvole autora, ali kako se u sklopu autorskih prava razvila doktrina poštene upotrebe, koju je Wikipedia usvojila, korištenje takvih materijala načelno je dozvoljeno pod određenim uvjetima. Mada svaki pojedini šablon pojedinačno specificira uvjete, načelno se zahtijeva da slike kvalitetno ilustriraju sadržaj, da su one u nižoj kvaliteti te da ne postoji slobodni ekvivalent koji bi adekvatno zamijenio zaštićeni materijal.

S obzirom da svaki šablon posebno regulira pravila i da se objašnjenje svakog šablona nalazi u samom tekstu šablona, za razliku od ranijih kategorija, ovdje svaki šablon neće biti posebno objašnjen već se korisnici istih upućuju na sam tekst šablona. Važna napomena jest da da svaki korisnik koji koristi datoteku pod poštenom upotrebom mora u objašnjenju šablona {{Infoslika}} dodati objašnjenje zašto smatra da se ta slika može koristiti pod uvjetima poštene upotrebe. Sve slike bez takvog objašnjenja bit će brisane.

{{Template:Poštena upotreba}} uredi

     Ova datoteka zaštićena je autorskim pravima, ili se presumira kako je zaštićena autorskim pravima. Ipak, vjeruje se kako je korištenje ove datoteke:

dozvoljeno sukladno pravilima poštene upotrebe propisanim u zakonu o autorskim pravima Sjedinjenih Država. Bilo koja druga upotreba ove slike, na Wikipediji ili drugdje, može biti kršenje autorskih prava. Pogledajte Wikipedia:Poštena upotreba.


  Napomena pošiljatelju: Molimo dodajte detaljno objašnjenje poštene upotrebe za svaku upotrebu, kao što je opisano na Wikipedia:Korištenje slika, kao i izvor djela i podatke o autorskim pravima. Sve slike koje u roku od pet dana od postavljanja ne budu imale sve potrebne podatke o objašnjenju, izvoru i autorskim pravima, bit će brisane.


{{Template:Poštena upotreba u}} uredi

Forma korištenja: {{Poštena upotreba u|naslov članka u kojemu se slika koristi}}

     Ova datoteka zaštićena je autorskim pravima i nije licencirano. Ono ne spada ni u jednu od već postojećih kategorija poštene upotrebe. Međutim, vjeruje se da se upotreba ove datoteke u niskoj rezoluciji u članku [[{{{1}}}]]:

dozvoljeno sukladno pravilima poštene upotrebe propisanim u zakonu o autorskim pravima Sjedinjenih Država. Bilo koja druga upotreba ove slike, na Wikipediji ili drugdje, može biti kršenje autorskih prava. Pogledajte Wikipedia:Poštena upotreba.


  Napomena pošiljatelju: Molimo dodajte detaljno objašnjenje poštene upotrebe za svaku upotrebu, kao što je opisano na Wikipedia:Korištenje slika, kao i izvor djela i podatke o autorskim pravima. Sve slike koje u roku od pet dana od postavljanja ne budu imale sve potrebne podatke o objašnjenju, izvoru i autorskim pravima, bit će brisane.


{{Template:Promo}} uredi

     Ovo je datoteka zaštićena autorskim pravima koju je objavila kompanija ili organizacija u cilju promocije svog rada ili proizvoda u medijima, na primjer reklamni materijal ili promotivna fotografija u press kitu.

Autorsko pravo nad njom najvjerojatnije pripada kompaniji koja je napravila promotivni artikl ili umjetniku koji je napravio dotični predmet; morate navesti podatak o izvoru kao dokaz vlasništva. Nedostatak takvog dokaza je osnova za brisanje slike.

Vjeruje se da se korištenje slika promotivnog materijala u niskoj rezoluciji

može svesti pod poštenu upotrebu po Zakonu o autorskim pravima SAD. Bilo koja druga upotreba ove slike, na Wikipediji ili drugdje, može biti kršenje autorskih prava. Pogledajte Wikipedia:Poštena upotreba.


