Wikipedija:Pijaca/Arhiva 24

Jezik interfejsa

Budući da dobar dio interfejsa nije preveden, na Translatewikiju je predloženo da, ako prevod određene poruke ne postoji, da se učitaju prevodi standardnih varijanata srpskohrvatskog jezika. Predloženi redoslijed je: "bs, sr-el, hr" na osnovu broja identičnih poruka. Ovim bi se pomoglo novim korisnicima koji ne razumiju engleski. Komentare možete ostaviti ovdje. – Srdjan m (razgovor) 22:03, 15 januar 2017 (CET)

15. godišnjica shwikija

 
 

Svim korisnicima čestitam 15. godišnjicu rada srpskohrvatske Wikipedije! Živjeli! --Conquistador (razgovor) 23:59, 16. januara 2017. (CET)

Mašala! :) Pridružujem se čestitkama :) --E.A.Poe 00:15, 17 januar 2017 (CET)
Također. :) --OC Ripper (razgovor) 08:46, 17 januar 2017 (CET)
Čestitke i od mene! --Wolmar (razgovor) 11:51, 17 januar 2017 (CET)
Po običaju ja kasnim - ali je bar iskreno....----Vitek (razgovor) 02:09, 3 februar 2017 (CET)
Ludilo, žao mi je što ne mogu više da pridonesem al se trudim promovirati--DobarSkroz (razgovor) 11:34, 3 februar 2017 (CET)


Greška

Jel' se još nekome kod otvaranja stranica pojavljuje "[WIdF1gpAAD8AAVa-jIQAAACX] 2017-01-24 12:17:26: Terminalna pogreška "ConfigException""? Dakle, sve radi, mogu uređivati stranicu, ali mi je ne prikazuje nego daje ovaj error u crvenom okviru. --E.A.Poe 13:18, 24 januar 2017 (CET)

Pojavljuje li se još? Meni je sve uredno. --Conquistador (razgovor) 17:23, 24. januara 2017. (CET)
Sada nemam više problema --E.A.Poe 18:34, 24 januar 2017 (CET)


Razgovor:Glavna stranica

Predlažem da se Razgovor:Glavna stranica otključa za registrirane korisnike, tj. da se spusti trenutni nivo zaštite, i da se tekuća poruka izmijeni tako da glasi:

»Dobro došli! Ovo je stranica za raspravu o organizaciji i layoutu glavne stranice. Ona nije namijenjena općim pitanjima ili enciklopedijskom sadržaju. Za pitanja o upotrebi Wikipedije ili o doprinošenju Wikipediji, molimo vas da ih postavite na pijacu ili pripadnu stranicu.«

odnosno u wiki markupu:

<div><center><span style="font-size: 120%;">'''''Dobro došli! Ovo je stranica za raspravu o organizaciji i layoutu [[glavna stranica|glavne stranice]].<br/>Ona nije namijenjena općim pitanjima ili enciklopedijskom sadržaju.'''''</span></center></div>
<p style="text-align: center;">'''Za pitanja o upotrebi Wikipedije ili o doprinošenju Wikipediji, molimo vas da ih postavite na [[Wikipedia:Pijaca-Пијаца|pijacu]] ili pripadnu stranicu.'''</p>

Naime, sadašnja poruka može se pogrešno shvatiti kao da je pijaca mjesto za raspravu o svemu, čime se dokida smisao i svrha drugih razgovornih stranica, pa i one o glavnoj stranici. Problem nastaje kad netko ciljano krene pretraživati arhivu određene stranice i ne znajući da je rasprava koja se tiče te stranice možda održana ovdje na pijaci. Rasprave bi trebalo održavati ondje gdje im je mjesto, a ovdje na pijaci eventualno ostaviti obavijest drugim korisnicima da izraze svoje mišljenje na dotičnim stranicama. Naravno, s vremenom se može potpuno ukloniti sva zaštita na Razgovor:Glavna stranica, što će dakako zavisiti od prakse koja pokazuje jesu li registrirani korisnici shvatili čemu služi razgovorna stranica. Neregistrirani korisnici vjerojatno će tada i sami shvatiti čemu služi stranica ako vide da se na njoj postavljaju pitanja koja se isključivo tiču stvari u vezi s njom, a ne s nečim drugim. Eventualne nevezane predmete valjalo bi prebaciti na pripadne razgovorne stranice ili ih u krajnjem slučaju izbrisati. --Conquistador (razgovor) 17:49, 27. januara 2017. (CET)

  Urađeno. Ako bude problema, lako će se vratiti na prethodno stanje. --OC Ripper (razgovor) 07:50, 28 januar 2017 (CET)

