Wikipedija:Istaknuti članci/Arhiva/2020.

Na ovoj stranici nalazi se popis svih izabranih članaka za 2020. godinu, od 1. siječnja 2020. do 31. prosinca 2020. godine. Sustav izbora ostao je nepromijenjen u odnosu na prethodnu godinu, tako da su se birala tri članka svaki mjesec. Izabrano je ukupno 36 članaka.

Pregled

1.1. - 10.1.

 
Restauracija vrste S. aegyptiacus

Spinosaurus ("trnoviti gušter") je rod dinosaura teropoda koji je živio u današnjoj sjevernoj Africi, u periodu Krede, od prije 106 do 93,5 milijuna godina. Ovaj rod je prvi put otkriven u Egiptu, tijekom 1910-ih godina, a opisao ga je njemački paleontolog Ernst Stromer. Ti ostaci su bili uništeni u Drugom svjetskom ratu, ali je nedavno otkriveno još materijala. Nije još uvijek jasno da li postoji jedna ili dvije vrste. Najpoznatija vrsta je S. aegyptiacus iz Egipta, ali je u Maroku pronađena još jedna (moguća) vrsta, S. maroccanus.

Spinosaurus je možda bio najveći od svih dinosaura mesoždera, čak i veći od tiranosaura i Giganotosaurusa. Procjene koje su bile objavljene 2005. i 2007. godine ukazuju na to da je bio dug između 12,6 i 18 metara, a bio težak između 7 i 20,9 tona. Lubanja Spinosaurusa je bila duga i uska kao kod današnjih krokodila. (Čitav članak...)

11.1. - 20.1.

Češka (češ. Česko [ˈt͡ʃɛsko]; službeno Češka Republika, češ. Česká republika), neobalna država u Srednjoj Europi koja graniči s Njemačkom na zapadu, Austrijom na jugu, Slovačkom na jugoistoku i Poljskom na sjeveroistoku. Glavni i najveći grad je Prag, koji broji preko 1.2 milijuna stanovnika. Današnja Češka uključuje teritorije koji su pripadali povijesnim državama Bohemiji, Moravskoj i Češkoj Šleskoj.

Češka je izrazito razvijena država s naprednim gospodarstvom i visokim životnim standardom. UNDP je rangirala Češku na 15. mjesto HDI-ju prilagođenom nejednakostima. Češka je također 10. najmiroljubivija zemlja svijeta, a uz to ostvaruje visoki stupanj demokratske vlasti. Prag ima najnižu stopu nezaposlenosti u cijeloj Europskoj uniji. Češka je uz to i članica Ujedinjenih naroda, Europske unije, NATO-a, OECD-a, OSCE-a i Vijeća Europe. (Čitav članak...)

Recentno izabrani: Spinosaurus · Kineski kalendar · Husein Nasr

21.1. - 31.1.

 
Scarecrow

Scarecrow, pravim imenom Dr. Jonathan Crane, stripovski je superzlikovac koji se pojavljuje u stripovima kuće DC Comics, primarno kao protivnik Batmana i njegove obitelji. Svoje prvo pojavljivanje imao još još u stripu World's Finest Comics #3 (jesen 1941.), a kao njegovi autori navode se Bob Kane, Bill Finger i Jerry Robinson. Ipak, unatoč toj činjenici, Scarecrow gotovo da se i nije pojavljivao tokom Zlatnog doba (samo dva pojavljivanja), ali je tokom Srebrnog doba revitaliziran od strane Gardnera Foxa i Sheldona Moldoffa u stripu Batman #189 (veljača 1967.) te je od tog trenutka postao jedan od najustrajanijih i najopasnijih Batmanovih protivnika.

Prikazan kao ugledni psiholog iz Gothama, dr. Crane je sav svoj rad fokusirao na fobije i njihovo djelovanje na ljude. Njegova geneza je tokom godina varirala, mada ne pretjerano, a uglavnom se orijentirala na tramuatično iskustvo koje je potaklo njegovu fiksaciju fobijama. Kada je preuzeo krinku zlikovca Scarecrowa, svoj modus operandi temeljio je na korištenju raznovrsnih kemijskih preparata pomoću kojih je pojačavao doživljaj straha kod svojih žrtava. (Čitav članak...)

Recentno izabrani: Češka · Spinosaurus · Kineski kalendar

1.2. - 10.2.

 
Zastava jugoslavenskih partizana

Narodnooslobodilačka vojska Jugoslavije (NOVJ), punim nazivom Narodnooslobodilačka vojska i partizanski odredi Jugoslavije (NOV i POJ), kraće i popularnije partizani, je bila oružana sila antifašističkog pokreta otpora u okupiranoj Jugoslaviji, predvođena Komunističkom partijom Jugoslavije. Jugoslovenski partizani se smatraju najuspješnijim pokretom otpora u okupiranoj Evropi.

NOVJ je nastala juna 1941. godine formiranjem prvih partizanskih odreda, a 1. marta 1945. godine je prerasla u Jugoslovensku armiju, regularnu vojnu formaciju Demokratske federativne Jugoslavije. Narodnooslobodilačkom vojskom je rukovodio Vrhovni štab, a njeni pripadnici nazivani su partizani. (Čitav članak...)

Recentno izabrani: Scarecrow · Češka · Spinosaurus

11.2. - 20.2.

