Wikipedija:Stranica za razgovor

(Preusmjereno sa stranice Wikipedija:Stranice za razgovor)

Stranica za razgovor osobina je Wikipedije koja nam omogućuje rasprave, i razgovore, koji se tiču dotičnih članaka ili nekog drugog imenskog prostora.

Kako se vidi u popisu, svaki imenski prostor ima i svoju stranicu za razgovor.

Da bi vidjeli neku stranicu za razgovor, kliknite na karticu rasprava/разговор dok gledate članak ili stranicu projekta (ako koristite monobook skin ona se nalazi ispred kartice uredi, u ostalim slučajevima u zavisnosti od vaših postavki ona se nalazi na nekom drugom mjestu), isto tako klikom na stranicu projekta ili članaka vratit ćete se u njega.

Osnovno pravilo pri uporabi bilo koje stranice za razgovor potpisivanje je nakon ostavljanja komentara. Kao što prilikom pisanja članaka nije dopušteno potpisivanje suradnika tako se u isto vrijeme na stranicama za razgovor ono izričito zahtjeva. Pri ostavljanju komentara ili prilikom rasprave treba se držati pravila wikibontona i pravila ponašanja.

Stranice za razgovor se ne brišu (osim u slučaju vandalizma ili osobnog napada) već se arhiviraju.

Za što se koriste ove stranice? uredi

Korištenje Wikipedijinih stranica za razgovor preporuča se kao prvi korak u rješavanju sukoba na Wikipediji.

Sama svrha svih stranica za razgovor na Wikipediji pomaganje je u poboljšavanju osnovne teme članka gledano s enciklopedijskog motrišta. Pitanja, osporavanja, bitni argumenti za promjenu teksta i primjedbe nau stranicu, sve ovo smatra se prihvatljivim.

Wikipedisti se u principu protive korištenju stranica za razgovor samo u svrhu zastupanja nekih stavova o glavnoj temi. Wikipedia nije govornica, ona je enciklopedija. Drugim riječima, pričajte o članku, sprječavaju pretvaranje Wikipedije u en:H2G2 ((engl.)) ili en:Everything2 ((engl.)).

Ipak, Wikipedisti su samo ljudi, sasvim je prirodno da se na stranicama za razgovor nađe i poneka rasprava pristaša raznih stavova - to je u nekim slučaj

Osobina „Dodaj komentar“ uredi

Za uređivanje stranice za razgovor može se koristiti i osobina „Dodaj komentar“ (klikom na znak „plus“ + tik desno od kartice „uredi“), ali samo za novi komentar i za odgovor koji ide na kraj posljednjeg komentara.

  • Za novi komentar, popunite prozorčić Predmet. Onda je sažetak promjene automatski isti kao i naslov novog podnaslova.
  • Za odgovor koji ide na kraj posljednjeg komentara, nemojte popunjavati prozorčić Predmet. U tom se slučaju ne može dati sažetak promjene.

Kada koristite „Dodaj komentar“, sukob izmjena je nemoguć. Međutim, u slučaju da ne počinjete novi komentar već odgovarate na postojeći, vaš će odgovor možda biti dodan novostvorenom komentaru koji je dodan dok ste vi pisali vaš. Stoga se u principu preporučuje uporaba uređivanja odlomaka (podnaslova) kada odgovarate, a „Dodaj komentar“ kada započinjete novi komentar. Ako se kojim slučajem vaš komentar nađe na pogrešnom mjestu, jednostavno kliknite na uredi u vrhu stranice i postavite ga na pravo mjesto.

Primjer stranice za razgovor uredi

Ovo je super članak. –Marko

E nije! –Janko
E baš je! –Šime
Rekao sam ti Marko! –Šime

Ljepši mi je Petrov. –Marko

Polako, smirite strasti. –Ja korisnik

Treba li nam ovo?