Zaglavni banner GS-a

Ako tko ima primjedbe, sugestije i(li) komentar na predložene (sitne) izmjene layouta GS-a, može ih ostaviti na Razgovor:Glavna stranica § Zaglavni banner. --Conquistador (razgovor) 22:19, 1. februara 2017. (CET)

Blokada

Bio sam neprijatno iznenađen kad sam video ovu blokadu korisnika Kolege na neodređeno. Pošto se radi o čoveku koji dobro radi na svim projektima Vikimedije, poznaje viki tehniku (ima bota kojim upravlja i rešava dosta stvari) i veoma je vredan, pozvao bi administratore na projektu da pogledaju o čemu se radi? Šta je razlog ovakvoj drakonskoj kazni? Mislim da svako zaslužuje drugu šansu, a pogotovo oni koji hoće da doprinose projektu slobodne enciklopedije.--Soundwaweserb (razgovor) 22:29, 5 februar 2017 (CET)

Što se tiče iznad napisanoga, kao i ovoga, stvar je u tome što je Kolega2357 nesmotreno koristio bot zbog čega je na francuskoj Wikipediji pokrenuta rasprava o tome. Budući da je Kolega2357 izrazio žaljenje zbog neugodnosti koje je eventualno prouzročio nesmotrenim botanjem, nadam se da će biti uskoro deblokiran... i da će sljedeći put uređivati Wikipediju smotrenije. Na sreću, ima toliko toga da se radi na shwikiju (patroliranje, izmjene i dopune sadržaja, tutoriranje novih korisnika itd.), a da ne uključuje botanje! :) --Conquistador (razgovor) 14:30, 15. februara 2017. (CET)


Srpskohrvatska Wikipedia dobitnica nagrade PC Press Top 50 za 2016.

   
PC Press Top 50 za 2016.
Priznanje za sh.wikipedia.org

U Beogradu su jučer po dvadeseti put dodijeljene nagrade najboljim websiteovima u izboru koji organizira PC Press. Listu pobjednika organizator je prethodno objavio na svojem websiteu, a nagrade su uručene u svečanoj sali Skupštine grada Beograda. Inače, svaka kategorija ima svog pobjednika, dok su ostali nagrađeni ravnopravno i navedeni su abecednim redom. Srpskohrvatska Wikipedia, sh.wikipedia.org, nagrađena je u kategoriji Baze znanja (vidi obrazloženje). Vijest su prenijeli mnogi mediji u Srbiji i izvan nje (Hrvatska, BiH i Crna Gora). Koristim ovu priliku da čestitam svim korisnicima koji na srpskohrvatskoj Wikipediji surađuju bilo neposredno na centralnom srpskohrvatskom wikiju bilo posredno putem srpskohrvatskih varijetetskih wikija (bswiki, hrwiki i srwiki). Ovo je svakako poticaj svima da nastave s (još) kvalitetn(ij)im radom u izgradnji srpskohrvatske Wikipedije. :) --Conquistador (razgovor) 11:28, 7. februara 2017. (CET)

Ovo je fenomenalno! :) Bravo mi i čestitke svim kolegama! :) --E.A.Poe 01:54, 8 februar 2017 (CET)

Hvala Kolegi2357 na preuzimanju priznanja i postavljanju skenova (desno) na Commons. --Conquistador (razgovor) 10:55, 23. februara 2017. (CET)


Review of initial updates on Wikimedia movement strategy process

Note: Apologies for cross-posting and sending in English. Message is available for translation on Meta-Wiki.

The Wikimedia movement is beginning a movement-wide strategy discussion, a process which will run throughout 2017. For 15 years, Wikimedians have worked together to build the largest free knowledge resource in human history. During this time, we've grown from a small group of editors to a diverse network of editors, developers, affiliates, readers, donors, and partners. Today, we are more than a group of websites. We are a movement rooted in values and a powerful vision: all knowledge for all people. As a movement, we have an opportunity to decide where we go from here.

This movement strategy discussion will focus on the future of our movement: where we want to go together, and what we want to achieve. We hope to design an inclusive process that makes space for everyone: editors, community leaders, affiliates, developers, readers, donors, technology platforms, institutional partners, and people we have yet to reach. There will be multiple ways to participate including on-wiki, in private spaces, and in-person meetings. You are warmly invited to join and make your voice heard.

The immediate goal is to have a strategic direction by Wikimania 2017 to help frame a discussion on how we work together toward that strategic direction.

Regular updates are being sent to the Wikimedia-l mailing list, and posted on Meta-Wiki. Beginning with this message, monthly reviews of these updates will be sent to this page as well. Sign up to receive future announcements and monthly highlights of strategy updates on your user talk page.