Fidži (/ˈfi/ (  poslušajte); fidžijski: Viti [ˈβitʃi]; fidžijski hindski: फ़िजी), službeno Republika Fidži (fidžijski: Matanitu Tugalala o Viti; fidžijski hindski: फ़िजी गणराज्य), je otočna država u Melaneziji, u Oceaniji, smještena u južnom Pacifiku, oko 2,000 kilometara od Sjevernog otoka Novog Zelanda. Najbliže susjedne zemlje Fidžiju su Vanuatu, na zapadu, Nova Kaledonija, na jugozapadu, novozelandski Kermadecovi otoci, na jugoistoku, Tonga, na istoku, Samoansko otočje i francuski kolektivitet Wallis i Futuna, na sjeveroistoku, te Tuvalu, na sjeveru. Fidži sačinjava arhipelag s više od 330 otoka — 110 od kojih je trajno naseljeno — te preko 500 hridi i otočića, a koji tvori ukupnu površinu od 18,300km2. Najisturenija skupina otoka je Ono-i-Lau. Čak 87% od ukupne populacije od oko 912,000 ljudi živi na otocima Viti Levu i Vanua Levu. Glavni grad, Suva, nalazi se na otoku Viti Levu i služi kao glavna luka na Fidžiju. Oko tri četvrtine stanovnika Fidžija živi uz obalna područja otoka Viti Levu, mahom u Suvi, ali i u manjim urbanim centrima poput Nadija — koji ima izraženo razvijen lokalni turizam — ili Lautoke, gdje je izražena industrija šećera. Zbog geoloških karakteristika, unutrašnjost Viti Levua slabo je naseljena. (Čitav članak...)

Recentno izabrani: NOVJ · Scarecrow · Češka

21.2. - 28.2.

 
Grobnica Kusam ibn Abasa

Kusam ibn Abas (arap. قثم بن عباس; Meka, sredina 620-ih – Širin-Kint ili Samarkand, 676/677), mladi pratilac i rođak islamskog poslanika Muhameda, sin Abasa ibn Abdul-Mutaliba i Lubabe bint al-Haris. Obnašao je dužnost guvernera Hidžaza i upravitelja hadža tokom Alijeve vladavine kalifatom, a kasnije je učestvovao u osvajanju Transoksijane. Uz njegovu smrt vežu se brojne legende i danas je najpoznatiji po samarkandskoj grobnici oko koje se u abasidskom periodu razvio sakralni kompleks, a potom u timuridskom i nekropola Šah-e Zinda, jedna od najposjećenijih lokacija u Centralnoj Aziji.

Kusam je rođen u arabijskom gradu Meki, kao sin Abasa ibn Abdul-Mutaliba i Lubabe bint al-Haris. Njegov otac Abas pripadao je kurejškom klanu Banu Hašimu i bio je stric islamskog poslanika Muhameda. S očeve strane, Kusam ibn Abas je dakle bio rođak Muhameda ibn Abdulaha i Alija ibn Abi Taliba, a sva trojica imali su zajedničkog djeda Abdul-Mutaliba. (Čitav članak...)

Recentno izabrani: Fidži · NOVJ · Scarecrow

1.3. - 10.3.

 
Putativni, fosilizirani mikroorganizmi
najstariji su poznati oblici života na Zemlji

Abiogeneza ili biopoeza je prirodni proces postanka prvog života iz nežive materije kao što su jednostavni organski spojevi. Vjeruje se da se desila prije 3,8 do 4,1 milijardi godina, a istraživana je u kombinaciji laboratorijskih eksperimenata i genetičkih informacija recentnih organizama. Tako je bilo moguće doći do razumnih pretpostavki o tome koji su hemijski procesi doveli do nastanka živih sistema.

Mnogi pristupi istražuju kako su nastale samoreplicirajuće molekule, a danas je najprihvaćenija hipoteza da je život na Zemlji potekao preko RNK prapočetaka, iako možda život utemeljen na replikaciji RNK nije bio prvi koji je postojao. Miller-Ureyev i slični eksperimenti su demonstrirali da aminokiseline, koje su osnovni sastojci života, mogu biti sintetizirane iz anorganskih spojeva, u uvjetima za koje se pretpostavlja da su slični onima u ranim fazama postojanja planete Zemlja. Brojni se fokusiraju na to kako je kataliza u hemijskim sistemima mogla omogućiti nastanak prekursorskih molekula, koje su za samoeophodne za replikaciju. (Čitav članak...)

Recentno izabrani: Kusam ibn Abas · Fidži · NOVJ

11.3. - 20.3.

 
G.S. Tregear: Morska bolest (1841.)

Bolest kretanja, sindrom loše adaptacije na pokret (engl. Motion Sickness), kinetoza (lat. cinetosis), morska bolest je uobičajeni i normalni poremećaj u organizmu, različitog intenziteta, koji je izazvana kretanjem tela, i ...može se javiti kod svih živih bića, osim kod onih bez vestibularnog sistema. Bolest kretanja se karakteriše pojavom neprijatnih simptoma kao što su mučnina, vrtoglavica i povraćanje a u težim oblicima malaksalošću, pojavom hladnog znoja i padom krvnog pritiska.

U velikoj studiji sprovedenoj u Indiji, na uzorku od 535 ispitanika podeljenih u osam grupa, prevalenca bolesti kretanja bila je nešto veća kod Tibetanaca i severoistočnih Indijaca (28%) u odnosu na severozapadne Indijce (26%). Veća zastupljenost bolesti je bila među ženama (27%) a manja među muškarcima (16,8%), sa žensko-muškim odnosom (1,7:1). (Čitav članak...)

Recentno izabrani: Abiogeneza · Kusam ibn Abas · Fidži

21.3. - 31.3.

 
Grb reprezentacije

Fudbalska ili nogometna reprezentacija Hondurasa predstavlja Honduras na međunarodnim nogometnim natjecanjima, a nalazi se pod ingerencijom FENAFUTH-a (španjolski: Federación Nacional Autónoma de Fútbol de Honduras). Reprezentacija je svoju prvu utakmicu odigrala 1921. godine u sklopu revijalnog turnira povodom stogodišnjice nezavisnosti Centralne Amerike, a već se 1930. godine pojavila i na Centralnoameričkim i karipskim igrama.