  Napomena pošiljatelju: Molimo dodajte detaljno objašnjenje poštene upotrebe za svaku upotrebu, kao što je opisano na Wikipedia:Korištenje slika, kao i izvor djela i podatke o autorskim pravima. Valja naglasiti kako politika Wikipedije ne dozvoljava postavljanje promotivnih fotografija živih osoba pod poštenom upotrebom, smatrajući kako se za iste može izraditi slobodni ekvivalent. Sve slike koje u roku od pet dana od postavljanja ne budu imale sve potrebne podatke o objašnjenju, izvoru i autorskim pravima, bit će brisane.


{{Template:Logo}} uredi

     Ovo je logo organizacije, objekta ili događaja i zaštićen je ili autorskim pravom ili kao registrirani zaštitni znak. Vjeruje se da se korištenje slika loga u niskoj rezoluciji:

dozvoljeno sukladno pravilima poštene upotrebe propisanim u zakonu o autorskim pravima Sjedinjenih Država. Bilo koja druga upotreba ove slike, na Wikipediji ili drugdje, može biti kršenje autorskih prava. Pogledajte Wikipedia:Poštena upotreba.

Korištenje loga ovdje ne povlači podršku organizaciji od strane bilo Wikipedije bilo Zaklade Wikimedia, niti znači/zahtjeva podršku Wikipedije ili Zaklade Wikimedia od strane te organizacije.


  Napomena pošiljatelju: Molimo dodajte detaljno objašnjenje poštene upotrebe za svaku upotrebu, kao što je opisano na Wikipedia:Korištenje slika, kao i izvor djela i podatke o autorskim pravima. Sve slike koje u roku od pet dana od postavljanja ne budu imale sve potrebne podatke o objašnjenju, izvoru i autorskim pravima, bit će brisane.


{{Template:Stara slika poštena upotreba}} uredi

     Ova slika je vjerna digitalizacija unikatne historijske fotografije i autorsko pravo nad njom najvjerojatnije pripada bilo fotografu koji je načinio snimak, bilo agenciji koja je zapošljavala fotografa. Pretpostavlja se da je upotreba ove fotografije u niskoj rezoluciji:
  • da bi se ilustrirao dotični događaj
  • kada on prikazuje neponovljivi historijski događaj
  • kada ne postoji slobodan ekvivalent ili isti ne bi poslužio u istu svrhu
  • na Wikipediji, koja se nalazi na serverima u Sjedinjenim Državama od strane neprofitne Zaklade Wikimedia

dozvoljeno sukladno pravilima poštene upotrebe propisanim u zakonu o autorskim pravima Sjedinjenih Država. Bilo koja druga upotreba ove slike, na Wikipediji ili drugdje, može biti kršenje autorskih prava. Pogledajte Wikipedia:Poštena upotreba.

Ako ovaj šablon nedovoljno opisuje ovu datoteku, molimo vas da uklonite ovu oznaku i da date drugo objašnjenje i drugu oznaku za poštenu upotrebu.


  Napomena pošiljatelju: Molimo dodajte detaljno objašnjenje poštene upotrebe za svaku upotrebu, kao što je opisano na Wikipedia:Korištenje slika, kao i izvor djela i podatke o autorskim pravima. Sve slike koje u roku od pet dana od postavljanja ne budu imale sve potrebne podatke o objašnjenju, izvoru i autorskim pravima, bit će brisane.


{{Template:Poštena upotreba umjetnina}} uredi

     Ovo je fotografska reprodukcija crteža, umjetničke slike, tiskanog materijala ili nekog drugog dvodimenzionalnog umjetničkog djela i autorsko pravo nad njom najvjerojatnije pripada umjetniku koji je napravio, osobi koja je naručila rad ili njihovim nasljednicima. Vjeruje se da je korištenje ovakvih reprodukcija:
  • za kritički komentar
  • za ilustriranje djela u pitanju
  • za ilustriranje škole ili pravca kojima je umjetnik pripadao
  • kada ne postoji slobodan ekvivalent ili isti ne bi poslužio u istu svrhu
  • na Wikipediji, koja se nalazi na serverima u Sjedinjenim Državama od strane neprofitne Zaklade Wikimedia

dozvoljeno sukladno pravilima poštene upotrebe propisanim u zakonu o autorskim pravima Sjedinjenih Država. Bilo koja druga upotreba ove slike, na Wikipediji ili drugdje, može biti kršenje autorskih prava. Pogledajte Wikipedia:Poštena upotreba.