Potrebniji nam je članak o mlijeku nego ovaj nered. –Mali Ivica

Točno, a što kažeš na 3. prvenstvo u bacanju motika u dalj? –Pokemon

Gornji primjeri su namijenjeni predstavljanju oblika koji bi stranica za razgovor trebala imati, ali ne i sadržaj kakav bi se trebao tamo postavljati.

Korisničke stranice za razgovor uredi

Korisnička stranica ima stranicu za razgovor koja ima neke posebne osobine. Kao prvo, u zaglavlju pored vašeg imena stoji poveznica na nju (ovo je u ovisnosti o postavljenim postavkama – može se nalaziti i na nekom drugom mjestu). Također, ako netko drugi napravi izmjenu na njoj pojavit će vam se tekst Imate nove poruke. Ove stranice se koriste za povremenu ili stalnu komunikaciju između suradnika; međutim, imajte na umu da su ove stranice javne, i da ih možda čita i onaj koji ne bi trebao, također nemojte objavljivati svoje ili tuđe privatne podatke. Ako želite komunicirati privatno, koristite e-poštu

Da bi ste pisali na stranicu za razgovor drugog suradnika, kliknite na karticu Razgovor kad gledate suradničku stranicu (a tamo možete stići ako kliknete na ime tog suradnika). Na popisu nedavnih promjena ili na vašem popisu praćenih stranica možete direktno doći na suradničku stranicu za razgovor tog suradnika prateći poveznicu Razgovor iza suradničkog imena ili IP adrese.

Mogu li raditi sa svojom korisničkom stranicom za razgovor što hoću? uredi

Većina suradnika svoje stranice za razgovor tretira kao i bilo koju drugu stranicu za razgovor i povremeno arhiviraju sadržaj u osobne podstranice (arhive) -- bilo da je stranica postala prevelika, u redovnim vremenskim razmacima...

Aktivno brisanje osobnih poruka bez odgovaranja na njih (onda kada bi odgovor bio odgovarajući ili uljudan) vjerojatno će biti protumačeno kao neprijateljstvo. Ovakvo ponašanje može se smatrati bezobraznim, a može postati i predmet arbitriranja ili drugog formalnog postupka. Preusmjeravanje (redirect) vaše suradničke stranice za razgovor na neku drugu stranicu (bilo da je zamišljeno kao šala ili neki drugi način) se također može smatrati neprijateljskim činom. Slobodno obrišite vandalizme ili uznemiravajuće poruke (a dobro bi bilo o tome obavijestiti nekog od aktivnih administratora).

Slodobni ste vaše korisničke stranice ukrasiti po svom izboru, ali ne zaboravite da korisničke stranice za razgovor imaju i važnu ulogu omogućavanja komunikacije drugih korisnika s vama. Ljudi se mogu uznemiriti ako je ne mogu koristiti u te svrhe.

Pisma, e-mailovi i zapisi sa chata uredi

Na stranicama za razgovor (kao i bilo gdje drugdje na Wikipediji) zabranjeno je citirati, prenositi dijelove ili cijela pisma, e-mailove ili zapise sa chata bez izričitog pristanka svih koji su sudjelovali u tom obliku komunikacije, u protivnom se svi takvi doprinosi odmah brišu.

Kako održavati dvosmjerni razgovor čitljivim uredi

Ako pišete poruke tamo-amo između suradničkih stranica za razgovor, nastali tekst je jako težak za praćenje. Slijede dva sistema koji olakšavaju praćenje inače nepovezanih komentara:

  • Kopirajte tekst na koji odgovarate sa vaše stranice za razgovor na onu druge osobe. Svoj odgovor stavite odmah ispod toga ali uvucite odlomak sa odgovorom tako da se ističe (kao i na običnoj stranici za razgovor).

ILI:

  • Stavite na vašu stranicu za razgovor obavijest da ćete odgovarati tu, osim ako neko traži drugačije. Ovo činite za razgovore koje pokrenu druge osobe.
  • Pratite stranicu za razgovor druge osobe i kažite joj da svoj odgovor postavi tamo. Ovo činite za razgovore koje vi pokrenete.

Vidi još uredi