Pomoć:Sažetak izmjene

(Preusmjereno sa stranice Wikipedija:Sažetak)

Na strani koja se uređuje, ispod glavnog polja za uređivanje se pojavljuje malo polje "Sažetak-Сажетак".

Dobra je praksa popuniti polje za sažetak (opis izmene), ili dodati na njegov kraj u slučaju uređivanja odeljka, jer to pomaže svima da razumeju šta se menja, na primer prilikom pretrage po istoriji stranice ili praćenja skorašnjih izmena. Dobra ideja je da u svojim korisničkim podešavanjima (pod jezičkom "Uređivanje") odaberete opciju "Upozori me kad ne unesem opis izmene".

Svojstva uredi

Polje za opis izmene može primiti jedan red do 200 karaktera, čija veličina nije veća od 250 okteta (ovo drugo ograničenje nema značaja ako kucate askijem, ali obratite pažnju da u Unikodu UTF-8 svaki ne-aski karakter, poput recimo ćiriličnih slova, zauzima 2 ili više okteta). Ako pokušate da ukucate ili nalepite više, samo prvih 200 karaktera će biti prikazano — ostatak će biti odbačen. Takođe, na primer, ukoliko pokušate da u opis koji već sadrži 195 karaktera dodate 10 novih karaktera (na kraju ili u sredini), prvih 5 karaketera će biti unešeno, dok će drugih 5 biti odbačeno.

Sledeće funkcije rade unutar opisa izmene: unutrašnje veze, uključujući i otkrivanje postojanja, ucevljene veze i međuviki veze. Stoga, umnožavanje vikiteksta iz polja za uređivanje može biti poželjnije od umnožavanja neposredno iz pretpregleda, osim kada se želi uštedeti na prostoru.

Drugi vikitekst se ne intrepretira.

Ograničenja:

  • Veza koja sadrži znak % ne radi: na primer, dok su unutar vikiteksta same strane zapisi [[:en:w:A%27dam]] i [[:en:w:A'dam]] ekvivalentni i daju en:w:A'dam i en:w:A'dam, unutar opisa izmene radi samo ovaj drugi. Ucevljena veza [[:en:w:A'dam|a]], koji na samoj strani daje a, unutar opisa izmene daje samo "a".
  • U slučaju korišćenja trika sa cevi, cev se ignoriše.
  • Promenljive, šabloni i funkcije parsera se ne raširuju.
  • Spoljašnje veze ne rade.
  • HTML oznake ne rade.
  • Kosa i masna slova i slična označavanja ne rade (opisi izmena se podrazumevanu prikazuju kosim slovima)
  • <nowiki> oznake ne rade; tako, na primer, [[a]] ne može biti prikazano (biće prikazano kao <nowiki>a</nowiki>). Umesto ovoga, može se koristiti [[a]] (gde se između dve leve uglaste zagrade koristi razmak nulte širine) ili, recimo, [ [a] ].

Kada pritisnete dugme za pretpregled, osim pretpregleda strane koja se uređuje se prikazuje i pretpregled opisa izmene. Tako se veze mogu proveriti. Takođe, iako opis može biti predugačak da bi se video u polju za unos bez klizanja, njegov pretpregled se prikazuje u potpunosti do ukupnog kapaciteta polja za unos.


Povezivanje na odeljak uredi

Ime sidra uključeno između /* i */ proizvodi strelicu na desno koja povezuje na navedeno sidro na stranici, iza koje stoji ime sidra sa CSS klasom "autocomment": Tekst sidra. Ovo je slično vikitekstu: <span class="autocomment">[[#Ime sidra|→]] Tekst sidra</span>.

U opisu izmene se ova funkcija može koristiti više puta, što može biti zgodno kada se uređuje nekoliko odeljaka odjednom, ili se drugačije poziva na njih.