  Napomena pošiljatelju: Molimo dodajte detaljno objašnjenje poštene upotrebe za svaku upotrebu, kao što je opisano na Wikipedia:Korištenje slika, kao i izvor djela i podatke o autorskim pravima. Sve slike koje u roku od pet dana od postavljanja ne budu imale sve potrebne podatke o objašnjenju, izvoru i autorskim pravima, bit će brisane.


{{Template:Grb}} uredi

     Ova datoteka predstavlja prikaz vladinog, vojnog, obiteljskog ili drugog simbola poput zastave, pečata, simbola ili grba. Nositelj istih vjerojatno polaže autorska prava nad njima, a upotreba istih moguće podliježe i drugim ograničenima postavljenim u, primjerice, Pariškoj konvenciji. Ipak, vjeruje se kako je korištenje ove datoteke u niskoj rezoluciji:

dozvoljeno sukladno pravilima poštene upotrebe propisanim u zakonu o autorskim pravima Sjedinjenih Država. Bilo koja druga upotreba ove slike, na Wikipediji ili drugdje, može biti kršenje autorskih prava. Pogledajte Wikipedia:Poštena upotreba.


  Napomena pošiljatelju: Molimo dodajte detaljno objašnjenje poštene upotrebe za svaku upotrebu, kao što je opisano na Wikipedia:Korištenje slika, kao i izvor djela i podatke o autorskim pravima. Sve slike koje u roku od pet dana od postavljanja ne budu imale sve potrebne podatke o objašnjenju, izvoru i autorskim pravima, bit će brisane.


{{Template:Plakat}} uredi

     Ova slika prikazuje plakat ili poster i autorsko pravo nad njom najvjerojatnije pripada izdavaču ili stvaratelju slike u pitanju. Vjeruje se da je korištenje ove slike u niskoj rezoluciji:
  • da bi se kritički ilustrirao film, događaj, itd., u pitanju, ili sam poster
  • kada ne postoji slobodan ekvivalent ili isti ne bi poslužio svrsi
  • na Wikipediji, koja se nalazi na serverima u Sjedinjenim Državama od strane neprofitne Zaklade Wikimedia

dozvoljeno sukladno pravilima poštene upotrebe propisanim u zakonu o autorskim pravima Sjedinjenih Država. Bilo koja druga upotreba ove slike, na Wikipediji ili drugdje, može biti kršenje autorskih prava. Pogledajte Wikipedia:Poštena upotreba.


  Napomena pošiljatelju: Molimo dodajte detaljno objašnjenje poštene upotrebe za svaku upotrebu, kao što je opisano na Wikipedia:Korištenje slika, kao i izvor djela i podatke o autorskim pravima. Sve slike koje u roku od pet dana od postavljanja ne budu imale sve potrebne podatke o objašnjenju, izvoru i autorskim pravima, bit će brisane.


{{Template:Poster filma}} uredi

     Ovo je slika filmskog postera, i autorsko pravo nad njom najvjerojatnije pripada bilo izdavaču filma, bilo studiju koji je producirao dotični film. Ipak, vjeruje se kako je korištenje ove datoteke:
  • za ilustraciju bilo publikacije, bilo filma u pitanju, ili u svrhu davanja kritičke analize sadržaja ili umjetničke kritike postera
  • kada ne postoji slobodan ekvivalent ili isti ne bi poslužio u istu svrhu
  • na Wikipediji, koja se nalazi na serverima u Sjedinjenim Državama od strane neprofitne Zaklade Wikimedia

dozvoljeno sukladno pravilima poštene upotrebe propisanim u zakonu o autorskim pravima Sjedinjenih Država. Bilo koja druga upotreba ove slike, na Wikipediji ili drugdje, može biti kršenje autorskih prava. Pogledajte Wikipedia:Poštena upotreba.


  Napomena pošiljatelju: Molimo dodajte detaljno objašnjenje poštene upotrebe za svaku upotrebu, kao što je opisano na Wikipedia:Korištenje slika, kao i izvor djela i podatke o autorskim pravima. Sve slike koje u roku od pet dana od postavljanja ne budu imale sve potrebne podatke o objašnjenju, izvoru i autorskim pravima, bit će brisane.