Honduras je dosad tri puta nastupao na Svjetskim prvenstvima; prvi put su nastupili 1982. godine, kada su osvojili 18. mjesto, što im je i najbolji plasman na tom natjecanju. Na kontinentalnom CONCACAF Prvenstvu su 1981. godine postali prvaci, a imaju i osvojeno treće mjesto na Copi Américi (2001.).

Kroz povijest, Honduras je imao izraženo rivalstvo s reprezentacijom Salvadora, što je bila posljedica hladnoratovskih političkih tenzija između susjednih zemalja. Godine 1969., te su dvije zemlje čak i zaratile nakon kvalifikacijskih utakmica za Svjetsko prvenstvo 1970. godine u kratkotrajnom sukobu koji je dobio naziv Nogometni rat zbog nereda na tim utakmicama. (Čitav članak...)

Recentno izabrani: Bolest kretanja · Abiogeneza · Kusam ibn Abas

1.4. - 10.4.

 
Logo Facebooka

Facebook (FB) američka je onlajn društvena mreža i servis za društveno umrežavanje sa sjedištem u Menlo Parku, California. Pokreće ga kompanija Facebook, Inc., a osnivač je Mark Zuckerberg, sa prijateljima sa Koledža Harvard Eduardom Saverinom, Andrewom McCollumom, Dustinom Moskovitzem i Chrisom Hughesom.

Osnivači su prvobitno ograničili članstvo na studente Harvarda, a potom i Kolumbije, Stanforda i Jejla. Članstvo je kasnije prošireno i na ostatak škola Lige bršljana, MIT i više obrazovne institucije u oblasti Bostona, a onda i na druge univerzitete, te na kraju učenike srednjih škola. Od 2006. bilo ko ko je imao više od 13 godina mogao je da postane registrovani korisnik Facebooka, s tim da ovo varira na osnovu lokalnih zakona. Naziv sajta dolazi od imena web-direktorija face book koje su bile dostupne studentima američkih univerziteta. (Čitav članak...)

11.4. - 20.4.

 
Zastava Kira Velikog

Ahemenidska Monarhija (perzijski: هخامنشیان, staroperzijski Hahamanešijan) bila je prva Perzijska Monarhija koja je od 550. do 330. pne. obuhvaćala prostor Velikog Irana, odnosno druga iranska imperijalna dinastija (nakon Medijske Monarhije). Na vrhuncu svoje moći iranska monarhija se protezala na 10,7 milijuna km² što je čini najvećom državom u historiji starog vijeka. Također, monarhija je u to doba obuhvaćala oko 46% svjetske populacije.

Ahemenidsku Monarhiju osnovao je Kir Veliki koji ju je proširio na veći dio azijskog dijela Bliskog istoka, dok su ga njegovi nasljednici Kambiz II. i Darije Veliki proširili i na Afriku odnosno Europu, što je čini prvom državom koje se protezalo na tri kontinenta. Teritorij monarhije osim Irana obuhvaćao je dijelove današnje Indije i Pakistana, područja Centralne Azije, Male Azije, Tračke, veći dio obala Crnog mora, Mezopotamiju, sjever Arapskog poluotoka, Levant, Siriju, te sjeveroistočni dio Afrike uključujući Egipat, Libiju, Sudan i Etiopiju. (Čitav članak...)

21.4. - 30.4.

Wales (velški: Cymru [ˈkəmri] (  poslušajte); engleski: Wales) je država u sastavu Ujedinjenog Kraljevstva i otoka Velika Britanija. Graniči se s Engleskom na istoku, na sjeveru i zapadu je Irsko more, a na jugu Bristolski kanal. U Walesu je živjelo 3.063.456 stanovnika po popisu iz 2011. godine i zauzima ukupnu površinu od 20.779 km2. Obala Walesa je duga više od 2.700 km, a reljef mu je uglavnom planinski, čiji se viši vrhovi nalaze u sjevernim i središnjim područjima, među kojima je i najviša planina Walesa, Yr Wyddfa (eng. Snowdon). U cjelosti se nalazi unutar sjevernog umjerenog pojasa i ima promjenljivu, oceansku klimu.

Velški nacionalni identitet se javio među Britima nakon povlačenja Rimljana iz Britanije u V. stoljeću i Wales se smatra jednom od suvremenih keltskih nacija. Smrt Llywelyna ap Gruffudda 1282. godine označila je završetak edwardijanskog osvajanja Walesa, mada je Owain Glyndŵr nakratko povratio velšku neovisnost početkom XV. stoljeća. Wales je u cjelosti pripojen Engleskoj i podveden pod engleski pravni sustav Aktima o zakonima u Walesu iz 1535. i 1542. godine. (Čitav članak...)

1.5. - 10.5.

 
Kostur apatosaura

Fiziologija dinosaura povijesno je bila kontroverzna tema, posebno što se tiče termoregulacije. Nedavno su otkriveni mnogi novi dokazi o fiziološkim procesima u dinosaura, ne samo u vezi s metaboličkim sustavom i termoregulacijom nego i dišnim i krvožilnim sustavom.

Tijekom ranog perioda paleontologije dinosaura u širokim se krugovima smatralo da su oni bili tromi, glomazni i hladnokrvni gušteri. Međutim, otkrićem mnogo kompletnijih skeleta na zapadu Sjedinjenim Američkim Državama, počevši od 1870-ih godina, znanstvenici su mogli napraviti bolje interpretacije biologije i fiziologije dinosaura. Edward Drinker Cope, konkurent Othniela Charlesa Marsha u "Ratovima kostiju", istaknuo je da su barem neki dinosauri bili aktivni i pokretljivi, što se može vidjeti na slici dva "Laelapsa" u borbi; ta je slika stvorena pod direkcijom Charlesa R. Knighta. (Čitav članak...)

Recentno izabrani: Wales · Ahemenidska Monarhija · Facebook

11.5. - 20.5.