Here is a review of the updates that have been sent so far:

More information about the movement strategy is available on the Meta-Wiki 2017 Wikimedia movement strategy portal.

Posted by MediaWiki message delivery on behalf of the Wikimedia Foundation, 21:31, 15 februar 2017 (CET) • Pomozite pri prevođenju na Vaš jezikGet help

Brisanje nepotrebne datoteke

Potrebno obrisati datoteku, jer već postoji u commons-u. --Nik Oldy (razgovor) 18:42, 9 mart 2017 (CET)

Overview #2 of updates on Wikimedia movement strategy process

Note: Apologies for cross-posting and sending in English. This message is available for translation on Meta-Wiki.

As we mentioned last month, the Wikimedia movement is beginning a movement-wide strategy discussion, a process which will run throughout 2017. This movement strategy discussion will focus on the future of our movement: where we want to go together, and what we want to achieve.

Regular updates are being sent to the Wikimedia-l mailing list, and posted on Meta-Wiki. Each month, we are sending overviews of these updates to this page as well. Sign up to receive future announcements and monthly highlights of strategy updates on your user talk page.

Here is a overview of the updates that have been sent since our message last month:

More information about the movement strategy is available on the Meta-Wiki 2017 Wikimedia movement strategy portal.

Posted by MediaWiki message delivery on behalf of the Wikimedia Foundation, 20:44, 9 mart 2017 (CET) • Pomozite pri prevođenju na Vaš jezikGet help

We invite you to join the movement strategy conversation (now through April 15)

06:09, 18 mart 2017 (CET)

Huggle

Dobro вече,

Управо сам активира Хуггле тхис вики.

Ово је програм за откривање и цомбатре вандализам.

Позивам вас да пробате Wikipedia:Huggle транслате / цонфигуре / прилагодити Wikipedia:Huggle/Config / Wikipedia:Huggle/Message ако већ није.

Пријатно вече -Framawiki (razgovor) 21:06, 26 mart 2017 (CEST)

Please accept our apologies for cross-posting this message. This message is available for translation on Meta-Wiki.

 

On behalf of the Wikimedia Foundation Elections Committee, I am pleased to announce that self-nominations are being accepted for the 2017 Wikimedia Foundation Board of Trustees Elections.

The Board of Trustees (Board) is the decision-making body that is ultimately responsible for the long-term sustainability of the Wikimedia Foundation, so we value wide input into its selection. More information about this role can be found on Meta-Wiki. Please read the letter from the Board of Trustees calling for candidates.

The candidacy submission phase will last from April 7 (00:00 UTC) to April 20 (23:59 UTC).

We will also be accepting questions to ask the candidates from April 7 to April 20. You can submit your questions on Meta-Wiki.

Once the questions submission period has ended on April 20, the Elections Committee will then collate the questions for the candidates to respond to beginning on April 21.

The goal of this process is to fill the three community-selected seats on the Wikimedia Foundation Board of Trustees. The election results will be used by the Board itself to select its new members.

The full schedule for the Board elections is as follows. All dates are inclusive, that is, from the beginning of the first day (UTC) to the end of the last.

  • April 7 (00:00 UTC) – April 20 (23:59 UTC) – Board nominations
  • April 7 – April 20 – Board candidates questions submission period
  • April 21 – April 30 – Board candidates answer questions
  • May 1 – May 14 – Board voting period
  • May 15–19 – Board vote checking
  • May 20 – Board result announcement goal

In addition to the Board elections, we will also soon be holding elections for the following roles:

  • Funds Dissemination Committee (FDC)
    • There are five positions being filled. More information about this election will be available on Meta-Wiki.
  • Funds Dissemination Committee Ombudsperson (Ombuds)
    • One position is being filled. More information about this election will be available on Meta-Wiki.

Please note that this year the Board of Trustees elections will be held before the FDC and Ombuds elections. Candidates who are not elected to the Board are explicitly permitted and encouraged to submit themselves as candidates to the FDC or Ombuds positions after the results of the Board elections are announced.

More information on this year's elections can be found on Meta-Wiki. Any questions related to the election can be posted on the election talk page on Meta-Wiki, or sent to the election committee's mailing list, board-elections wikimedia.org.

On behalf of the Election Committee,
Katie Chan, Chair, Wikimedia Foundation Elections Committee
Joe Sutherland, Community Advocate, Wikimedia Foundation

Posted by MediaWiki message delivery on behalf of the Wikimedia Foundation Elections Committee, 05:37, 7 april 2017 (CEST) • Pomozite pri prevođenju na Vaš jezikGet help

Pokusaj da kontaktiram administratora DCirovic

Dragi DCirovic,

Nekoliko puta sam bezuspesno pokusao da postavim sliku na https://sh.wikipedia.org/wiki/Dragutin_Bo%C5%A1kovi%C4%87

Nisam siguran sta radim pogresno. Popunio sam informacije za sablon Infoslika:

Opis
Izvor
Datum
Autor
Objašnjenje

Takodje sam sliku prijavio pod GFDL licencom i Creative Commons licencom.