{{Template:Video omot}} uredi

   Ova datoteka predstavlja omot VHS, DVD ili Blu-ray izdanja i autorsko pravo nad njim najvjerojatnije pripada bilo distributeru filma bilo studiju koji je producirao film. Ipak, vjeruje se kako je korištenje ove datoteke u niskoj rezoluciji:

dozvoljeno sukladno pravilima poštene upotrebe propisanim u zakonu o autorskim pravima Sjedinjenih Država. Bilo koja druga upotreba ove slike, na Wikipediji ili drugdje, može biti kršenje autorskih prava. Pogledajte Wikipedia:Poštena upotreba.


  Napomena pošiljatelju: Molimo dodajte detaljno objašnjenje poštene upotrebe za svaku upotrebu, kao što je opisano na Wikipedia:Korištenje slika, kao i izvor djela i podatke o autorskim pravima. Sve slike koje u roku od pet dana od postavljanja ne budu imale sve potrebne podatke o objašnjenju, izvoru i autorskim pravima, bit će brisane.


{{Template:Audio omot}} uredi

     Ova slika predstavlja omot muzičkog albuma ili singla, i autorsko pravo nad njim najvjerojatnije pripada bilo izdavaču albuma bilo umjetniku (umjetnicima) koji su stvorili muziku ili djelo na omotu. Vjeruje se da se korištenje slike omota albuma ili singla u niskoj rezoluciji:

dozvoljeno sukladno pravilima poštene upotrebe propisanim u zakonu o autorskim pravima Sjedinjenih Država. Bilo koja druga upotreba ove slike, na Wikipediji ili drugdje, može biti kršenje autorskih prava. Pogledajte Wikipedia:Poštena upotreba.


  Napomena pošiljatelju: Molimo dodajte detaljno objašnjenje poštene upotrebe za svaku upotrebu, kao što je opisano na Wikipedia:Korištenje slika, kao i izvor djela i podatke o autorskim pravima. Sve slike koje u roku od pet dana od postavljanja ne budu imale sve potrebne podatke o objašnjenju, izvoru i autorskim pravima, bit će brisane.


{{Template:Notni zapis}} uredi

 

 
   Ovo je slika notnog zapisa glazbene kompozicije koja je zaštićena autorskim pravom. Vjeruje se da se korištenje ograničenog broja odlomaka iz notnog zapisa

dozvoljeno sukladno pravilima poštene upotrebe propisanim u zakonu o autorskim pravima Sjedinjenih Država. Bilo koja druga upotreba ove slike, na Wikipediji ili drugdje, može biti kršenje autorskih prava. Pogledajte Wikipedia:Poštena upotreba.


  Napomena pošiljatelju: Molimo dodajte detaljno objašnjenje poštene upotrebe za svaku upotrebu, kao što je opisano na Wikipedia:Korištenje slika, kao i izvor djela i podatke o autorskim pravima. Sve slike koje u roku od pet dana od postavljanja ne budu imale sve potrebne podatke o objašnjenju, izvoru i autorskim pravima, bit će brisane.


{{Template:Audio zapis}} uredi

 

 
   Ova datoteka je kratki zapis preuzet iz pjesme, filma, zvučnog efekta ili drugog audio zapisa koji je zaštićen autorskim pravima. Nositelj autorskih prava nad njim vjerojatno je kompanija koja ga je stvorila ili sam autor. Ako je u pitanju pjesma, nositelji prava mogu biti i umjetnici koji ju izvode. Vjeruje se da je korištenje navedenog zapisa:
  • da bi se ilustrirao audio zapis u pitanju
  • kada zvuk značajno doprinosi enciklopedijskom članku u kojem se koristi
  • kada je trajanje zapisa kraće u odnosu na trajanje ukupnog djela
  • kada ne postoji slobodan ekvivalent ili isti ne bi poslužio u istu svrhu
  • na Wikipediji, koja se nalazi na serverima u Sjedinjenim Državama od strane neprofitne Zaklade Wikimedia

dozvoljeno sukladno pravilima poštene upotrebe propisanim u zakonu o autorskim pravima Sjedinjenih Država. Bilo koja druga upotreba ove slike, na Wikipediji ili drugdje, može biti kršenje autorskih prava. Pogledajte Wikipedia:Poštena upotreba.