 
Grb kluba

Boston Celtics (izgovor: /ˈbɔːstənˈsɛltɪks/) su američki profesionalni košarkaški klub iz Bostona. Celticsi se natječu u NBA ligi te igraju u Atlantskoj diviziji Istočne konferencije. Momčad je osnovana 1946. godine te je bila jedna od osam originalnih NBA momčadi, a svoje utakmice igra u TD Gardenu, dvorani koju dijeli s hokejaškom momčadi Boston Bruinsa. Celticsi se smatraju najboljom momčadu u historiji NBA lige; prvaci su bili čak 17 puta (što je 23.9% svih prvenstava od osnivanja lige) te su trenutni rekorderi po ukupnom broju pobjeda ostvarenih u historiji lige. Celticsi su jedna od samo dvije originalne potpisnice povelje BAA (druga su New York Knicksi) koja i danas igra u gradu u kojem je osnovana.

Boston Celticsi imaju značajno rivalstvo s Los Angeles Lakersima, koji imaju ukupno 16 naslova prvaka te su drugi na vječnoj ljestvici, odmah iza Celticsa. To je rivalstvo posebno bilo izraženo u 1960-im i 1980-im godinama. Ove dvije momčadi su igrale rekordnih 12 puta u NBA finalima, a Celticsi su uspješniji s devet pobjeda. (Čitav članak...)

21.5. - 31.5.

 
Logo YouTubea

YouTube (YT) američki je servis za hosting videa i web-platforma sa sjedištem u San Brunu (California). Tri bivša zaposlenika PayPal-aChad Hurley, Steve Chen i Jawed Karim – napravili su servis u februaru 2005. godine. Google je kupio sajt u novembru 2006. za 1,65 milijardi dolara; YouTube sada radi kao jedna od Googleovih podružnica.

YouTube pruža korisnicima mogućnost da otpreme, pogledaju, ocijene, podijele, dodaju na plejlistu, prijave, komentarišu videa, te da se „pretplate” na kanale korisnika. Nudi širok raspon sadržaja koji generišu korisnici, kao i videa korporativnih medija. Dostupni sadržaji uključuju videoklipove, klipove TV programa i TV programe, muzička videa, kratke i dokumentarne filmove, audiosnimke, trejlere filmova, strimovanje uživo i drugi sadržaj kao što je videobloging, kratki originalni videosnimci i edukacioni sadržaj. (Čitav članak...)

Recentno izabrani: Boston Celtics · Fiziologija dinosaura · Wales

1.6. - 10.6.

 
Abas Al-Musavi: Bitka kod Karbale

Bitka kod Karbale vođena je 10. oktobra 680. (10. muharema 61. AH) u pustinji pokraj današnjeg grada Karbale u centralnom Iraku, između vojske drugog omejadskog kalifa Jazida i malenog broja sljedbenika Huseina ibn Alija, unuka islamskog poslanika Muhameda. Sukob je završio omejadskom pobjedom, mučeništvom Huseina i masakrom njegovih pristaša. Događaj na Karbali je najveća tragedija u islamskoj historiji koja se dogodila među muslimanima, a posebno je ostavio traga na sljedbenike Muhamedove porodice (Ahl al-bajt) koji ga obilježavaju kao dan žalosti.

Uvertira u ovaj događaj bila je smrt Muavije u aprilu 679. (radžab 60. AH) odnosno zaposjedanje vlasti od strane njegovog sina Jazida. Tadašnji guverner Medine pokušavao je od Huseina ibn Alija uzeti prisegu na vjernost Jazidu, a Husein je s ciljem da to izbjegne napustio Medinu po noći i započeo putovanje prema Meki. (Čitav članak...)

Recentno izabrani: YouTube · Boston Celtics · Fiziologija dinosaura

11.6. - 20.6.

Škotske životinjske vrste su uglavnom uobičajene za sjeverozapadni europski dio paleoarktičke zone, iako je nekoliko vrsta najvećih sisavaca tog područja izumrlo zbog izlova, a ljudske aktivnosti su također dovele do uvođenja raznih životinja. Različita staništa s umjerenom klimom u Škotskoj su dom za 62 vrste sisavaca, uključujući i jednu populciju divljih mačaka, velik broj sivih i običnih tuljana i najsjeverniju populaciju dobrih dupina na svijetu.

Mnoge populacije ptica, poput tetrijeba ruševca i sjeverne snježnice (Lagopus lagopus) žive ovdje, a ova zemlja ima svjetski važna gnijezdilišta morskih ptica kao što je bluna. Suri orao je postao nacionalna ikona, a bukoči i bjelorepani su nedavno ponovo naselili ove prostore. Škotski krstokljun je jedina podvrsta kralježnjaka endemična za Ujedinjeno Kraljevstvo. (Čitav članak...)

Recentno izabrani: Bitka kod Karbale · YouTube · Boston Celtics

21.6. - 30.6.

 
Bill Russell

William Felton Russell (Monroe, LA, 12. veljače 1934.) je umirovljeni američki košarkaš i trener, koji je od 1956. do 1969. igrao kao centar za Boston Celticse. Peterostruki MVP lige i dvanaesterostruki All-Star, Russell je bio predvodnik legendarne dinastije Celticsa koja je u 13 sezona pod Russellovim vodstvom osvojila čak 11 naslova. Bill Russel i hokejaš Henri Richard danas drže zajednički rekord za najviše naslova osvojenih od strane pojedinačnog sportaša u bilo kojem profesionalnom sportu u Sjevernoj Americi. Visok 208 cm i rasponom ruku od 224 cm, Bill Russell se danas smatra jednim od najboljih košarkaša svih vremena. Osim u Celticsima, uspjeha je imao i sa sveučilišnom momčadi San Francisco Donsa, s kojom je dvije godine za redom (1955., 1956.) bio sveučilišni prvak, a 1956. godine osvojio je i zlatnu olimpijsku medalju s američkom reprezentacijom u Melbourneu.