Molim vas da mi objasnite kako da postavim sliku. Ista slika je vec prihvacena i postavljena na https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D1%80%D0%B0%D0%B3%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%BD_%D0%91%D0%BE%D1%88%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%9B

Veoma bih cenio vas odgovor.

Pozdrav, Jovan Boskovic

JovanBoskovic Najelegantnija i najpouzdanija (iako malo sporija) opcija je sliku postaviti na Wikimedia Commons; ako tamo prođe, ne bi trebala imati nikakvih problema na sh.wiki, ondosno više ne bi bilo ni potrebe za njenim posebnim postavljanjem na sh.wiki ili bilo koju drugu Wikipediju. --OC Ripper (razgovor) 09:27, 9 april 2017 (CEST)
JovanBoskovic, Čarobnjak za postavljanje dostupan je ovdje, a stari obrazac nalazi se ovdje. --Conquistador (razgovor) 16:13, 9. aprila 2017. (CEST)

Read-only mode for 20 to 30 minutes on 19 April and 3 May

MediaWiki message delivery (razgovor) 19:33, 11 april 2017 (CEST)

Potrebno brisanje nepotrebnih datoteka

1, 2, 3. --Nik Oldy (razgovor) 03:03, 13 april 2017 (CEST)

Morat ćeš precizirati slike, meni nije najjasnije koje su točno i zašto bi ih trebalo pobrisati, Nik Oldy? --E.A.Poe 01:09, 14 april 2017 (CEST)

Wikidata description editing in the Wikipedia Android app

Wikidata description editing is a new experiment being rolled out on the Wikipedia app for Android. While this primarily impacts Wikidata, the changes are also addressing a concern about the mobile versions of Wikipedia, so that mobile users will be able to edit directly the descriptions shown under the title of the page and in the search results.

We began by rolling out this feature several weeks ago to a pilot group of Wikipedias (Russian, Hebrew, and Catalan), and have seen very positive results including numerous quality contributions in the form of new and updated descriptions, and a low rate of vandalism.

We are now ready for the next phase of rolling out this feature, which is to enable it in a few days for all Wikipedias except the top ten by usage within the app (i.e. except English, German, Italian, French, Spanish, Japanese, Dutch, Portuguese, Turkish, and Chinese). We will enable the feature for those languages instead at some point in the future, as we closely monitor user engagement with our expanded set of pilot communities. As always, if have any concerns, please reach out to us on wiki at the talk page for this project or by email at reading@wikimedia.org. Thanks!

-DBrant (WMF) 10:41, 14 april 2017 (CEST)


New Page previews feature

Prijevod

New Wikipedia Library Accounts Available Now (May 2017)

Hello Wikimedians!

 
The TWL OWL says sign up today!

The Wikipedia Library is announcing signups today for free, full-access, accounts to published research as part of our Publisher Donation Program. You can sign up for new accounts and research materials from:

Expansions

  • Gale – Biography In Context database added
  • Adam Matthew – all 53 databases now available

Many other partnerships with accounts available are listed on our partners page, including Project MUSE, EBSCO, Taylor & Francis and Newspaperarchive.com.

Do better research and help expand the use of high quality references across Wikipedia projects: sign up today!
--The Wikipedia Library Team 20:52, 2 maj 2017 (CEST)

You can host and coordinate signups for a Wikipedia Library branch in your own language. Please contact Aaron.
This message was delivered via the Global Mass Message tool to The Wikipedia Library Global Delivery List.

21:15, 3 maj 2017 (CEST)


Beta Feature Two Column Edit Conflict View

Birgit Müller (WMDE) 16:41, 8 maj 2017 (CEST)

Prijevod (Beta opcija pogleda na sukob izmjena u dvije kolone)

Birgit Müller (WMDE) 16:41, 8 maj 2017 (CEST)

Editing News #1—2017

20:05, 12 maj 2017 (CEST)

Prototype for editing Wikidata infoboxes on Wikipedia

Hello,

I’m sorry for writing in English. It’d be great if someone could translate this message if necessary.

One of the most requested features for Wikidata is to enable editing of Wikidata’s data directly from Wikipedia, so the editors can continue their workflow without switching websites.

The Wikidata development team has been working on a tool to achieve this goal: fill and edit the Wikipedia infoboxes with information from Wikidata, directly on Wikipedia, via the Visual Editor.