Razdavojnice se automatski prikazuju kada su potrebne (što će reći između /* */ sintakse i teksta, u bilo kojem poretku). Na primer, opis izmene:

/* Istorija */ proba istorije /* Geografija */ proba geografije

se prikazuje kao: Istorija - proba istorije - Geografija - proba geografije

Uređivanje odeljka uredi

Kada uređujete postojeći odeljak, naslov odeljka će biti uključen na početku opisa izmene, unutar /* i */ oznaka, na primer: /* Spoljašnje veze */.

Ako se naslov odeljka menja, onda je korisno da se taj naslov odgovarajuće promeni i u opisu izmene, tako da veza na odeljak i dalje radi kao takva (dok se ime odeljka ne izmeni ponovo, pošto se veze ne menjaju retroaktivno).

Ako napravite novi odeljak iznad ili ispod postojećeg odeljka nakon što kliknete na vezu "uredi" postojećeg odeljka, promenite ili obrišite tekst između /* i */ oznaka, radi izbegavanja zabune.

Pojedinosti o izmeni biste trebali dodati nakon ovog teksta. U slučaju da dajete dugačak opis izmene možete razmotriti mogućnost da obrišete naslov odeljka kako biste ostali unutar ograničenja od 200 karaktera, već zavisno od toga šta je važnije.

Funkcija „postavi komentar“ uredi

Kada se počinje novi tok na strani za razgovor ili strani sa oznakom , može se koristiti funkcija "Postavi komentar". Kliknite na znak plus pored veze za uređivanje (u "koži" MonoBuk). Iznad glavnog polja za uređivanje se pojavljuje polje sa natpisom Tema/naslov, dok se polje za opis izmene neće pojaviti. Tekst koji se unese u polje za temu postaje i opis izmene i novi naslov (koji se dodaje na kraj strane), dok se tekst koji je unešen u glavno polje za uređivanje postavlja ispod ovog naslova.

Vidi i Pomoć:Odeljak#Dodavanje odeljka na kraju.

Automatski opisi uredi

U izvesnim situacijama, generiše se automatski opis izmene kada se izmena snimi bez unošenja opisa. Ovo je nešto drugačije od opisa izmene koji se automatski dodaje prilikom uređivanja novog odeljka, jer ga korisnik može uređivati pre snimanja izmene.

Situacija Strana Tekst
Pravljenje ili zamena strane sa preusmerenjem
('$1' bude zamenjeno odredištem preusmerenja)
Mediawiki:Autoredircomment Preusmerenje na [[$1]]
Uklanjanje svog teksta sa strane MediaWiki:Autosumm-blank Uklanjanje celokupnog sadržaja sa stranice
Uklanjanje gotovo svog teksta sa strane, ili uređivanje kratke strane
('$1' bude zamenjeno tekstom strane)
MediaWiki:Autosumm-replace Zamena sadržaja stranice sa '$1'
Pravljenje nove strane ($1 bude zamenjeno tekstom strane) MediaWiki:Autosumm-new Nova stranica: $1

Uz izuzetak automatskog opisa izmene kada se pravi preusmerenje, koji obično kaže sve što treba biti kazano, ovi automatski opisi nisu zamena za pravi opis izmene — uvek biste trebali da ostavite smislen opis, čak i u gornjim slučajevima. Oni su, međutim, od koristi utoliko što daju nešto malo konteksta za izmene koje načine neiskusni korisnici koji nisu svesni važnosti opisa izmena, i za primećivanje vandalizama.

Mesta gde se opis izmene pojavljuje uredi

Opis izmene se pojavljuje crnim iskošenim slovima na sledećim mestima:

Trajno
Privremeno (vidi mw:Manual:$wgRCMaxAge)

*Koristite unapređeni spisak nadgledanja da biste videli sve skorašnje izmene na nadgledanim stranama, a ne samo poslednju izmenu na svakoj strani.

Vidi i Pomoć:Praćenje izmena.