  Napomena pošiljatelju: Molimo dodajte detaljno objašnjenje poštene upotrebe za svaku upotrebu, kao što je opisano na Wikipedia:Korištenje slika, kao i izvor djela i podatke o autorskim pravima. Sve slike koje u roku od pet dana od postavljanja ne budu imale sve potrebne podatke o objašnjenju, izvoru i autorskim pravima, bit će brisane.


{{Template:Omot igrice}} uredi

     Ova slika predstavlja omot video ili računalne igre i autorsko pravo nad njim najvjerojatnije pripada bilo izdavaču igre, bilo onome tko je igru napravio. Vjeruje se da se korištenje slike omota igre u niskoj rezoluciji:

dozvoljeno sukladno pravilima poštene upotrebe propisanim u zakonu o autorskim pravima Sjedinjenih Država. Bilo koja druga upotreba ove slike, na Wikipediji ili drugdje, može biti kršenje autorskih prava. Pogledajte Wikipedia:Poštena upotreba.


  Napomena pošiljatelju: Molimo dodajte detaljno objašnjenje poštene upotrebe za svaku upotrebu, kao što je opisano na Wikipedia:Korištenje slika, kao i izvor djela i podatke o autorskim pravima. Sve slike koje u roku od pet dana od postavljanja ne budu imale sve potrebne podatke o objašnjenju, izvoru i autorskim pravima, bit će brisane.


{{Template:Korice knjiga}} uredi

     Ova slika predstavlja korice knjige, i autorsko pravo nad njima najvjerojatnije pripada bilo umjetniku koji je napravio korice ili izdavaču knjige. Vjeruje se da se korištenje slike korica knjige u niskoj rezoluciji:

dozvoljeno sukladno pravilima poštene upotrebe propisanim u zakonu o autorskim pravima Sjedinjenih Država. Bilo koja druga upotreba ove slike, na Wikipediji ili drugdje, može biti kršenje autorskih prava. Pogledajte Wikipedia:Poštena upotreba.


  Napomena pošiljatelju: Molimo dodajte detaljno objašnjenje poštene upotrebe za svaku upotrebu, kao što je opisano na Wikipedia:Korištenje slika, kao i izvor djela i podatke o autorskim pravima. Sve slike koje u roku od pet dana od postavljanja ne budu imale sve potrebne podatke o objašnjenju, izvoru i autorskim pravima, bit će brisane.


{{Template:Naslovnica stripa}} uredi

     Ova slika predstavlja korice ili ilustraciju iz pojedinačnog broja stripa, i autorsko pravo nad njima najvjerojatnije pripada bilo izdavaču stripa, biloumjetniku koji je napravio dotične ilustracije. Vjeruje se da se korištenje ilustracija iz pojedinačnog broja stripa u niskoj rezoluciji:
  • da bi se ilustrirao
    • pojedinačni broj dotičnog stripa
    • serija periodičnog izdanja čiji je dotično izdanje dio
    • lik(ovi) ili grupa(grupe) zaštićeni autorskim pravom, a predstavljeni na dotičnim ilustracijama
  • kada ne postoji slobodan ekvivalent ili isti ne bi poslužio u istu svrhu
  • na Wikipediji, koja se nalazi na serverima u Sjedinjenim Državama od strane neprofitne Zaklade Wikimedia

dozvoljeno sukladno pravilima poštene upotrebe propisanim u zakonu o autorskim pravima Sjedinjenih Država. Bilo koja druga upotreba ove slike, na Wikipediji ili drugdje, može biti kršenje autorskih prava. Pogledajte Wikipedia:Poštena upotreba.


  Napomena pošiljatelju: Molimo dodajte detaljno objašnjenje poštene upotrebe za svaku upotrebu, kao što je opisano na Wikipedia:Korištenje slika, kao i izvor djela i podatke o autorskim pravima. Sve slike koje u roku od pet dana od postavljanja ne budu imale sve potrebne podatke o objašnjenju, izvoru i autorskim pravima, bit će brisane.


