Wikipedija:Istaknuti članci/Arhiva/2012.

Na ovoj stranici nalazi se popis svih izabranih članaka za 2012. godinu, od 1. siječnja 2012. do 31. prosinca 2012. godine. Sustav izbora članaka nepromijenjen je u odnosu na prethodnu godinu tako da se članci nastavljaju birati jednom mjesečno te se na glavnoj stranici nalaze za trajanja mjeseca za kog su izabrani. Izabrano je ukupno 12 članka.

Pregled

1. siječnja/januara - 31. siječnja/januara

 

Code civil des français (hrvatskosrpski: Francuski građanski zakonik) koji je 1807. preimenovan u Code Napoleon (Napoleonov zakonik) pa nakon restauracije 1814. u Code Civil (Građanski zakonik) bio je francuski građanski zakonik, napravljen na Napoleonovu inicijativu - 1804. To je bila prva kodifikacija prava koja se odnosila na građana pojedinca, u upotrebi u mnogim zemljama od Francuske, Belgije, Italije, Poljske, Ilirskih provincija i brojnih njemačkih država.

Načela na kojima je izrađen bila su; jednakost svih pred zakonom, nezavisnost prava od religije i garantiranje privatnog vlasništva. Zakonik je ukinuo povlastice na temelju rođenja, dopustio slobodu vjeroispovijesti, i precizirao da poslove u državnoj upravi mogu dobiti najkvalificiraniji ljudi za taj posao. Za izradu zakonika sastavljena je komisija od četiri eminentna pravnika, koji su ekpresno obavili posao, tako da je on stupio na snagu 21. marta 1804. Napoleonov zakonik bio je naglašeno jasno napisan i provedljiv zakon, veliki korak u sređivanju stanja i pravne zbrke, zamijenivši prethodno šarenilo feudalnih zakona. Američki historičar Robert Holtman ga smatra jednom od rijetkih dokumenata koji su utjecali na cijeli svijet.


dalje... Arhiva Prijedlozi

1. veljače/februara - 29. veljače/februara

 

Naučna fantastika ili znanstvena fantastika ili samo SF (od engleskog naziva "science fiction" što doslovno znači "naučna fikcija") je umjetnički žanr koji obrađuje razne općeljudske situacije smještene u zamišljenu buduću realnost koja se temelji na danas znanim naučnim podacima za razliku od žanra tzv. "čiste" ili fantastike u užem smislu koja se ne temelji na nauci. Granice žanra nisu jasno definirane kao niti granice podžanrova. Mnoga naučnofantastična djela sadrže značajke drugih umjetničkih žanrova, poput kriminalističkih romana, romana strave i užasa, historijskih romana i fantastike. Tradicionalno se smatra da su danas pokojna trojka Isaac Asimov, Arthur C. Clarke i Robert A. Heinlein najveći književni majstori ovog žanra koji se mnogo promijenio od vremena u kome su živjeli, a koji se često naziva "zlatnim dobom".

Ako se izuzmu mitske priče o bogovima koje su uspele preživjeti milenijume do današnjih dana, a realno po svom književnom stilu spadaju u mitologiju, prvo znano naučnofantastično djelo je Lukijanova "Istinita historija" iz 2. vijeka nove ere. U tom sarkastičnom djelu putem kojeg Lukijan ismijava tadašnja vjerovanja da su priče o bogovima, Homerova i Herodotova djela potpuno istiniti istorijski događaji, on šalje svoje heroje na put prema Mjesecu gdje oni dolaze tokom rata između kralja Mjeseca i kralja Sunca za planet Veneru. Zahvaljujući takvoj radnji "Istinita historija" bi zadovoljila sve zahteve da bi bila kvalificirana kao prvo djelo naučne fantastike.

dalje... Arhiva Prijedlozi

1. ožujka/marta - 31. ožujka/marta

 

Lea i Darija je hrvatski povijesni dramski film Branka Ivande iz 2011. o životu mlade zagrebačke glumice Lee Deutsch i njeiznom prijateljstvu s Darijom Gasteiger. Snimanje filma započelo je u lipnju 2010. godine, a film je premijerno prikazan 16. srpnja 2011. prilikom otvaranja nacionalnog programa 58. Festivala igranog filma u Puli. U kinima je distribuiran nakon izvedbe filma u zagrebačkom HNK 29. siječnja 2012.

