Wikipedija:Kako arhivirati stranicu za razgovor

Kada strane za razgovor — kao i strane članaka — narastu preko 32 KB, neki korisnici ne mogu da ih uređuju zbog ograničenja veličine strane u pregledačima. Štaviše, tako veliki tekstovi postaju zamašni i teški za praćenje i teret su korisnicima sa sporim (dialup) vezama.

Stoga je na Vikipediji uobičajeno s vremena na vreme arhivirati stare rasprave na stranama koje postanu prevelike. Sledi objašnjenje najboljeg postupka za arhiviranje strane za razgovor, korak po korak (primedba: korišćenje osobine „premesti“ u ovom postupku se uopšte ne preporučuje).

Primetite da je preoblikovanje strane za razgovor alternativa arhiviranju.

Redno arhiviranje uredi

Isecanje i prenošenje (cutting and pasting) teksta za arhiviranje na novu stranu se smatra najboljom metodom za arhiviranje Strane za razgovor.

Kada arhivirate stare rasprave, uobičajeno je ostaviti tekuće diskusije na postojećoj Strani za razgovor. Takođe možete ostaviti i pokazivače ka drugostepenim zaglavljima na arhiviranim stranama, čime omogućujete čitaocima da vide koje su teme već bile raspravljane.

Pravljenje prve strane arhive uredi

Razmotrimo slučaj kada je prvi put potrebno arhivirati stranu za razgovor članka pod nazivom Bla. Treba preduzeti sledeće korake:

1. Počnite na Strani za razgovor strane Bla.

2. Kliknite na dugme uredi.

3. Na vrhu kutije za uređivanje dodajte sledeći tekst, koji je već oblikovan za lako isecanje i prenošenje. Zamenite Bla sa pravim naslovom članka; Razgovor sa odgovarajućim imenskim prostorom (tj. Razgovor:, Razgovor sa korisnikom:, Razgovor o kategoriji:, Razgovor o šablonu; itd) i DATUMe sa datumima koje pokriva strana arhive.

Zbog svoje dužine, ranije rasprave na ovoj strani su arhivirane.
Ako bude potrebno daljnje arhiviranje, pogledajte [[Wikipedia:Kako arhivirati stranu za razgovor]].

'''Ranije rasprave:'''

*[[Talk:Bla/Arhiva01|Arhiva 1 (DATUM do DATUM)]]:
*[[Talk:Bla/Arhiva02|Arhiva 2 (sledeća arhiva)]]:
<!--Ne zaboravite da zamenite „Bla“ stvarnim naslovom članka čiju stranu za razgovor arhivirate,
<!--i DATUMe sa stvarnim datumima. Takođe, proverite i [[Wikipedia:Imenski prostor]]: na primer,
<!--ako [[Korisnik:Bla]] arhivira svoju korisničku Stranu za razgovor,
<!--poveznica treba da glasi [[Razgovor sa korisnikom:Bla/Arhiva01]].
<!--Potom obrišite ovih pet linija komentara. -->
----

4. Kliknite na dugme Prikaži predpregled.

5. Kada na ekranu dobijete predpregled, u kutijici za uređivanje označite tekst koji hoćete da arhivirate. Isecite označeni tekst koristeći ctrl-X (latinično slovo Iks) ili komandu Iseci (Cut) sa linije menija u vašem brauzeru.

6. Da bi izbegli gubitak isečenog sadržaja, sačuvajte isečeni tekst u datoteku otvaranjem odvojenog uređivača teksta i korišćenjem ctrl-V ili komande Nalepi (Paste) tog uređivača. Ovo takođe postaje korisno u koraku 13.

7. A u prozoru brauzera, sačuvajte stranu klikom na dugme Snimi stranu.

8. Kliknite na crveno obojenu poveznicu „Arhiva 1“ koja se sada nalazi na vrhu strane za razgovor. To će otvoriti novu stranu Razgovor:Bla/Arhiva1, sa praznom kutijicom za uređivanje. (Ne zaboravite, umesto Razgovor:Bla, treba da vidite Razgovor:Stvarno_Ime_Članka_Koji_Uređujete. Ako to nije tako, setite se da treba da pratite uputstva iz koraka 3.)

9. Koristeći ctrl-V ili komandu Nalepi sa linije menija vašeg brauzera, prenesite tekst koji treba arhivirati u kutijicu za uređivanje na novoj strani. (U slučaju da ste uspeli da posle koraka 5 zamenite sadržaj ostave (clipboard) vašeg računara, odvojena tekstualna datoteka koju ste napravili u koraku 6 će vam dobro doći.)

10. Dodajte sledeći tekst na početak kutijice za uređivanje, zamenjujući reči DATUM datumima koje pokriva strana arhive i Bla stvarnim naslovom članka:

'''OVU STRANU NEMOJTE DA MENJATE NITI DA NA NJOJ OSTAVLJATE ODGOVORE. OVA STRANA JE ARHIVA.'''

Ova strana arhive otprilike pokriva datume između DATUM i DATUM.

Odgovore ostavljajte na [[Talk:Bla|osnovnoj strani za razgovor]], uz, ako je to neophodno,
kopiranje odeljaka na koje odgovarate. (Pogledajte [[Wikipedia:Kako arhivirati stranu za razgovor]].)

Molim vas, nove arhive dodajte na [[Talk:Bla/Arhiva02]]. Hvala. ~~~~
<!--Ako kopirate ove linije, ne zaboravite da zamenite Bla stvarnim naslovom-->
<!--članka čiju stranu za razgovor arhivirate i da proverite [[Wikipedia:Imenski prostor]].-->
<!-- Potom obrišite ove linije komentara. -->

----

11. Kliknite na dugme Snimi stranu.

Daljni koraci nisu obavezni, i služe za dodavanje poveznica ka podnaslovnima arhivirane strane na osnovnoj strani za razgovor.

