Wikipedija:Kriteriji za brzo brisanje

Opći kriteriji uredi

  1. Potpuna besmislica i neartikuliran tekst, odnosno potpuno nerazumljiva stranica bez ikakvog značenja. Ovo ne uključuje: loše pisanje, pristrane tekstove, opscene izjave, vandalizam, fiktivni materijal, materijal koji nije na srpskohrvatskom, loše napisan materijal, neplauzibilna teorije, ili prevare.
  2. Test-stranice (npr. "Mogu li ovdje napisati tekst?").
  3. Čisti vandalizam, uključujući preusmjerenja za vrijeme postupka čišćenja stranica vandaliziranih putem pomjeranja.
  4. Ponovno stvaranje obrisanog materijala. Kopija, pod bilo kakvim naslovom, stranice koja je bila obrisana kao članak za brisanje ili drugim XfD procesom, pod uvjetom da je kopija u dovoljnoj mjeri identična obrisanoj verziji, odnosno da revizije očigledno nisu otklonile razloge zbog kojih je stranica bila obrisana. Ova klauzula se ne primjenjuje na sadržaj koji je bio "korisniciran", na materijal od-brisan temeljen pravila o-brisavanja, ili ako su prethodna brisanja bila na temelju prijedloga ili brza brisanja, iako se u posljednjem slučaju kriteriji za brza brisanja mogu primijeniti.
  5. Zabranjen korisnik. Stranice stvorene od strane zabranjenih korisnika dok su bili zabranjeni.
  6. Održavanje. Nekontroverzno održavanje kao što je privremeno brisanje stranice kako bi se spajala historija stranica, vršilo ne-kontroverzno premještanje stranica kao što je reverzija redikreta, ili otklanjanje stranica za razvrstavanje koja ukazuju na jedan članak.
  7. Brisanje po zahtjevu autora. Svaka stranica čije je brisanje zatražio njen autor u dobroj vjeri, pod uvjetom da su jedine značajne izmjene napravljene od strane autora. Ako autor izbriše sav njen sadržaj, to se tumači kao zahtjev za brisanje.
  8. Stranice za razgovor čiji odgovarajući članci ne postoje, osim:
    • ako sadrži raspravu o brisanju koja nije zabilježena nigdje drugdje;
    • predstavlja stranicu za razgovor s korisnikom;
    • predstavlja stranicu za razgovor o slici uploadiranoj na Wikimedia Commons;
    • predstavlja podstranicu (kao arhivske stranice za razgovor) čiji top-level članak postoji.
  9. Uredske akcije. Fondacija Wikimedia zadržava pravo da brzo izbriše stranicu u slučajevima posebne kontroverze. Tako obrisan sadržaj se ne smije vraćati bez dozvole Fondacija.
  10. Stranice za napad. Stranice koje ne služe nijednoj drugoj svrsi osim ocrnjivanju njenog predmeta ili nekog drugog entiteta (npr. "Ivan Ivanović je imbecil"). To uključuje biografije živih osoba čiji je ton negativan i koje ne citiraju izvore, a gdje ne postoji NPOV verzija u historiji na koju bi se mogli vratiti.
  11. Otvoreno reklamiranje. Stranice koje eksluzivno promoviraju kompaniju, proizvod, grupu, uslugu i osobu i koje moraju biti temeljito promijenjene kako bi imale enciklopedijski sadržaj. Važno je napomenuta kako to što je kompanija, proizvod, grupa, usluga i osoba sadržaj članaka samo po sebi ne kvalificira članak za ovaj kriterij; članak koji se smatra otvorenim reklamiranjem bi uz to morao imati neprimjeren sadržaj. Ako je stranica ranije prošla kroz proces brisanja i nije bila izbrisana, moež se brzo izbrisati po ovom kriteriju.
  12. Otvoreno kršenje autorskih prava koje sadrži ove parametre:
    • materijal je kopiran s druge web-stranice koja nema licencu kompatibilnu s Wikipedijom;
    • u stranici s historijom nema sadržaja koji ne krši autorska prava, a koji je vrijedan spašavanja.
    • Kršenje je izvedeno odmah od jedne osobe umjesto da je stvoreno organski na wikiju a onda kopirano od strane drugih Wikipedijinih mirrora.
    • Uploader ne navodi dozvolu (za slike: ne navodi dozvole osim tagova) ili poštenu upotrebu, ili je takvo navođenje suimnjivoquestionable;
    Kada se stranica po ovom kriteriju označava za brisanje, korisnik bi trebao tvorca stranice obavijestiti s {{Nothanks-sd}} ili sličnom porukom. Ako je administrator koji provodi brisanje obaviješten o mogućoj pogrešci, oni bi trebali vratiti sadržaj, a ako e-mail s potvrdom nije primljen, koristiti proceduru Wikipedia:Problemi s autorskim pravima, brišući sadržaj članka pomoću templatea {{copyvio}}. Neke od mogućih kršenja autorskih prava koja se trebaju rješavati su navedena pod Wikipedia:Moguća kršenja autorskih prava. Ako se također primjenjuje drugi kriterij, trebalo bi ga navesti u sažetku brisanja kao još jedan razlog za brisanje.