Pomoć:Kako da se prijavim

(Preusmjereno sa stranice Wikipedija:Prijava)

Došli ste na Wikipediju i želite biti korisnik? Ne znate kako se registrirati? Ugasili ste računalo, kako se ponovo prijaviti?

Prijava/otvaranje korisničkog računa uredi

Prvo treba riješiti nedoumice mnogih budućih korisnika. A to su:

1. Koliko košta i koliko moram plaćati to što ću se prijaviti na Wikipediju i doprinositi na Wikipediji?

Ne košta vas ništa. Prijava kao i rad na Wikipediji vas ne koštaju ništa osim potrošenog vremena.

2. Moram li postati registrirani korisnik, moram li imati nick?

Ne morate postati korisnik da biste čitali Wikipediju. Ne morate postati korisnik čak ni da biste uređivali članke u Wikipediji - bilo tko može uređivati svaki članak. Ipak, prijavljivanje ne stoji ništa, a postoji mnogo razloga zašto je ono dobro.

Upute za prvu prijavu uredi

Ova se uputa vrijedi samo kada se po prvi put prijavljujete na Wikipediju, odnosno za otvaranje korisničkog računa

  • Gore u desnom kutu ekrana (bilo koju stranicu na Wikipediji otvorili) imate plavi znakić Prijavi se.
  • Kliknite na to.
  • Otvorit će Vam se stranica za prijavu.
  • Tamo između ostalog piše: Nemate korisničko ime? Otvorite račun.
  • Kliknite na Otvorite račun.
  • Sad vidite tekst Kao zaštitu od automatskog spama, pri otvaranju računa trebate unijeti slova koja vidite na slici: unesite ta slova koja vidite.
  • U prozorčić korisničko ime upišete Vaše ime ili nadimak koji želite.
  • U prozorčić Upišite lozinku upišite Vašu lozinku (skup brojeva i slova koji ćete lako pamtiti) npr. 1234marko.
  • U prozorčić Ponovno upišite lozinku upišete ponovo Vašu lozinku.
  • U prozorčić Vaš e-mail upišete Vaš e-mail (možete i ne morate).
  • Kliknete na prozorčić ispred Želite li da idući put ne morate upisivati lozinku? (da ne morate svaki put kad dođete na Wikipediju upisivati Vaše korisničko ime i lozinku).
  • I za kraj samo kliknite na Otvori novi korisnički račun.
  • Vaš korisnički račun je otvoren i vi ste novi registrirani korisnik. Dobro došli!

Prijava/već imam otvoren korisnički račun uredi

Otvorili ste korisnički račun, nešto napisali na Wikipediji, pogledali i sad ste zatvorili web preglednik ili ugasili računalo.

I što sad? Morate li se ponovo registrirati i otvarati korisnički račun?

Ne morate jer, ako ste prilikom prijave označili kućicu Trajno zapamti moju lozinku., računalo pamti prijavu (cookie) 30 dana.

Kad sljedeći put dođete na Wikipediju nećete se trebati prijavljivati jer vaše računalo je zapamtilo (cookie) vaše korisničko ime i lozinku.

A što ako niste prilikom prijave označili kućicu Trajno zapamti moju lozinku.?

U to. slučaju prijava vrijedi do zatvaranja web preglednika (Firefoxa, Mozille, Internet Explorera) ili gašenja računala (što od toga dvoga prije dođe).

Ali ne zaboravite!

Kad ste se jednom otvorili korisnički račun i prvi put se prijavili bez obzira jeste li ili niste označili kućicu Trajno zapamti moju lozinku. Wikipedijina računala pamte vaše korisničko ime i lozinku tako da se drugi puta možete prijaviti, što znači da je nepotrebno ponovno otvaranje korisničkog računa.

Upute sa svaku sljedeću prijavu uredi

  • Gore u desnom kutu ekrana (bilo koju stranicu na Wikipediji otvorili) imate plavi znakić Prijavi se.
  • Kliknite na to.
  • Otvorit će Vam se stranica za prijavu.
  • U prozorčić korisničko ime upišete Vaše ime ili nadimak koji ste odabrali.
  • U prozorčić Upišite lozinku upišite Vašu lozinku.
  • Kliknete na prozorčić ispred Želite li da idući put ne morate upisivati lozinku? (ne morate ako ne želite).
  • I za kraj samo kliknite na Prijavi se.
  • Prijavili ste se na Wikipediju pod svojim imenom ili nadimkom.

Problemi uredi

Jedan kratki odgovor, upućen novom korisniku.

  • Ovako, moraš prvo da odeš na ovaj link i popuniš podatke. Kasnije odeš na stranicu Podešavanja i popuniš i tamo neke osnovne podatke. To bi ukratko bilo to, ukoliko se negde izgubiš samo se obrati bilo kome i siguran sam da će ti neko pomoći. Kada se registruješ dobićeš poruku na svojoj stranici za razgovor sa malim uputstvima. Srećno...