We already asked for feedback in 2015, and collected some interesting ideas which we shared with you in this thesis. Now we would like to present to you our first prototype and collect your feedback, in order to improve and continue the development of this feature.

We present this work to you very early, so we can include your feedback before and all along the development. You are the core users of this feature, so we want to make sure that it fits your needs and editing processes.

You will find the prototype, description of the features, and a demo video, on this page. Feel free to add any comment or feedback on the talk page. The page is currently not translated in every languages, but you can add your contribution by helping to translate it.

Unfortunately, I won’t be able to follow all the discussions on Wikipedia, so if you want to be sure that your feedback is read, please add it on the Wikidata page, in your favorite language. Thanks for your understanding.

Thanks, Lea Lacroix (WMDE)

A note about a future change

Hi everyone. Some of you have already noticed this in m:Tech News as it's been already mentioned twice, but I wanted to flag again that because of an upcoming change, there's some code that may need to be fixed on this wiki:

You can find the list of the pages you'll want to check in a table on mw.org. In most cases those are false positives, and you only really need to fix as explained on mw.org when the "defective" syntax is inside a template or a wikilink, basically. When you have completed the checks, please edit the Notes field of the table accordingly! If you have questions, please reach the team on the talk page. Hope this helps, and thanks for your attention and your help, --Elitre (WMF) (razgovor) 13:02, 16 maj 2017 (CEST)

RevisionSlider

Birgit Müller (WMDE) 16:44, 16 maj 2017 (CEST)

23:08, 16 maj 2017 (CEST)

New notification when a page is connected to Wikidata

Hello all,

(Pomozite pri prevođenju na Vaš jezik)

The Wikidata development team is about to deploy a new feature on all Wikipedias. It is a new type of notification (via Echo, the notification system you see at the top right of your wiki when you are logged in), that will inform the creator of a page, when this page is connected to a Wikidata item.

You may know that Wikidata provides a centralized system for all the interwikilinks. When a new page is created, it should be connected to the corresponding Wikidata item, by modifying this Wikidata item. With this new notification, editors creating pages will be informed when another editor connects this page to Wikidata.

 

This feature will be deployed on May 30th on all the Wikipedias, excepting English, French and German. This feature will be disable by default for existing editors, and enabled by default for new editors.

This is the first step of the deployments, the Wikipedias and other Wikimedia projects will follow in the next months.

If you have any question, suggestion, please let me know by pinging me. You can also follow and leave a comment on the Phabricator ticket.

Thanks go to Matěj Suchánek who developed this feature!

Hvala vam! Lea Lacroix (WMDE) (talk)

23:06, 23 maj 2017 (CEST)


molba za pomoć

  • glavni naslov mi se pojavljeje kao "Goran Kljajic", a treba "ć" na kraju. medjutim ne znam da pristup tom naslovu, jer mi je blokiran gde god sam probao.
  • takođe, kod "uredi", pojavljuje mi se latinično ćirilično "uredi-уреди", a ne znam da uklonim ćirilični dio.
  • ne znam da postavim desno izdvojene osnovne podatke, u posebnom kvadratu.

možda neko želi da pomogne. Hvala! --Pisac-RR (razgovor) 04:07, 26 maj 2017 (CEST)

Pisac-RR Odgoviri:

  • Preimenovanje se izvodi preko opcije "Premjesti" (iako to mogu izvoditi samo potvrđeni korisnici, koji takav status dobivaju automatski nekoliko dana nakon dolaska na Wikipediju).
  • Ćirilićna slova u interfejsu se još uvijek ne mogu mijenjati; opcionalno mijenjanje interfejsa u potpuno latinični i ćirilični bi se trebalo uvesti u budućnosti.
  • Pretpostavljam da je riječ o infokutiji? Ako je to problem, riješeno je tako da se nepostojeća preusmjerila na već postojeću. OC Ripper (razgovor) 04:49, 26 maj 2017 (CEST)

Što se tiče pitanja u vezi s člankom Goran Kljajić (odnosi se i na sve druge stranice), dodao bih samo to da se [uredi - уреди | uredi izvor] ne može ukloniti ni djelomično jer je sastavni dio MediaWiki interfejsa. Usput, Pisac-RR, bilo bi dobro da se članak poveže s drugim člancima pomoću internih linkova (vidi ovdje), da se referencira (vidi ovdje) i da se sadržaj izloži neutralnim stilom (vidi ovdje). Sretno s uređivanjem! --Conquistador (razgovor) 23:10, 31. maja 2017. (CEST)

Odgovor na zabranu Wikipedije u Turskoj 2017.