Glavne uloge u filmu tumačile su Klara Naka i Tammy Zajec, obje debitantice, a uz njih je u filmu sudjelovao velik broj značajnih glumačkih imena, kao što su Zrinka Cvitešić, Linda Begonja, Dražen Čuček, Goran Grgić i brojni drugi. Film je sniman na nekoliko autentičnih lokacija diljem Zagreba, dok je samo nekolicina scena snimana na drugim lokacijama. Priprema samog projekta trajala je nekoliko godina, a nastao je u suradnji hrvatskih i slovenskih produkcijskih kuća. Nakon što je prikazan u Puli, film je prikazan na nekoliko svjetskih festivala gdje je dobio izvrsne kritike i nagrade.

Glazbu za film skladao je Alfi Kabiljo, a snimana je u suradnji s glazbenicima Hrvatske radiotelevizije.


dalje... Arhiva Prijedlozi

1. aprila/travnja - 30. aprila/travnja

 

Pterosauri (lat. Pterosauria) su izumrli leteći gmazovi koji formiraju kladus ili red Pterosauria. Često se navode kao dinosauri, ali u dinosaure spadaju isključivo gmazovi sa uspravnim stavom (kladus Dinosauria).

Pterosauri se također često nazivaju pterodaktilima, što je netočno. Izraz pterodaktil odnosi se na rod Pterodactylus, a u širem smislu na podred Pterodactyloidea.

U evoluciji kralježnjaka tri puta su se pojavile životinje sa sposobnosti leta. Prvi su bili pterosauri, a ptice i šišmiši su se pojavili poslije.

Najstariji pterosauri živjeli su u periodu kasnog trijasa prije oko 228 milijuna godina. Oni su živjeli sve do masovnog izumiranja na kraju perioda krede, prije oko 65 milijuna godina.

dalje... Arhiva Prijedlozi

1. maja/svibnja - 31. maja/svibnja

 

Commodore International bila je kanadsko/američka tvrtka koja je nastala 1954. godina, a bavila se je proizvodnjom pisaćih strojeva, elektroničkih aparata i osobnih računala. Kratka kompjuterska karijera ove kompanije od samo dva desetljeća je ostavila ogromni trag u historiji ove industrije pošto je ponudila na tržištu prvi kućni kompjuter, prvi kompjuter koji je prodan u milion primjeraka, prvi višeprocesorski kompjuter i prvi pravi multimedijalni kompjuter. Bez obzira na sva ova historijska dostignuća Commodore International je bankrotirao 1994. godine zbog velikog broja pogrešnih menadžerskih odluka.

dalje... Arhiva Prijedlozi

1. lipnja/juna - 30. lipnja/juna

 

Reginald "Reggie" Kray (24. listopada 1933. - 1. listopada 2000.) i njegov blizanac Ronald "Ronnie" Kray (24. listopada 1933. - 17. ožujka 1995.) bili su glavni predstavnici organiziranog kriminala u londonskom East Endu tijekom 1950ih i 1960ih. Braća Kray stekla su svoj zloglasni status sudjelovanjem u oružanim pljačkama, paleži, reketarenju, nasilnim napadima uključujući i ubojstva Georgea Cornella i Jacka McVitieja. Kao vlasnici noćnog kluba na West Endu, Krayjevi su bilu u kontaktu s brojnim zabavljačima kao što su Diana Dors, Frank Sinatra, Judy Garland, ali i političarima. To im je omogućilo sticanje svojevrsnog imuniteta, ali i ozloglašenog statusa u njihovoj sredini. Njihova slava išla je do tolikih granica da ih je fotografirao slavni fotograf David Bailey i da su davali televizijske intervjue. Uhapšeni su 9. svibnja 1968., a osuđeni 1969. zahvaljujući radu tima kojeg je predvodio detektiv Leonard "Nipper" Read. Presuda je glasila na doživotni zatvor.