12. Kliknite na poveznicu ka „osnovnoj strani za razgovor“ pri vrhu strane. Na osnovnoj strani za razgovor, kliknite na dugme Uredi.

13. Tekstualna datoteka koju ste snimili u koraku 6 se sada ponovo može iskoristiti, ovaj put za kopiranje podnaslova (==Kao što je ovaj==) sa strane koju ste upravo arhivirali. Ako uzmemo da su podnaslovi na upravo arhiviranoj strani „Bap“, „Bop“ i „Bup“, poveznice treba dodati na sledeći način:

*[[Talk:Bla/Arhiva01|Arhiva1 (DATUM do DATUM)]]:
<small>
: [[Talk:Bla/Arhiva01#Bap|Bap]], [[Razgovor:Bla/Arhiva01#Bop|Bop]],
: [[Talk:Bla/Arhiva01#Bup|Bup]]
</small>

*[[Talk:Bla/Arhiva02|Arhiva 2 (sledeća arhiva)]]:

14. Kliknite na dugme Pokaži predpregled da se uverite da su poveznice ispale kako treba i ispravite ih, ako ima potrebe.

15. Kliknite na dugme Snimi stranu.

Pravljene daljih strana arhive uredi

Koristite isto uputstvo kao i gore, sem što

  • u koraku 3, zamenite tekst sledeća arhiva' datumima koje pokriva novostvorena strana arhive;
  • takođe u koraku 3, dodajte još jednu liniju sa novim brojem poveznice, za sledeću stranu arhive koju treba napraviti i
  • u koraku 10, uvećajte broj u poveznici „sledeća arhiva“ za jedan, da bi pokazivala na sledeću stranu arhive koja će biti pravljena.

Kako vreme bude teklo, dobićete niz arhiviranih datoteka pod nazivom Arhiva 1, Arhiva 2, Arhiva 3 i tako dalje, koje će sve biti povezane sa osnovne strane.

Ako skup poveznica sa osnovne strane za razgovor naraste toliko da postane nezgrapan, možda ćete morati da razmotrite brisanje poveznica ka podnaslovima na nekim od starijih strana arhive.

Arhive po podtemama uredi

Kao dopunu ili zamenu za seriju rednih arhiva, vredi ponekad razmotriti i arhiviranje po podtemama. Ovaj pristup je primereniji stranama za razgovor u glavnom (strane za razgovor članaka) ili Vikipedija imenskom prostoru nego ličnim stranama za razgovor, budući da na onim prvim stranama može biti poželjno brzo pozivanje na neku raniju raspravu.

Dobri primeri rednog arhiviranja se mogu naći na sledećim stranama en:Wikipedia talk:Deletion policy i en:Wikipedia talk:Naming conventions.

Nekada su primerene podstrane na datoj strani za razgovor. Nekada je opet bolje da se komentari premeste na odgovarajuću stranu za razgovor. Tako bi se, na primer, rasprava o francuskoj politici sa Talk:Francuska mogao premestiti na stranu za razgovor članka Politika Francuske.

Uopšte, ako imate dve ili više rednih arhiva, možda je bolja alternativa organizovanje arhiva po temama.

Monolitna datoteka diskusija uredi

Za neke strane za razgovor (naročito one koje se bave politikom) koje se ne daju organizovati po temama, sledeća strategija arhiviranja može više podesnija.

U ovom metodu, tekst se prosto briše sa strane, ne pomera se u posebnu datoteku. Da bi se pozvali na raniju raspravu, samo dajete poveznicu ka ranijoj verziji strane. Sve rasprave ostaju u monolitnoj datoteci strane. Uz jednu ogradu: na raniju verziju strane nije moguće povezati viki poveznicama. Morate da date potpun URL.

Da bi napravili poveznicu ka ranijoj verziji strane za razgovor:

  • otvorite Istoriju strane
  • Otvorite raniju verziju strane koja još uvek sadrži raspravu.
  • Prekopirajte kompletan URL iz adresne linije vašeg brauzera.
  • Ubacite to u najskoriju verziju strane za razgovor. Izgledaće otprilike ovako:
http://sh.wikipedia.org/wiki/Razgovor_o_Wikipediji:Kako_arhivirati_stranu_za_razgovor&oldid=1709131

Onda bi je oblikovali na sledeći način:

Takođe pogledajte i ovu [http://sr.wikipedia.org/wiki/Razgovor_o_Vikipediji:Kako_arhivirati_stranu_za_razgovor&oldid=1709131 raniju raspravu].
Primedba: pošto URL nije viki poveznica, morate koristiti jednostruke uglaste zagrade ([ ]) umesto dvostrukih ([[ ]]) i prazno mesto umesto vertikalne linije (|) za razdvajanje URL-a od oznake.

Krajnji rezultat izgleda otprilike ovako:

Takođe pogledajte i ovu raniju raspravu.

Ova strategija arhiviranja može biti naročito korisna pri sumiranju rasprave; dajete samo sažet pregled raznih stajališta i poveznicu ka kopletnoj raspravi.

Zaključci uredi

Posebne arhivske datoteke imaju prednost da su indeksirane i da se mogu pretraživati, dok sa monolitnim pristupom to nije slučaj. Ovo treba uzeti u obzir za strane gde ljudi često postavljaju istu vrstu pitanja i gde je korisno da postoji mogućnost pretraživanja arhiva.

Da zaključimo: na Vikipediji ne postoje ustaljena pravila o arhiviranju rasprava. Pojedine izuzetno aktivne strane, kao što je [[Wikipedia:Pijaca|Pijaca], su ili vremenom već razvile ili će tek razviti sopstvene strategije arhiviranja.