Kao igrač, Russell je bio izrazito jak u blokadama i u obrani čovjek na čovjeka, što je uvelike pomoglo Celticsima da dominiraju ligom 60-ih godina. Uz to, bio je i izvrstan skakač te je četiri puta bio najbolji skakač lige, čak je 12 uzastopnih sezona imao preko 1,000 skokova te je i danas drugi po broju skokova i skokova po utakmici u historiji lige. (Čitav članak...)

Recentno izabrani: Fauna Škotske · Bitka kod Karbale · YouTube

1.7. - 10.7.

 
Poster filma

Nema zemlje za starce (No Country for Old Men) je film Joela i Ethana Coena s Tommyjem Lee Jonesom, Joshom Brolinom i Javierom Bardemom snimljen prema istoimenom romanu Cormaca McCarthyja. Govori o propalom poslu s drogom nakon kojeg slijedi igra mačke i miša između trojice muškaraca koji se međusobno presreću u pustinjskom krajoliku zapadnog Teksasa u osamdesetim godinama.

Film je iznimno hvaljen od kritike. Roger Ebert iz Chicago Sun-Timesa ga je nazvao "najboljim filmom kojeg su braća Coen... ikad snimila." Novinar Guardiana John Patterson je napisao kako je film dokazao "tehničke sposobnosti Coenovih te njihov osjećaj za krajolik temeljen na zapadnjačkom klasicizmu koji podsjeća na Anthonyja Manna i Sama Peckinpaha, koji se može usporediti sa samo nekoliko živućih redatelja." (Čitav članak...)

11.7. - 20.7.

 
Mauzolej imama Huseina jedno je
od glavnih svetišta imamizma

Imamizam (arap. إمامية‎) je islamski pravac i glavna podgrupa šijitizma. Njeni sljedbenici imamiti (poznati i kao imamije, duodecimalisti, džaferije, dvanaesterci, dvanaestnici ili isna ašarije) su najbrojnija šijitska skupina i stoga se pod terminom šijiti najčešće podrazumijevaju upravo oni. S druge strane, u određenim izdanjima imamiti se koriste kao sveobuhvatan termin za sve šijitske muslimane. Pojam džaferije (ili džafarije) potječe od imena šestog imama Džafara al-Sadika koji je razradio imamitsku jurisprudenciju. Termin duodecimalisti se odnosi na njihovo vjerovanje u dvanaest božanski određenih vođa, poznatih i kao dvanaest imama, odnosno da posljednji imam Muhamed al-Mahdi živi u skrivenosti i da će se ponovo pojaviti kao najavljeni Mahdi. Njegov povratak prema imamitskoj tradiciji podudarati će se s drugim dolaskom Isusa Krista koji će pomoći Mahdiju protiv Dedžala (Antikrista). Imamiti vjeruju da su dvanestorica imama duhovni i politički nasljednici islamskog poslanika Muhameda, a postavljeni su božanskom odredbom (nas). U skladu s njihovom teologijom, dvanaest imama su uzorni pojedinci koji ne samo da vladaju zajednicom pravedno, već su također u stanju da sačuvaju i interpretiraju islamsko pravo te ezoteričko značenje Kurana. Sukladno doktrini bezgrešnosti (ismet), Muhamed i imami su čisti od pogrešaka i grijeha, a njihove riječi i djela (suna) su vodič i model koji zajednica treba slijediti. (Čitav članak...)

21.7. - 31.7.

 
Kalifornijski rakun

Rakun (Procyon lotor) sisavac je srednje veličine koji nastanjuje Sjevernu Ameriku. On je najveći pripadnik porodice Procyonidae; dug je od 40 do 70 cm i teži između 3,5 i 9 kg, a ishrana mu se sastoji od oko 40% beskralješnjaka, 33% biljaka i 27% kralješnjaka. Ima sivkasto krzno, od kojeg je skoro 90% gusto potkrzno koje ga štiti od hladnoće. Dvije su prepoznatljive odlike rakuna izuzetno spretne ruke i "maska" na licu; to su česte teme u mitologiji nekih sjevernoameričkih starosjedilačkih plemena. Rakuni su poznati po svojoj inteligenciji, a istraživanja su pokazala da rješenja zadataka mogu pamtiti do tri godine.

Prvobitno su stanište rakuna umjerene i mješovite šume Sjeverne Amerike, ali zbog svoje prilagodljivosti staništu proširili su svoj areal na planinska područja, obalne močvare i urbana područja, gdje ih mnogi ljudi smatraju štetočinama. Zbog bjegova i uvođenja sredinom 20. stoljeća, rakuni danas nastanjuju središnji dio Europe, Kavkaz i Japan. (Čitav članak...)

1.8. - 10.8.

 
Poster filma

Batman je ekranizacija istoimenog stripa DC Comicsa iz 1989. redatelja Tima Burtona. U glavnim ulogama nastupili su Michael Keaton, Jack Nicholson, Kim Basinger i Robert Wuhl. Film je prvi nastavak iz filmskog serijala o Batmanu Warner Brothersa koji prati Brucea Waynea kako počinje vezu s Vicki Vale (Basinger). No, glavna preokupacija filma je uspon moćnog zlikovca poznatog kao Joker (Nicholson).

Michael Uslan i Benjamin Melniker otkupili su prava na film o Batmanu od DC Comicsa 1979. te su angažirali Toma Mankiewicza da napiše scenarij. Producenti Jon Peters i Peter Gruber su se pridružili produkciji. Prije nego je Burton angažiran za redatelja, scenarij su doradili Steve Englehart i Julie Hickson. Kandidati za ulogu Batmana bili su mnogi glumci s A-liste, dok je Nicholson prihvatio ulogu Jokera pod raznim strogim uvjetima koji su diktirali visinu honorara, postotak od ukupne zarade i njegov raspored snimanja. (Čitav članak...)

Recentno izabrani: Rakun · Imamizam · No Country for Old Men (film)

11.8. - 20.8.

