Wikipedija:Slike

Prilikom postavljanja slika i drugih medija na Wikipediju na srpskohrvatskom jeziku potrebno je slijediti ove upute:

  • ime medija treba biti opisno (ako se radi o slici osobe neka ime sadrži potpuno ime i prezime, ne samo dio). Izbjegavajte neprimjerena i programski određena imena (npr. IMG_001). Ime treba biti što preciznije (npr. Puška_M16A4, a ne Puška1).
  • Mediju treba dodati OLI:
  • opis (kratki i jasni opis medija s poveznicom na primarni članak u kojem će se koristiti (olakšava višekratnu upotrebu))
  • licencu (licenca pod kojom je medij postavljen na Wikipediju).
Ugrubo postoje tri tipa licenci:
    • djela u javnom vlasništvu (autor ih je predao u javno vlasništvo - GFDL ili su im autorska prava istekla)
    • autorska djela koja se pod određenim uvjetima mogu koristiti (vidi dolje pravedna upotreba)
    • autorska djela koja se ne mogu koristiti na Wikipediji
Slike koje spadaju u prvi tip (javno vlasništvo) stavljajte na zajednički poslužitelj, drugi tip na Wikipediju, treći tip ne stavljajte na Wikipediju (takve slike se brišu, a suradnici koji krše pravila bivaju blokirani)
  • izvor (jasno napisani izvor odnosno ime autora; ako postavljate medij s weba napišite poveznicu na stranicu koja ga sadrži, ne na glavnu stranicu sajta; ako ste vi autor jasno to napišite)

Pravedna upotreba uredi

Slike s internetskih stranica kod kojih je označeno autorsko pravo (©) bilo ispod slike ili na dnu stranice zabranjeno je postavljati bilo na Zajednički poslužitelj ili na Wikipediju!

Ukoliko neka slika olakšava shvaćanje nekog pojma, i postoji razlog za njenu upotrebu na Wikipediji, takvu je sliku dozvoljeno postaviti na Wikipediju prema odredbama zakonskog principa poznatog kao pravedna upotreba. Pozitivni primjeri:

  • skenirani omot DVD-a (CD-a, knjige, plakata) iz vaše kućne kolekcije u niskoj rezoluciji smije biti postavljen na Wikipediju, i dotična slika smije biti upotrijebljena na članku o npr. dotičnom filmu. Drugim riječima, snimka omota je prihvatiljiva za korištenje kada se govori o samom filmu ili knjizi, ali nije prihvatljiva za korištenje u članku o npr. glumcu ili liku koji se ujedno i pojavljuju u tom filmu ili knjizi.
  • snimka ekrana (screenshot) filma ili TV-serije u niskoj rezoluciji smije biti postavljen na Wikipediju, i dotična slika smije biti upotrijebljena na članku o dotičnom filmu/TV seriji. Drugim riječima, snimka ekrana prihvatiljiva je za korištenje kada se govori o samom filmu ili seriji, ali nije prihvatljiva za korištenje u članku o npr. glumcu ili liku koji se ujedno i pojavljuju u tom filmu ili seriji.

Kad se takve slike postavljaju na Wikipediju treba poštivati gornje upute, slika treba imati opis iz koga se vidi razlog uporabe (tj. zadovoljavanje principa pravedne uporabe), licencu i izvor, a za svaku pojedinu stranicu na kojoj se želi postaviti, treba posebno napisati obrazloženje pravedne uporabe.

Dodavanje slika iz drugih Wikipedija i Poslužitelja uredi

Ako dodajete slike iz srodnih Wiki projekata, slijedite ove preporuke:

  • provjerite je li slika već postavljena u Zajednički poslužitelj; ako jest, nije potrebno postavljati sliku na Wikipediju, samo dodajte ime slike u članak.
  • ako postavljate slike iz drugih Wikipedija, postavite je pod istim imenom kao i na Wikipediji sa koje ste je preuzeli, dodajte i prevedeni tekst s tamošnje stranice za opis, zajedno s korištenim predlošcima za licencu; ako autor opisa nije potpisan na stranici pogledajte povijest uređivanja (history).
  • dodajte poveznicu na izvornu stranicu s opisom slike, a ne samo iz koje ste je Wikipedije uzeli.

V. također uredi