 

Na Meti je pokrenuta inicijativa kojom se pozivaju vikipedijanci da izraze solidarnost s onima kojima je odlukom turskih vlasti uskraćen pristup nezavisnim visokokvalitetnim informacijama na jeziku po vlastitom izboru. Talijanska Wikipedia donedavno je u sitenoticeu (permalink) pozivala korisnike da izraze nezadovoljstvo takvom odlukom. Ako se želite pridružiti apelu, svoju suglasnost možete izraziti potpisom pri dnu stranice na Meti. --Conquistador (razgovor) 14:43, 14. juna 2017. (CEST)


Pitanje administratorima

Dobar dan, postvila bih pitanje. Zašto je obrisana stranica https://sh.wikipedia.org/wiki/Janevistan, prema evidenciji https://sh.wikipedia.org/w/index.php?title=Posebno:Evidencije&page=Janevistan kao “Neprikladan_sadržaj“, a nije prema istom razlogu “nepodobnog sadržaja“ koji “nije za enciklopediju“ obrisana i stranica https://sh.wikipedia.org/wiki/Korisnik:Orijentolog/Janevistan. Prema pravilima Vikipedije ne mogu postojati dvojni standardi. Unapred hvala.Вукица Кртолица (razgovor) 01:27, 18 juni 2017 (CEST)

@Вукица Кртолица: hvala na interesovanju, pokušaću da objasnim. Dakle ovako - glavna razlika je u tome što su kriterijumi za glavni imenski prostor drugačiji od onoga što je dozvoljeno korisnicima da drže u svom "ličnom" prostoru. Svako dobro želim, --biblbroks (разговор) 01:32, 18 juni 2017 (CEST)
Najjednostavnije rečeno, kolega je u pravu. Glavni imenski prostor kao takav smije sadržavati samo enciklopedijski ili povezani sadržaj. Kriteriji su tu jasni i naravno da Janevistan, kao stranica satiričnog i duhovitog karaktera nema što tu tražiti. Međutim, korisnici imaju veliku slobodu u uređivanju sadržaja u sklopu vlastitog imenskog prostora, a satirični sadržaj itekako spada unutar granica te slobode. Iz tog razloga, stranica o Janevistanu na korisničkom imenskom prostoru nije i neće biti pobrisana :) --E.A.Poe 11:48, 18 juni 2017 (CEST)
With respect to all, Jimbo was informed about the fake article, see https://en.wikipedia.org/w/index.php?title=User_talk:Jimbo_Wales&diff=prev&oldid=785581115 . 93.86.57.116 13:48, 18 juni 2017 (CEST)
Yo, Grobokopaču, evo ti ovoga tvoga :D *ebeš mi sve ako ga ne bi trebalo izvesti na večeru i fino šarplaninsko vino :D --E.A.Poe 17:50, 18 juni 2017 (CEST)
Fino što Jimbo biva redovno obaviješten jer tako raste popularnost stranice: u zadnjih godinu dana Janevistan je ostvario zavidnih 5000 pregleda, više od Makedonije (4212). Tužakanjem se između ostalog dobiva i materijal za nadopunu sadržaja (čim stignem), raste dobra atmosfera na SZR, i ono najvažnije, širi se poruka svim klaunovima s namjerama samopromocije, prijetnji i ometanja rada projekta. Samo naprijed! :) --Orijentolog (razgovor) 02:21, 19 juni 2017 (CEST)
Nemoj tako, vidiš da su IP-ovi informirani o diplomatskim notama poslanima pred dva mjeseca, a na koje se zvanična Wikipedija ne oglašava. Mislim, oprosti, ali meni priča djeluje kredibilno. Pogotovo jer dolazi uvijek od jednog te istog IP-a. Mada, jesi razmišljao o promjeni sadržaja? Čujem da Makedonci razmišljaju o promjeni imena kako bi namimrili helenokomšije i ušli među milikapitaliste... možda je ovo samo lamatanje repom zbog gubitka nacionalnog identiteta? Možda ćeš morati promijeniti ime u Bivšajugoslavenskarepublikamakedonska Republika Janevistan :D --E.A.Poe 21:34, 19 juni 2017 (CEST)

Uređivanje sopstvene stranice za razgovor

Čini mi se da stvarno nema smisla zabranjivati korisnicima da uređuju svoju stranicu za razgovor osim ako su blokirani i to po najstrožim kriterijumima... u slučaju najtežih prestupa. U suprotnom ne znam zašto bismo onemogućili korisnicima makar i da menjaju tuđe komentare - takve stvari se dozvoljavaju na drugim vikijima, zašto bismo mi trenirali neku strogoću? Uvek se može pogledati istorija izmena, a korisnici koji menjaju čak i tuđe komentare - pa pustimo ih, to nešto govori o njihovoj uljudnosti ili već čemu... ne moramo valjda da se bakćemo i time. Da ne pominjem da smo ranije imali problema oko revertanja razgovor stranice između dva administratora. Molim da se zajednica izjasni po ovom pitanju. Svako dobro, --biblbroks (разговор) 23:09, 18 juni 2017 (CEST)