Antraks, crni prišt, bedrenica je akutna zarazna bolest koju izaziva gram pozitivna, aerobna bakterija, bacilus antraksa (lat. Bacillus anthracis). Većina oblika ove bolesti su smrtonosne, kako za ljude tako za životinje. Za antraks postoji efikasna vakcina, a neki oblici ovog oboljenja dobro reaguju na antibiotsku terapiju. Do uvođenja i široke upotrebe efikasnih veterinarskih vakcina, antraks je bio fatalna bolest goveda, ovaca, koza, kamila, konja, svinja u celom svetu.

Kao i mnogi drugi pripadnici roda bacila, bacil antraksa može da formira „uspavane“ endospore, (koje ne treba mešati sa sporama gljiva), koje su u stanju da u ekstremnim uslovima opstanu decenijama, ili čak vekovima. Spore antraksa mogu se naći na svim kontinentima, čak i na Antarktiku Kada se spore udišu, progutaju, ili kada dođu u kontakt sa kožnom lezijom na telu „domaćina“ mogu se vrlo brzo aktivirati. (Čitav članak...)

Recentno izabrani: Batman (1989) · Rakun · Imamizam

21.8. - 31.8.

 
Pennywise na filmu

Ono je fiktivni lik iz serijala romana Stephena Kinga, koji se prvi puta pojavio kao naslovni antagonist Kingovog romana iz 1986. godine. Ono je manijakalni, demonski entitet nepoznatog porijekla, a koji obitava u kanalizacijama fiktivnog gradića Derryja, ME; svakih 27 godina, Ono se budi iz svog sna i opsjeda gradić, otimajući pritom djecu koju ubija i jede. Ono posjeduje plejadu nadnaravnih moći, a najučestalije su manipulacija, sposobnost da bude neprimijećen od strane odraslih i promjena oblika. U toku priče, Ono se najčešće manifestira kao Pennywise, rasplesani klaun.

U intervjuu iz 2013. godine, King je rekao da je na ideju za Ono došao nakon što se zapitao što to plaši djecu "više od ičega na svijetu". Osjećao je kako je odgovor klaun, mada mu je napamet pao i trol poput onoga iz bajke "De tre bukkene Bruse", koji živi u kanalizaciji. (Čitav članak...)

Recentno izabrani: Antraks · Batman (1989) · Rakun

1.9. - 10.9.

 
Larry Bird

Larry Joe Bird (West Baden Springs, IN, 7. prosinca 1956.) je umirovljeni američki košarkaš, trener i košarkaški djelatnik. Bird je cijelu igračku karijeru proveo u Boston Celticsima, gdje je i dobio nadimak "The Hick from French Lick" (po općini u kojoj se nalazi njegov rodni grad), a danas ga se smatra jednim od najboljih košarkaša svih vremena.

Izabran od strane Boston Celticsa kao 6. ukupni izbor na Draftu 1978. godine, Larry Bird će biti zvjezdano nisko krilo, odnosno krilni centar Celticsa tokom 13 sezona. Dvanaest je puta biran u sastav NBA All-Star utakmice, a tri je godine za redom dobivao nagradu za MVP-a lige (1984.1986.). Cijelu profesionalnu karijeru proveo je u Bostonu, s kojim je osvojio tri naslova prvaka i dvije nagrade za MVP-a finalne serije. Također je bio član slavne reprezentacije koja je na Olimpijadi 1992. godine osvojila zlatnu medalju, a dobila je nadimak "The Dream Team". Godine 1996. uvršten je među 50 najvećih igrača u historiji NBA lige, dok je u Kuću slavnih Naismith Memorial biran čak dva puta - kao samostalni igrač 1998. godine i kao član "Dream Teama" 2010. godine. (Čitav članak...)

Recentno izabrani: Ono · Antraks · Batman (1989)

11.9. - 20.9.

 
Radnica u tvornici,
SFR Jugoslavija 1961.

Samoupravni socijalizam ili radničko samoupravljanje je bio specifičan model uređenja jugoslavenske privrede i društva, od 1949. do njenog raspada 1990. godine.

Pod parolom Tvornice radnicima, jugoslavenski komunisti uveli samoupravljanje 1950-ih, prepustivši upravljanje društvenih poduzeća radnicima. Ustavom je zabranjen svaki vid društveno-ekonomskih odnosa zasnovan na klasnoj eksploataciji i svojinskom monopolu. Radnici nisu smatrani najamnicima već članovima radnog kolektiva koji odlučuju na radničkim savetima i imaju sigurnost zaposlenja. Radničkim samoupravljanjem načelno se negirala uloga države u vođenju privrede. Podređenost preduzeća državi zamenjena je sistemom uzajamnih prava i obaveza, koji je nazvan dogovorna ekonomija. (Čitav članak...)

Recentno izabrani: Larry Bird · Ono · Antraks

21.9. - 30.9.

Iran (perzijski: ايران; Irān), službeno: Islamska Republika Iran (perz. جمهوری اسلامی ایران; Džomhūrī-je Islāmī-je Īrān) je država u jugozapadnoj Aziji. Naziv Iran odomaćen je još od starog vijeka dok se na međunarodnoj sceni počeo aktivnije koristiti od 1935. godine kada je potisnuo evropski egzonim Perziju. Danas se nazivi Iran i Perzija koriste kao sinonimi u kulturološkom smislu, dok se u službenom političkom kontekstu koristi isključivo naziv Iran.

Država se proteže na 1,648.195 km² što je čini 18. najvećom u svijetu, a prema posljednjem popisu iz 2011. godine u njoj je živjelo 75,149.669 stanovnika. Iran ima važno geostrateško značenje s obzirom da se nalazi u središnjoj Evroaziji odnosno na Bliskom istoku. (Čitav članak...)

Recentno izabrani: Samoupravni socijalizam · Larry Bird · Ono

1.10. - 10.10.

