Wikipedija:Potpis

Pravilno ponašanje na Vikipediji podrazumeva potpisivanje poruka na stranama za razgovor. To je esencijalni aspekt komunikacije ovde, pomaže ostalim korisnicima da prate napredak i evoluciju dijaloga.

Zbog ove potrebe, razvojni tim Vikipedije je napravio vrlo lak metod potpisivanja. Da bi automatski potpisao svoju poruku, i stavio datum i vreme, na kraju poruke dodaj četiri znaka tilda (~~~~); ili dodaj tri tilde (~~~) da dodaš samo svoje ime (bez datuma i vremena). Inače, preferira se upotreba četiri tilde (znači sa datumom i vremenom). Neki editori imaju posebno dugme ili opciju u meniju za dodavanje potpisa na Vikipediji. Na zadanom editoru to je treći gumb s leva.

Sledi lista svih mogućnosti potpisivanja:

Otkucani tekst Kako se memoriše otkucani tekst Šta se prikazuje na stranici
~~~ [[Korisnik:Andrea Pavlović|Andrea Pavlović]] Andrea Pavlović
~~~~ [[Korisnik:Andrea Pavlović|Andrea Pavlović]] 04:40, 10 Mar 2004 (UTC) Andrea Pavlović 04:40, 10 Mar 2004 (UTC)
~~~~~ 04:40, 10 Mar 2004 (UTC) 04:40, 10 Mar 2004 (UTC)

(vidi takođe m:Pomoć:Automatska konverzija vikiteksta.)

Ako odlučiš da radiš na Vikipediji bez prijavljivanja, tilde će biti konvertovane u tvoju IP adresu koja će biti ispisana kao potpis. (Kreiranje naloga u stvari omogućava više anonimnosti, za one koji su zabrinuti zbog privatnosti.) Takođe postoji mogućnost ručnog potpisivanja poruka pseudonimom, ili tagom poput --anon (mada IP adresa ipak ostaje zapisana u istoriji izmena stranice ako izmenu vrši neprijavljen korisnik).

Ako se vaš uobičajeni potpis sastoji iz ne-ASCII karaktera (kineska slova na primer), ipak je bolje koristiti ASCII karaktere. Ovo je zato što ne mogu svi da vide određene karaktere, i umesto slova će im biti prikazani kvadratići ili neke druge oznake umesto kineskih slova, na primer.

Podešavanje potpisa uredi

Prijavljeni korisnici mogu da podese svoje potpise na stranici Podešavanja promenom polja "Vaš nadimak (za potpise):". Mada nije pravilo, uobičajena je praksa da nadimak u potpisu bude ili identičan ili blisko povezan sa korisničkim imenom, ili sa pravim imenom korisnika.

Takođe je moguće staviti vezu na stranicu za razgovor u potpis korišćenjem istog polja za nadimak na stranici Podešavanja. Potrebno je dodati sledeći string umesto korisničkog imena i nadimka:

[[Korisnik:KorisničkoIme|nadimak]] [[Razgovor sa korisnikom:KorisničkoIme|(razgovor)]] . I obavezno uključite Čist potpis (bez automatskog povezivanja).

Postoji toliko varijacija za tu vezu ka stranici za razgovor koliko je i Vikipedijanaca; ako vidite potpis na nekoj strani koji vam se sviđa, možete da kliknete "uredi" da biste videli kako je korisnik napravio efekat koji vam se sviđa.

Treba obratiti pažnju da je veza sa stranicom za razgovor unekoliko "prerušena" u nekim potpisima -- može izgledati kao prezime, ili čak kao zadnje slovo imena, ili poseban simbol. Kada je pokazivač miša iznad linka, može se videti da li veza vodi na korisničku stranicu ili stranicu za razgovor sa korisnikom.

Takođe možete da koristite i neke posebne karaktere kao što su ☻ ♂ ♖ ♥ ★, možete koristiti i sliku u vašem potpisu, ali se to ne preporučuje jer dodatno opterećuje server.