Wikipedija:Pet stubova

(Preusmjereno sa stranice Wikipedija:Pet stubova Wikipedije)
Temeljna načela Wikipedije kao projekta mogu se sažeti u pet "stubova":
Prečice:
WP:5S1
WP:5S
WP:STUBOVI
Wikipedia je enciklopedija
Wikipedia kombinira elemente općih i specijaliziranih enciklopedijā, almanaha i leksikonā. Wikipedia nije platforma za širenje vlastitih uvjerenja, platforma za oglašavanje, propagandni medij, mrežni eksperiment u anarhiji ili demokraciji, neselektivna zbirka informacija ili mrežni direktorij. Također nije ni rječnik, časopis niti zbirka izvornih dokumenata, mada neki sestrinski projekti to jesu.
Wikipedijin sadržaj mora biti neutralan
Prečica:
WP:5S2
Težimo člancima koji dokumentiraju i objašnjavaju glavne točke gledišta, dajući primjerenu važnost s obzirom na njihov značaj i to u neutralnom tonu. Izbjegavamo zastupanje i preferiramo određivanje i prezentiranje problematike ispred debatiranja o istoj. Neka područja mogu imati samo jednu općepriznatu točku gledišta; u drugima, opisujemo više gledišta, prezentirajući svako od njih precizno i unutar konteksta, a ne kao "istinu" ili "najbolje gledište". Svi članci moraju težiti ka provjerljivosti i citiranju pouzdanih izvora, posebno kada je u pitanju kontroverzna tema ili žive osobe. Osobna iskustva, istraživanja i stavovi korisnika ne smiju biti dio članaka.
Wikipedia sadrži slobodan sadržaj koji svatko može koristiti, uređivati i distribuirati
Prečica:
WP:5S3
Budući da svi korisnici svoje uratke daju u javno vlasništvo, nijedan urednik nije vlasnik članaka i svi doprinosu mogu biti i bit će nemilosrdno uređivani i redistribuirani. Poštujte tuđa autorska prava te povezane zakone i nikada ne plagirajte izvore. Korištenje neslobodnog sadržaja ponekad je dopušteno pod doktrinom poštene upotrebe, ali težite tomu da prvo pronađete slobodne alternative.
Urednici bi si međusobno trebali pokazivati poštovanje i uljudnost
Prečica:
WP:5S4
Poštujte svoje kolege, čak i kada se ne slažete s njima. Primjenjujte Wikipedijin bonton i ne inicirajte osobne napade. Tražite konsenzus, izbjegavajte uređivačke ratove i nemojte remetiti rad Wikipedije da biste nešto dokazali. Radite u dobroj vjeri i pretpostavite najbolje namjere kod drugih. Budite otvoreni i ljubazni prema novim korisnicima. Ako i dođe do sukoba, raspravljajte mirno o njima na odgovarajućim stranicama za razgovor, pratite proceduru za rješavanje sporova i uzmite u obzir činjenicu da na Wikipediji na srpskohrvatskom jeziku postoji još 459.130 drugih članaka koje možete uređivati.
Wikipedia nema čvrstih pravila
Prečica:
WP:5S5
Wikipedia ima svoja pravila i smjernice, ali iste nisu uklesane u kamen; njihov sadržaj, kao i njihovo tumačenje, mogu se razvijati s vremenom. Načela i uređivački duh važniji su od doslovnog tumačenja pravila i smjernica i nekada poboljšanje Wikipedije zahtijeva izuzetke. Budite odvažni, ali ne i nesmotreni prilikom uređivanja sadržaja. I ne grizite se oko eventualnih pogrešaka: svaka starija verzija članka ostaje sačuvana, tako da greške mogu biti lako ispravljene.

Vidi još