{{Template:Naslovnica novina}}/{{Template:Naslovnica časopisa}} uredi

     Ova slika predstavlja skeniranu stranicu novina, časopisa ili članka, i autorsko pravo nad njom najvjerovatnije pripada bilo izdavaču novina ili pojedincu koji je radio na članku ili prikazanim slikama. Vjeruje se da se korištenje ograničenog broja slika strana iz novina u niskoj rezoluciji:
  • za ilustraciju bilo publikacije, bilo izdanja u pitanju
  • uz ime publikacije ili vidljivo na samoj slici ili napisano u gornjem opisu
  • kada ne postoji slobodan ekvivalent ili isti ne bi poslužio u istu svrhu
  • na Wikipediji, koja se nalazi na serverima u Sjedinjenim Državama od strane neprofitne Zaklade Wikimedia

dozvoljeno sukladno pravilima poštene upotrebe propisanim u zakonu o autorskim pravima Sjedinjenih Država. Bilo koja druga upotreba ove slike, na Wikipediji ili drugdje, može biti kršenje autorskih prava. Pogledajte Wikipedia:Poštena upotreba.


  Napomena pošiljatelju: Molimo dodajte detaljno objašnjenje poštene upotrebe za svaku upotrebu, kao što je opisano na Wikipedia:Korištenje slika, kao i izvor djela i podatke o autorskim pravima. Sve slike koje u roku od pet dana od postavljanja ne budu imale sve potrebne podatke o objašnjenju, izvoru i autorskim pravima, bit će brisane.


Screenshoti (slike, snimke) ekrana uredi

Ova kategorija šablona sadrži šablone vezane uz različite snimke ekrana, odnosno screenshotove. Svi navedeni šabloni spadaju pod isti režim upotrebe kao i oni iz kategorije o poštenoj upotrebi, ali su zbog svije izrazite specijalnosti izdvojeni u posebnu kategoriju. Ponavljamo, pravila upotrebe ostaju ista tako da se korisnici referiraju na uvod prethodne skupine.

Kao i za prethodnu skupinu, s obzirom da svaki šablon posebno regulira pravila i da se objašnjenje svakog šablona nalazi u samom tekstu šablona, za razliku od ranijih kategorija, ovdje svaki šablon neće biti posebno objašnjen već se korisnici istih upućuju na sam tekst šablona. Važna napomena jest da da svaki korisnik koji koristi datoteku pod poštenom upotrebom mora u objašnjenju šablona {{Infoslika}} dodati objašnjenje zašto smatra da se ta slika može koristiti pod uvjetima poštene upotrebe. Sve slike bez takvog objašnjenja bit će brisane.

{{Template:Screenshot-film}} uredi

     Ova slika prikazuje screenshot (snimak) ekrana sa scenom iz filma i podliježe zaštiti autorskim pravima. Navedena prava najvjerojatnije pripadaju studiju koji je proizveo film, a moguće i glumcima koji se pojavljuju u sceni. Vjeruje se da se korištenje ograničenog broja snimaka ekrana u niskoj rezoluciji:
  • u svrhu ilustriranja filma ili kritičkog komentara o filmu ili njegovom sadržaju
  • kada ne postoji slobodan ekvivalent ili isti ne bi poslužio u istu svrhu
  • na Wikipediji, koja se nalazi na serverima u Sjedinjenim Državama od strane neprofitne Zaklade Wikimedia

dozvoljeno sukladno pravilima poštene upotrebe propisanim u zakonu o autorskim pravima Sjedinjenih Država. Bilo koja druga upotreba ove slike, na Wikipediji ili drugdje, može biti kršenje autorskih prava. Pogledajte Wikipedia:Poštena upotreba.


  Napomena pošiljatelju: Molimo dodajte detaljno objašnjenje poštene upotrebe za svaku upotrebu, kao što je opisano na Wikipedia:Korištenje slika, kao i izvor djela i podatke o autorskim pravima. Sve slike koje u roku od pet dana od postavljanja ne budu imale sve potrebne podatke o objašnjenju, izvoru i autorskim pravima, bit će brisane.