 
Poster filma

Dobro došli, gospodine Chance (eng. Being There) američki je film pušten u distribuciju 19. prosinca 1979.; spoj tragikomedije i satire, koji je režirao Hal Ashby. Snimljen je prema romanu Prisutnost (u engleskom originalu se također zvao Being There) koji je napisao Jerzy Kosinski. Radnja se vrti oko mentalno zaostalog vrtlara (tumači ga Peter Sellers) kojeg političari pogrešno smatraju uglednim intelektualcem, te se zbog te zabune bez svoje volje penje visoko na ljestvici društvene hijerarhije. Sellers je za svoju ulogu osvojio Zlatni globus u kategoriji najboljeg glumca u komediji te svoju drugu nominaciju za Oscara za najboljeg glumca.

Film je doživio velike pohvale kritičara a neki ga smatraju jednim od najboljih filmova svih vremena. Neke su od tema koja priča obrađuje političko-društvena hijerarhija, ljudska percepcija i netaknutost te relativnost sreće. (Čitav članak...)

Recentno izabrani: Iran · Samoupravni socijalizam · Larry Bird

11.10. - 20.10.

 
Partizani na putu za
Užice, 1941. godina

Napad četnika na Užice novembra 1941. je bio napad četnika pod komandom pukovnika Dragoljuba Mihailovića na partizansku slobodnu teritoriju u zapadnoj Srbiji i Šumadiji, poznatu kao Užička republika.

Opšti napad četnika na partizansku teritoriju sa središtem u Užicu usledio je nakon dogovora pukovnika Mihailovića sa generalom Nedićem početkom septembra i njegove ponude Nemcima za saradnju u borbi protiv partizana krajem oktobra. Neposredno uoči napada, 26. oktobra 1941. godine pukovnik Mihailović je sklopio sporazum u Brajićima sa partizanskim vođom Titom, o nenapadanju i zajedničkoj borbi protiv okupatora.

Neuspeh četničkog napada na Užice u noći 1/2. novembra i pretrpljeni vojni poraz u prvoj fazi četničko-partizanskih borbi novembra 1941, primorao je četnike da se povuku u Požegu, nakon čega su partizani zauzeli ovaj grad 3. novembra 1941. (Čitav članak...)

Recentno izabrani: Being There · Iran · Samoupravni socijalizam

21.10. - 31.10.

Trofej svjetskog prvaka

FIFA Svjetsko prvenstvo, često nazivano samo Svjetsko prvenstvo, međunarodno je nogometno natjecanje u kojemu se natječu muške nacionalne reprezentacije. Natjecanje nadgleda FIFA, vrhovno tijelo svjetskog nogometa. Od 1930. godine i Svjetskoga prvenstva u Urugvaju, natjecanje se održava svake četiri godine, uz izuzetak 1942. i 1946. godine, kada se natjecanje nije održalo zbog Drugog svjetskog rata. Aktualni svjetski prvak je Francuska. FIFA Svjetsko prvenstvo je najgledaniji sportski događaj u svijetu i globalno najpopularnije sportsko natjecanje, popularnije čak i od Olimpijskih igara.

Aktualni sustav natjecanja uključuje kvalifikacijski sustav, koji se trenutno održava u trogodišnjem periodu prije početka turnira, preko kojega se određuju reprezentacije koje idu na finalni turnir, a koji se često naziva završnica FIFA Svjetskog prvenstva. Domaćin (ili domaćini) je automatski kvalificiran za završnicu, dok ostale zemlje (trenutno 32, od 2026. će ih biti 48) pravo nastupa moraju ostvariti kroz kontinentalne i/ili interkontinentalne kvalifikacije. Završni turnir igra se diljem zemlje domaćina i traje otprilike mjesec dana. (Čitav članak...)

1.11. - 10.11.

Kuba, službeno Republika Kuba (šp. República de Cuba) je država u Karibima koja se sastoji od istoimenog glavnog otoka, Isle de la Juventud i nekoliko arhipelaga, a koja se nalazi između Karipskog mora, Meksičkog zaljeva i Atlantskog oceana. Kuba je najveći otok u Karibima, a s više od 11,000,000 stanovnika je drugi najmnogoljudniji, nakon Hispaniole, mada s manjom gustoćom stanovništva od većine država u regiji. Glavni i najveći grad je Havana, a ostali veći gradovi su Santiago de Cuba, Camagüey, Holguín, Santa Clara i Guantánamo. Sjeverno od Kube se nalaze Sjedinjene Američke Države i Bahami, na zapadu Meksiko, na jugu Kajmanski Otoci i Jamajka, a na jugoistoku Haiti.

Prije dolaska Kristofora Kolumba, koji je doplovio 1492. godine i prisvojio otok u ime Španjolske, Kubu su naseljavala brojna mezoamerička indijanska plemena. (Čitav članak...)

11.11. - 20.11.

 
Professor Pyg

Professor Pyg, pravim imenom Lazlo Valentin, fiktivni je superzlikovac iz stripova izdavačke kuće DC Comics, koji se mahom pojavljuje kao protivnik superheroja Batmana i njegovih saveznika. Professor Pyg je jedan od novijih zlikovaca iz Batmanove Rogues Gallery, a unatoč činjenici da se pojavio tek 2007. godine, stekao je priličan notoritet te je često korišten u stripovima i u deriviranim materijalima. Pygovi tvorci su Grant Morrison i Andy Kubert, a svoj debi imao je u stripu Batman #666 (srpanj 2007.); Morrison je Professora Pyga opisao kao jednog od najbizarnijih i najluđih Batmanovih protivnika, kazavši da su pri njegovom stvaranju doista htjeli napraviti lika koji djeluje uznemirujuće.