Ne morate postati korisnik da biste čitali Wikipediju. Ne morate postati korisnik čak ni da biste uređivali ili menjali članke u Wikipediji - bilo ko može uređivati svaki članak. To je osnovni Eiki princip. Ipak, prijavljivanje ne košta, a postoji mnogo razloga zašto je ono dobro.

Korisničko ime uredi

Kad se prijavljujete, treba da napišete korisničko ime. Sve izmene koje napravite na Wikipediji na srpskohrvatskom jeziku dok ste prijavljeni kao korisnik biće vezane uz vaše korisničko ime. To znači da će Istorija stranice (ona veza na vrhu i dnu stranice) zauvek zabeležiti da ste upravo vi doprineli stranici. Kad niste prijavljeni, izmene se samo beleže uz vašu anonimnu internet adresu (niz brojeva). Osim toga, možete videti popis svih svojih doprinosa tako da kliknete na vezu Moji prilozi, koja se vidi na levoj paleti kad ste prijavljeni.

Imaćete ličnu korisničku stranu, gde možete pisati o sebi. Iako Vikipedija ne služi tome da organizirate svoj homepage, slobodno stavite par svojih slika, pišite o svojim hobijima itd. Mnogi korisnici na svoju korisničku stranicu stave popis članaka kojima se najviše ponose ili beleže veze koje su im važne.

Takođe ćete imati ličnu stranu za razgovor, na kojoj možete razgovarati s drugim korisnicima. Nju možete videti ako odete na svoju korisničku stranu i kliknete na Razgovor o ovoj strani (Talk:) na lijevoj ili gornjoj paleti. Kad god neko napiše poruku na vašoj stranici za razgovor, dobićete obaveštenje o tome, na vrhu bilo koje strane pisaće imate poruku. Ako prilikom prijavljivanja upišete e-mail adresu, ostali korisnici vam mogu slati e-mailove, ali stvar ostaje anonimna - korisnik koji vam šalje e-mail ne zna vašu adresu. Ne morate upisati adresu ako ne želite.

Veća privatnost uredi

Kad se prijavljujete, ne morate odavati nikakve lične podatke, čak ni e-mail adresu. Zanimljivo je da imate veću anonimnost nakon prijave nego pre nje. Kako to? Kad niste prijavljeni, sve vaše izmene beleže se uz vašu internet adresu, što je niz brojeva. To znači da ostali korisnici mogu otkriti koji je vaš internet provajder, a mogu otprilike odrediti i iz koje se zemlje povezujete. Ako na kompjuteru imate bilo kakav softver s javnog servera, drugi ljudi mogu otkriti i druge stvari o vama. Sve to možete izbeći tako što ćete se prijaviti kao korisnik, jer se onda vaša internet adresa više ne vidi.

Više mogućnosti za uređivanje teksta uredi

Softver MedijaViki (engleski opis: MediaWiki), na kojem se zasniva Vikipedija, ima mnogo mogućnosti koje su na raspolaganju samo prijavljenim korisnicima. Na primer, prijavljeni korisnici mogu označavati izmene kao „male“ (o malim izmenama vidi ovde).

Jedna vrlo važna osobina koju aktivni saradnici često koriste jeste veza Moj spisak nadgledanja na levoj paleti. Kao prijavljeni korisnik, na svakoj stranici imate vezu Nadgledaj ovu stranicu. Ako kliknete na nju, ta se stranica dodaje vašem ličnom spisku nadgledanih stranica. Veza Moj spisak nadgledanja prikazuje samo izmene na tim stranicama (za razliku od veze Nedavne izmjene, koja prikazuje sve izmene na Vikipediji na srpskohrvatskom jeziku). Tako ćete lakše znati šta se događa sa stranicama koje vas zanimaju.

Samo prijavljeni korisnici mogu da preimenuju strane, a ta je delatnost vrlo važna za strukturu i doslednost Vikipedije.

Radi lakšeg snalaženja u članku, prijavljeni korisnici mogu koristiti i uređivanje odlomaka, što radite tako da kliknete na malu vezu [Uredi] pored naslova dotičnog odlomka.

Opcije u MedijaVikiju uredi

Možete detaljno odrediti način rada za MediaViki. Možete promeniti izgled cele stranice ako izaberete drugi stil prikaza (npr. "Cologne Blue"), možete izabrati izgled matematičkih formula, hoće li poveznice biti podcrtane, kolika će biti veličina prozora za upis, koliko stranica prikazati u Nedavnnim izmenama itd.

Ovlašćenja administratora uredi

Administratori mogu brisati stranice, zaštititi stranice od uređivanja, menjati zaštićene stranice i blokirati korisnike zbog kršenja pravila Vikipedije. Administratori izvršavaju volju viki-zajednice na stranicama kao što je ona sa predlozima za brisanje. Naravno, samo prijavljeni korisnici mogu postati administratori. Ako želite uložiti zahtev da postanete administrator, prvo morate neko vreme sarađivati na Vikipediji bez većih sukoba sa drugima. Zatim proučite stranicu Wikipedia:Administratori.