Opis slanja datoteke uredi

Kada šaljete datoteku, možete dati i opis postavljanja. Ovo služi više svrha:

  • kao drugi deo automatski napravljenog opisa izmene u dnevniku slanja (prvi deo daje ime datoteke)
  • kao tekst u zapisu u istoriji slike
  • u slučaju da je ime slike novo:
    • kao opis izmene za stvaranje strane slike
    • kao vikitekst za deo otvoren za uređivanje na strani slike, što uključuje sledeće mogućnosti:
      • ukratko opišite sliku
      • dajte unutrašnje ili spoljašnje veze
      • pozovite šablone
      • navedite jednu ili više kategorija u kojima slika treba da se nalazi

Kapacitet opisa slanja je jedan red od 250 karaktera; u dnevniku slanja poslednji deo može otpasti, jer opisi u ovom dnevniku mogu sadržati do 255 karaktera, uključujući i "poslao "imedatoteke"".

Obratite pažnju da ne postoji funkcija pretpregleda kako bi se u vikikodu proverile veze, pozivi šablona i oznake za kategorije, ali, naravno, ako je potrebno, strana slike se može urediti nakon slanja, kako bi se ispravile greške i proširio tekst.

Vidi i Pomoć:Strana slike.

Menjanje opisa izmene uredi

Menjanje opisa izmene je zametno i zahteva uvoženje (posebno, ovo mora biti omogućeno na vikiju i korisnik treba da ima to pravo): izvezite stranu sa istorijom, obrišite stranu, napravite izmenu u xml datoteci, i uvezite je ponovo. Da biste izmenili opis izmene tekuće revizije, strana se može izvesti bez istorije, obrisati, vratiti osim poslednje revizije, napraviti izmena u xml datoteci, i uvesti ponovo.

Dnevnik uvoženja prikazuje uvoženje strane, sa korisničkim imenom, datum, vremenom, i brojem revizija. Dnevnik brisanja prikazuje brisanje i, ako je primenljivo, vraćanja, sa korisničkim imenom, datumom i vremenom. Funkcija "pogledaj i vrati obrisane izmene" prikazuje obrisane revizije. Ne postoji jednostavan način (poput strane za razlike) da se vidi kakve izmene su učinjene. U slučaju višestrukih brisanja i uvoženja ili vraćanja ne zapisuje se koje revizije su kada postojale u običnoj istoriji strane, tako da nije uopšte moguće znati šta je promenjeno u poslednjem poduhvatu brisanja i uvoženja.

Pretraga uredi

Vikimedijina funkcija pretrage ne može da pretražuje opise izmena, pošto njih ne indeksiraju spoljašnje mašine za pretragu.

Preporuke uredi

Uvek ispunite polje za opis izmene. Ovo se smatra važnom smernicom. Čak i kratak opis je bolji nego da opisa nema. Opis izmene je još važniji ako brišete ma koju količinu teksta; inače, korisnici mogu sumnjati u vaše motive za uređivanje. Takođe, pominjanje jedne izmene uz prećutkivanje druge može zavarati nekoga koji smatra tu drugu izmenu važnijom; dodajte reči "i drugo" kako biste pokrili druge izmene.

Precizni opisi izmena pomažu korisnicima da odluče da li je izmena vredna toga da je oni provere. U praksi, ispostavlja se da opisi izmena često privlače pažnju korisnika koji su stručnjaci za datu oblast. Ovo možda nije nužno za "male izmene", ali bi čak i tada bilo lepo imati napomenu poput "sitna pravopisna izmena" ili "tipo".

U slučaju dodavanja kratkog teksta članku, visoko se preporučuje da naprosto umnožite kompletan tekst dodatka u polje za opis izmene, što će dati najveću količinu informacija o izmeni uz najmanji napor. Stavite na početak st, kao skraćenicu od "sav tekst" (vidi odeljak o skraćenicama za druge skraćenice). Na ovaj način, korisnici koji pročitaju opis izmene verovatno neće proveravati samu stranu kad već znaju od čega se izmena sastojala. Ove vrste uređivanja omogućavaju korisnicima da proveravaju Skorašnje izmene, Istoriju strane i Priloge korisnika (vidi dole) vrlo efikasno — a to onda takođe smanjuje i opterećenje servera. Ovo takođe olakšava čitaocima sa oštećenim vidom ili daltonistima da vide interpunkciju i druge sitne izmene koje mogu biti teške za uočavanje.