Nanovo se pokreće ova rasprava. Od njezinog posljednjeg puta, ništa se nije promijenilo. Korisnik ima pravo uređivati vlastitu stranicu za razgovor, pri čemu nema pravo dirati u tuđi sadržaj. Kopanje po izmjenama na stranici za razgovor mnogo je kompleksnije i napornije nego kliknuti Ctrl+F i pretražiti konkretan sadržaj. Dosad nije bilo nikakvih problema s ovim, osim kod korisnika koji su se namjerno inatili zbog ovog ili onog razloga. Neka se zajednica izjasni, ali praksa ove Wikipedije je takva i nitko ju nije dovodio u pitanje svo ovo vrijeme --E.A.Poe 23:26, 18 juni 2017 (CEST)
Praksa ove Vikipedije nije takva, kao što sam i ranije tvrdio. Ponavljam: u istoriji ove vikipedije su čak čitave stranice za razgovor korisnika brisane. Stoga govoriti o tome da li neko ima pravo da dira u tuđi sadržaj je izlišno. Saglasan sam da pretraživati stranicu za razgovor iziskuje više vremena, napora, pa čak i sreće, ali nije nemoguće... osim ako se sadržaj administratorski obriše u kojem slučaju obični korisnici ne mogu videti predistoriju neke diskusije. Da li se neko nekada u revertanju inatio ili nije ne želim ovde raspravljati osim kao što sam i tada pojasnio (s čim se jedan od aktera revertanja saglasio): za rat izmena potrebno je minimum dvoje. --biblbroks (разговор) 23:36, 18 juni 2017 (CEST)
Okej, da preciziram, praksa ove Wikipedije u narednih nekoliko godina, dakle - aktualna praksa je takva. Svakako otkako sam ja ovdje. Kako je bilo nekoć, ne bih znao. --E.A.Poe 23:38, 18 juni 2017 (CEST)
Opet - jer mislim da sam to i tada rekao - to brisanje se desilo u vreme administracije kolege Edgar Allan Poe-a. Svako dobro želim, --biblbroks (разговор) 23:42, 18 juni 2017 (CEST)
Ne bih rekao da postojoe različite interpretacije. Od svih redovno aktivnih korisnika, uključujući i administratore (bivše i sadašnje), apsolutno nitko nije uložio nikakav validni prigovor. Ne da diskriminiram na ovnosu aktivnosti, samo želim ilustrirati da su se jedine različite interpretacije pojavile od strane dvojice istih suradnika i to u onim situacijama u kojima su oni bili direktno involvirani. To nije validan argument. Dakako, nakon što je ovo rečeno, ostaje činjenica da ću ja, ukoliko se ostale kolege izjasne za to, odustati od aktualne prakse i dozvoliti slobodno uređivanje vlastitih stranica za razgovor - poštujem volju zajednice. Međutim, a s obzirom da ova rasprava već postaje iterativna, zaključak ove rasprave postat će smjernica i bit će, dakle, dodan u gore navedeni link. Ukoliko se zajednica izjasni da je za aktualnu praksu, isto će biti uneseno kao pravilo da ne bi bilo ponovnih konfuzija s ovim, a ukoliko zajednica odluči da se odobri slobodno uređivanje SZR-a, to će također biti uneseno kao smjernica koje će se korisnici i administratori trebati držati --E.A.Poe 01:25, 19 juni 2017 (CEST)
Što se tiče zajednice i odluke o uređivanju SZR čini se da većinsko mišljenje o dopuštanju slobode SZR već postoji: u ovoj diskusiji javila su se tri korisnika od kojih jedan zastupa slobodu u uređivanju, jedan smatra da treba primeniti pravilo sa en.wiki koje tu slobodu omogućava što se suštinski svodi na isto što zastupa i prvi korisnik, a samo jedan zastupa mišljenje da je praksa takva da te slobode ne sme biti. Oko toga da li su prigovori validni ili ne, može se raspravljati u svetlu tumačenja postojeće prakse: jedan korisnik uporno insistira na tumačenju da je praksa takva da se sloboda u uređivanju SZR ne dopušta dok dokazi za suprotno postoje. Dokazi se sastoje u tome da se u istoriji ove vikipedije omogućavalo da se SZR korisnika u potpunosti obriše i to se dešavalo tokom administracije korisnika koji je čini se mišljenja da toga nije moglo biti. I ti dokazi su već pomenuti, i to nekoliko puta, tako da je samo pitanje provere tih dokaza kako bi se korisnik, koji zastupa mišljenje da je praksa suprotna, predomislio. I tu je priča o interpretaciji prakse zaključena. E sad, ako razgovaramo o validnosti prigovora na osnovu diferencijacije saradnika usled njihove aktivnosti ovaj prigovor mi nikako nije jasan. Tvrdi se da se neka diskriminacija ne sprovodi a upravo se to čini na osnovu, čini se, arbitrarnih kriterijuma: jedan je upravo aktivnost, koja se inače vrlo fluidno definiše od vikipedije do vikipedije, od projekta do projekta - negde se recimo računa da je dovoljno ako je korisnik napravio makar jednu izmenu u poslednjih mesec dana pa da se smatra aktivnim korisnikom. Takođe još jedna diskriminacija je izvršena - implicitno - pretpostavka da korisnike, koji su involvirani u situaciju slobodnog uređivanja SZR, sama ta involviranost diskvalifikuje za iznošenje mišljenja u vezi tog slobodnog uređivanja SZR. Međutim tu je napravljena jedna logička greška: sam korisnik koji iznosi svoje tumačenje prakse na osnovu kojeg donosi odluke o zaključavanju SZR u vezi koje se prethodno upustio u rat izmena je i sam involviran u situaciju pa bi ta njegova involviranost i njega trebalo da diskvalifikuje za iznošenje mišljenja u vezi slobodnog uređivanja SZR. I ta involviranost istog tog korisnika u situacije ratova izmena nije slučaj jedanput već makar dva puta. I oba puta je zastupao mišljenje da je praksa kakva on tvrdi da jeste iako ga se opovrgavalo pa opet priča o samo jednom tumačenju prakse - svom tumačenju. Kako god, ispada onda da i njegovi prigovori ne mogu biti validni ako se primeni njegov način rezonovanja. U svakom slučaju, da ne bih mnogo više dužio, ja ću pružiti dokaze o nepostojanju prakse nediranja stranica za razgovor i zabranjenog uređivanja kako svojih tako i tuđih komentara, ako se u moju reč ne veruje. Tačnije: do sada se dozvoljavalo da se stranica za razgovor naknadno edituje do te mere da se ona čak i brisala makar u jednom slučaju... i o tome mogu da posvedočim sa dokazima ako mi se do sada već ne veruje. Srdačan pozdrav, --biblbroks (разговор) 18:17, 19 juni 2017 (CEST)