{{Template:Screenshot-TV}} uredi

     Ova slika prikazuje screenshot (snimak) ekrana sa scenom iz televizijskog programa i podliježe zaštiti autorskim pravima. Navedena prava najvjerojatnije pripadaju kući ili studiju koji je proizveo program. Vjeruje se da se korištenje ograničenog broja snimaka ekrana u niskoj rezoluciji:
  • u svrhu ilustriranja programa ili kritičkog komentara o programu ili njegovom sadržaju
  • kada ne postoji slobodan ekvivalent ili isti ne bi poslužio u istu svrhu
  • na Wikipediji, koja se nalazi na serverima u Sjedinjenim Državama od strane neprofitne Zaklade Wikimedia

dozvoljeno sukladno pravilima poštene upotrebe propisanim u zakonu o autorskim pravima Sjedinjenih Država. Bilo koja druga upotreba ove slike, na Wikipediji ili drugdje, može biti kršenje autorskih prava. Pogledajte Wikipedia:Poštena upotreba.


  Napomena pošiljatelju: Molimo dodajte detaljno objašnjenje poštene upotrebe za svaku upotrebu, kao što je opisano na Wikipedia:Korištenje slika, kao i izvor djela i podatke o autorskim pravima. Sve slike koje u roku od pet dana od postavljanja ne budu imale sve potrebne podatke o objašnjenju, izvoru i autorskim pravima, bit će brisane.


{{Template:Screenshot-igrica}} uredi

     Ova slika prikazuje screenshot (snimak) ekrana iz računalne ili video igrice i podliježe zaštiti autorskim pravima. Navedena prava najvjerojatnije pripadaju kompaniji koja je proizvela igru. Vjeruje se da se korištenje ograničenog broja snimaka ekrana u niskoj rezoluciji:
  • u svrhu ilustriranja igrea ili kritičkog komentara o igri ili njegovom sadržaju
  • kada ne postoji slobodan ekvivalent ili isti ne bi poslužio u istu svrhu
  • na Wikipediji, koja se nalazi na serverima u Sjedinjenim Državama od strane neprofitne Zaklade Wikimedia

dozvoljeno sukladno pravilima poštene upotrebe propisanim u zakonu o autorskim pravima Sjedinjenih Država. Bilo koja druga upotreba ove slike, na Wikipediji ili drugdje, može biti kršenje autorskih prava. Pogledajte Wikipedia:Poštena upotreba.


  Napomena pošiljatelju: Molimo dodajte detaljno objašnjenje poštene upotrebe za svaku upotrebu, kao što je opisano na Wikipedia:Korištenje slika, kao i izvor djela i podatke o autorskim pravima. Sve slike koje u roku od pet dana od postavljanja ne budu imale sve potrebne podatke o objašnjenju, izvoru i autorskim pravima, bit će brisane.


{{Template:Screenshot-software}} uredi

     Ovo je screenshot (snimak) ekrana računalnog softwarea zaštićenog autorskim pravima. Navedena prava najvjerojatnije pripadaju autor(ima) ili kompaniji koja je stvorila taj software. Vjeruje se da se korištenje ograničenog broja snimaka ekrana u niskoj rezoluciji:
  • u svrhu ilustriranja softwarea ili kritičkog komentara o softwareu u pitanj
  • kada ne postoji slobodan ekvivalent ili isti ne bi poslužio u istu svrhu
  • na Wikipediji, koja se nalazi na serverima u Sjedinjenim Državama od strane neprofitne Zaklade Wikimedia

dozvoljeno sukladno pravilima poštene upotrebe propisanim u zakonu o autorskim pravima Sjedinjenih Država. Bilo koja druga upotreba ove slike, na Wikipediji ili drugdje, može biti kršenje autorskih prava. Pogledajte Wikipedia:Poštena upotreba.


  Napomena pošiljatelju: Molimo dodajte detaljno objašnjenje poštene upotrebe za svaku upotrebu, kao što je opisano na Wikipedia:Korištenje slika, kao i izvor djela i podatke o autorskim pravima. Sve slike koje u roku od pet dana od postavljanja ne budu imale sve potrebne podatke o objašnjenju, izvoru i autorskim pravima, bit će brisane.