Ako je dodatak duži od 200 karaktera, tako da ne staje u celosti u polje za opis izmene, trebalo bi da napišete kratak sažetak izmena koje ste uneli u članak. Za dodatak od, na primer, 400 karaktera, možete si sačuvati vremena naprosto umnožavajući ceo dodatak u polje za opis izmene. Višak će otpasti i privh 200 karaktera će obično biti prihvatljivo kao grubi "sažetak".

Na žalost, možete umnožiti samo jedan red teksta iz polja za uređivanje u polje za opis izmene. Sadržaj drugih redova možete nalepiti na kraju reda. Tako je, na primer, spisak "vidi i" po tačkama prilično nepodesan za stavljanje u opis izmene. Jedan način da se ovo zaobiđe u slučaju novog spiska je da se lista unese u jednom redu, razdvojeno zvezdicama na mestu vodećih tačaka, umnožavanja u polje za opis izmene i tek zatim, u polju za uređivanje, dodavanju novih preloma redova ispred zvezdica.

Pored opisa same izmene, polje za opis izmene može takođe sadržavati i objašnjenje izmene. Obratite pažnju da je, ako razlog za uređivanje nije jasan, verovatnije da će ono biti vraćeno, posebno u slučaju da je neki deo teksta obrisan. Da date duže objašnjenje, koristite stranu za razgovor članka i u polje za opis izmene stavite "Vidi razgovor".

Nakon snimanja strane, opis se ne može uređivati — što je dodatni razlog da izbegavate greške u kucanju.

U slučaju važnih omaški ili grešaka u opisu izmene, možete napraviti fol izmenu kako biste samo stavili ispravku u opis izmene.

Skraćenice uredi

Iskusni korisnici, posebno oni koji trebaju da učine puno izmena, će često koristiti skraćenice u opisima izmena (kao i u zapisima u protokolima) kako bi uštedeli vreme, na primer "vr" umesto "vraćanje". Skraćenice treba koristiti pažljivo, jer mogu biti zbunjujuće za neiskusne korisnike, ali su uopšteno prihvatljive za male izmene poput izmena u oblikovanju ili gramatici, npr.

  • + kat – dodavanje kategorije
  • - kat – uklanjanje kategorije
  • iw – interwiki, dodali ste međuwikipoveznice
  • {{sređivanje}} – u članak je dodan taj šablon
  • re – dodan je komentar na navedenu temu (reply/regarding)
  • rv – revertirano, vraćeno na prijašnje stanje
  • cl – počišćeno (cleanup)
  • c/e – tekst je uvelike prepravljen i reorganizovan (copy-edit)
  • fmt – izmjene u formatiranju
  • mv – premještanje stranice (move)
  • POV/NPOV - neutralno gledište
  • ref – referencirana neka tvrdnja

Pomoć posebno za Vikipediju uredi

Upotreba opisa izmena prilikom neslaganja uredi

Ispravna upotreba opisa izmena je od kritične važnosti u rešavanju nesporazuma oko sadržaja. Opisi izmena bi trebali da precizno i sažeto sumiraju prirodu izmene, posebno ako bi ona mogla biti kontroverzna. Ako izmena uključuje vraćanje prethodnih izmena, trebala bi da bude označena kao vraćanje („vr“) u opisu izmene. Izbegavajte da koristite opise izmena za vođenje rasprava ili pregovora o sadržaju ili za iskazivanje mišljenja drugih uključenih korisnika. Umesto toga, takve komentare, ako su potrebni, postavite na stranu za razgovor. Ovo drži razgovore i rasprave dalje od same strane članka.