Udruženi u snovima

Hr-wp i sr-wp zajedno kuju plan kako ugasiti sh-wp. --Argo (razgovor) 17:52, 24 juni 2017 (CEST)

Mislim da su tako i Hitler i Staljin zajedno koavli plan kako ugasiti Poljsku, pa evo danas stoji ta nacija. I još joj himna - Hej, Slaveni --E.A.Poe 18:16, 24 juni 2017 (CEST)
Il' kujemo svi, il' ne mrčimo gaća... jer bez bswiki i crnogorskih vikimedijanaca, tj. jezične zajednice na cijelom govornom području, ne važi. :) --Conquistador (razgovor) 15:59, 25. juna 2017. (CEST)


Pomoć

Može li mi neko reći zašto neki šabloni kao šablon "komunizam - stupac" nemaju expand funkciju iako im se nalazi u izvoru? --Sunđer Razgovaj 15:54, 27 juni 2017 (CEST)

Zato što to čudo, iz nekog razloga, kod nas ne funkcionira. Ni meni nije potpuno jasno zašto. Međutim, mislim da postoji neka varijanta za to zaobići, ali se ne mogu sjetiti na kojem šablonu :/ Zna li netko od kolega? --E.A.Poe 22:57, 27 juni 2017 (CEST)

Articles need to be fixed!

Hello everyone. I am here to let you know that articles on this Wikipedia (possibly dozens; you can verify at mw:Parsoid/Language_conversion/Preprocessor_fixups/20170620) may be broken and need to be repaired. I have put all the related details and instructions in an email. Hope this helps. Elitre (WMF) (razgovor) 17:51, 28 juni 2017 (CEST)

The issue has been taken care of as of this very moment :) --E.A.Poe 21:57, 28 juni 2017 (CEST)
That's appreciated. Thank you. --Elitre (WMF) (razgovor) 10:49, 29 juni 2017 (CEST)


Wikidata changes now also appear in enhanced recent changes

Hello, and sorry to write this message in English. You can help translating it.

Starting from today, you will be able to display Wikidata changes in both modes of the recent changes and the watchlist.

Read and translate the full message

Hvala vam! Lea Lacroix (WMDE) 10:33, 29 juni 2017 (CEST)

(wrong target page? you can fix it here)