U stripovima, Professor Pyg je serijski ubojica opsjednut idealizmom, a inspiracija za njegov lik dolazi od pjesme "Pygmalism", a bazirana je na Pigmalionovom efektu. Pyg ubija svoje žrtve i želi ih "transformirati" u idealne verzije njih samih, čime ih zapravo pretvara u bizarne "marionete" po imenu Dollotroni, a koje on u potpunosti kontrolira. S obzirom na njegovu opsjednutost, Pyg ne preže pred korištenjem krajnje morbidnih i nehumanih metoda kako bi stvorio svoje Dollotrone, koji zapravo predstavljaju utjelovljenje te idealizirane vizije. Uz to, Pyg je predvodnik kriminalne skupine Circus of Strange, koju koristi kako bi hvatao svoje žrtve. Njegov sin, Janosz Valentin, također je kriminalac i očev nasljednik, a operira pod aliasom Son of Pyg. (Čitav članak...)

21.11. - 30.11.

 
Civilni, pomorski GPS uređaj

Global Positioning System (GPS, dosl. Globalni pozicijski sustav), američki svemirski globalni navigacijski satelitski sustav. Omogućuje pouzdano pozicioniranje, navigaciju i vremenske usluge korisnicima širom svijeta na kontinuiranoj osnovi u svim vremenskim uvjetima, danju i noću, svugdje na Zemlji ili blizu nje, ondje gdje postoji neometan kontakt s četirima ili više satelita GPS-a.

GPS se sastoji od triju segmenata: svemirskog, kontrolnog i korisničkog. Svemirski segment sastoji se od 24 do 32 satelita u srednjoj Zemljinoj orbiti, a također uključuje potisnike potrebne za njihovo lansiranje u orbitu. Kontrolni segment sastoji se od glavne kontrolne stanice (engl. Master Control Station), alternativne glavne kontrolne stanice (engl. Alternate Master Control Station) i baze dodijeljenih i zajedničkih zemaljskih antena i monitornih stanica. (Čitav članak...)

Recentno izabrani: Professor Pyg · Kuba · FIFA Svjetsko prvenstvo

1.12. - 10.12.

 
Poster filma

Pulp Fiction američki je film Quentina Tarantina iz 1994. koji je napisao zajedno s Rogerom Avaryjem. Poznat je po nelinearnoj radnji, eklektičnom dijalogu, ironičnoj mješavini humora i nasilja i referenci iz filma i popularne kulture. Nominiran je za sedam Oscara, uključujući najbolji film; Tarantino i Avery su osvojili nagradu za najbolji originalni scenarij. Na Filmskom festivalu u Cannesu je nagrađen Zlatnom palmom. Veliki komercijalni uspjeh revitalizirao je karijeru glavnog glumca, Johna Travolte, koji je bio nominiran za Oscara, kao i Samuel L. Jackson i Uma Thurman.

Naslov filma odnosi se na šund časopise i "tvrdo kuhane" kriminalističke romane iz sredine dvadesetog stoljeća, poznate po slikovitim opisima nasilja i ispraznim dijalozima. Radnja je, kao i u drugim Tarantinovim djelima, nelinearna. Kritičari su film zbog njegove samoreflektivnosti i nekonvencionalne strukture nazvali prvim primjerom postomodernog filma. Pakleni šund poslužio je kao inspiracija za mnoge kasnije filmove koji su preuzeli mnoge elemente njegova stila. Priroda njegove produkcije, marketinga i distribucije i naknadne profitabilnosti snažno su uticali na područje nezavisne kinemtografije. (Čitav članak...)

Recentno izabrani: GPS · Professor Pyg · Kuba

11.12. - 20.12.

Rat u Vijetnamu (vijetnamski: Chiến tranh Việt Nam, poznat i pod nazivom Drugi indokineski rat, a u Vijetnamu poznat pod nazivima Rat za otpor protiv Amerike ili jednostavnije Američki rat) je bio oružani sukob u eri Hladnog rata koji se odvijao na prostorima država Vijetnama, Laosa i Kambodže u razdoblju od 1. 11. 1955. godine pa sve do pada Sajgona 30. 4. 1975. godine. Taj rat zapravo je nastavak Prvog indokineskog rata (1946–1954), a vodio se između Sjevernog Vijetnama - čiji su saveznici bili tadašnji Sovjetski Savez, Kina i ostale komunističke države - te vlade Južnog Vijetnama - čiji su najjači saveznik bile Sjedinjene Američke Države i druge antikomunističke zemlje. Fronta nacionalnog oslobođenja Južnog Vijetnama (Vietkong) koja je surađivala sa Sjevernim Vijetnamom učestalo je vodila gerilski rat protiv antikomunističkih snaga u regiji dok je vojska Sjevernog Vijetnama ulazila u konvencionalnije sukobe i često slala satnije s velikim brojem vojnika u bitke. (Čitav članak...)

Recentno izabrani: Pulp Fiction · GPS · Professor Pyg

21.6. - 31.12.

 
Momčadska fotografija

Muška olimpijska košarkaška reprezentacija Sjedinjenih Država iz 1992., poznatija kao "Dream Team", bila je olimpijska selekcija reprezentacija Sjedinjenih Država koja se natjecala na Olimpijskim igrama 1992. godine u Barceloni. Bila je to prva američka olimpijska selekcija koja se sastojala od profesionalnih igrača iz NBA lige. Prepuna zvijezda, momčad izbornika Chucka Dalyja osvojila je zlatnu medalju pobjedom protiv Hrvatske i s prosječnom razlikom od 44 poena prednosti po utakmici. Uz Dalyja, momčad su vodili Lenny Wilkens, P. J. Carlesimo i Dalyjev nasljednik, Mike Krzyzewski.

Američki i svjetski novinari nazvali su ovaj "Dream Team" najboljom momčadi ikada sastavljenom, dok ga je Košarkaška kuća slavnih Naismith Memorial, prilikom primanja u članstvo 2010. godine, opisala kao "najvećim skupom košarkaškog talenta na planeti". (Čitav članak...)

Recentno izabrani: Vijetnamski rat · Pulp Fiction · GPS