{{Template:Screenshot-Internet}} uredi

     Ova slika prikazuje screenshot (snimak) ekrana web stranice i podliježe zaštiti autorskim pravima. Navedena prava najvjerojatnije pripadaju vlasniku stranice. Vjeruje se da se korištenje ograničenog broja snimaka ekrana u niskoj rezoluciji:
  • u svrhu ilustriranja stranice ili kritičkog komentara o stranici ili njezinom sadržaju
  • kada ne postoji slobodan ekvivalent ili isti ne bi poslužio u istu svrhu
  • na Wikipediji, koja se nalazi na serverima u Sjedinjenim Državama od strane neprofitne Zaklade Wikimedia

dozvoljeno sukladno pravilima poštene upotrebe propisanim u zakonu o autorskim pravima Sjedinjenih Država. Bilo koja druga upotreba ove slike, na Wikipediji ili drugdje, može biti kršenje autorskih prava. Pogledajte Wikipedia:Poštena upotreba.

Navedeni snimak može sadržavati i prikaz loga ili znaka određene kompanije, što ne povlači podršku organizaciji od strane bilo Wikipedije, bilo Zaklade Wikimedia, niti znači/zahtjeva podršku Wikipedije ili Zaklade Wikimedia od strane te organizacije.


  Napomena pošiljatelju: Molimo dodajte detaljno objašnjenje poštene upotrebe za svaku upotrebu, kao što je opisano na Wikipedia:Korištenje slika, kao i izvor djela i podatke o autorskim pravima. Sve slike koje u roku od pet dana od postavljanja ne budu imale sve potrebne podatke o objašnjenju, izvoru i autorskim pravima, bit će brisane.


Upozorenja uredi

Kako ova Wikipedia nema pretjerano razvijen sustav kontrole i pregleda postavlljenih datoteka, potreba za upozorenjima i opomenama je razmjerno tomu mala. U sklopu ove Wikipedije postoji potreba tek za dva upozorenja (opisana dolje) i oba predstavljaju ozbiljan "prekršaj" u označavanju datoteka. Slike koje nemaju adekvatno popunjene navedene podatke podliježu općem roku brisanja od pet dana od dana postavljanja. Dakle, navedene datoteke nisu kandidati za brisanje po hitnom postupku već se korisniku koji ih je postavio dozvoljava petodnevni rok da sredi navedene datoteke. Ukoliko to ne učini, slike se brišu.

Naglašavamo i to da je osoba odgovorna za sređivanje slika uvijek korisnik koji je postavio sliku, a ne netko treći. Objašnjenje upozorenja dostupno je u šablonima tako da nema potrebe za njihovim individualnim objašnjenjima.

{{Template:Bez licence}} uredi

     UPOZORENJE: Pravni status ove slike nije poznat!

Korištenje ove slike na Wikipediji i van nje nije preporučljivo i vrlo je moguće da je protuzakonito.

Po pravilima Wikipedije ova slika će biti obrisana u roku od pet dana od dana postavljanja ako se ne priloži ispravna licenca. Za to je odgovoran korisnik koji je poslao ovu sliku na server.


{{Template:Nema izvora}} uredi

     Ovoj slici nedostaje podatak o izvoru. Podaci o izvoru slike moraju biti navedeni da bi status autorskog prava nad slikom mogli provjeriti i ostali. Osim ako se ne navede status po autorskom pravu i ne da izvor, ova slika će biti brisana nakon proteka roka od pet dana od dana postavljanja slike. Ako se navedu podaci o izvoru molimo uklonite ovaj šablon.

Za to je odgovoran korisnik koji je poslao ovu sliku na server.


{{Template:Slika-siroče}} uredi

     Ova slika se ne koristi ni u jednom članku na Wikipediji na srpskohrvatskom jeziku! Takve slike zadovoljavaju kriterije za brisanje i bit će brisane bez prethodne rasprave. Ukoliko smatrate da ovu sliku ne bi trebalo brisati, možete učiniti jedno od sljedećeg:
  • Ukoliko postoji članak u koji bi se mogla smjestiti ova slika, iskoristite ju tamo, a zatim uklonite ovaj šablon.
  • Ukoliko takav članak ne postoji, a slika je u javnom vlasništvu ili pod režimom neke druge slobodne licence, postavite ju na Wikimedia Commons.
  • Ukoliko slika nije korisna ili je zamijenjena slikom bolje kvalitete ili veće rezolucije, možete sami predložiti sliku za brisanje.