dalje... Arhiva Prijedlozi

1. srpnja/jula - 31. srpnja/jula

 

Kelsos (grč. Κέλσος, lat. Celsus; takođe Kels, Cels ili Celzo) je bio grčki platonistički filozof iz 2. veka i najozbiljniji kritičar hrišćanstva u ranom razdoblju. Njegovo delo Istinski logos (Alethes logos), napisano 178, se smatra prvom sveobuhvatnom filozofskom kritikom hrišanstva. Izvorni spis nije sačuvan, a delo nam je poznato isključivo putem Origenovog pobijanja.

U svome delu Kelsos podvrgava racionalnoj kritici razne judeo-hrišćanske mitove, navodeći da su neki, poput mita o potopu, pozajmljeni iz drugih tradicija, dok su neki, poput mita o stvaranju sveta, u sukobu sa naukom. On sa filozofskog stanovišta dalje kritikuje antropomorfnu predodžbu boga, judeo-hrišćanski antropocentrizam i verovanje u sopstvenu izabranost. Hrišćansko učenje o uskrsnuću tijela kritikuje kao pogrešno shvaćeno filozofsko učenje o seobi duše. Hrišćanske zajednice svoga vremena Kelsos kritikuje zbog protivljenja obrazovanju i zastupanja slepe vere umesto razumskog ispitivanja. On hrišćane kritikuje i zbog neučestvovanja u zajedničkim obredima, nepoštovanja zakona i drskog ponašanja prema slikama bogova drugih naroda.

Dalje...Arhiva Prijedlozi

1. kolovoza/augusta - 31. kolovoza/augusta

 

Džon Braun (engleski: John Brown, 9.maj 1800 - 2.decembar 1859) je bio američki revolucionarni pristalica ukidanja ropstva - abolicionista, koji je tokom 1850-ih zagovarao i sprovodio oružanu borbu kao sredstvo za ukidanje ropstva u SAD te vodio znameniti Prepad na Harpers Feri - pokušaj počinjanja robovskog ustanka na Jugu - koji se smatra jednim od važnih katalizatora kasnijeg građanskog rata). Brauna smatraju "najkontroverznijim od svih Amerikanaca 19.veka" i "prvim američkim domaćim teroristom".

Braunov pokušaj 1859. da započne oslobodilački pokret među robovima u Harpers Ferryju u tadašnjoj Virdžiniji uzburkao je naciju. Suđeno mu je za izdaju "Komonvelta Virdžinije", ubistvo petorice pro-robovlasničkih Južnjaka i za podsticanje pobune robova. Označen je krivim po svim tačkama i obešen. Južnjaci su tvrdili da je njegova pobuna vrh ledenog brega abolicionista i da predstavlja želju Republikanske stranke za ukidanje ropstva. Istoričari se slažu da je napad u Harpers Feriju 1859. podigao tenzije koje su godinu dana kasnije dovele do secesije i Američkog građanskog rata.

Dalje...Arhiva Prijedlozi

1. rujna/septembra - 30. rujna/septembra

 

Charles Lutwidge Dodgson, poznatiji po pseudonimu Lewis Carroll (Daresbury, 27. siječnja 1832. – Guildford, 14. siječnja 1898.), bio je engleski pisac, matematičar, logičar, anglikanski svećenik i amaterski fotograf. Njegova najpoznatija i najpopularnija djela su bajke Alice's Adventures in Wonderland i njezin nastavak Through the Looking-Glass, kao i pjesme "The Hunting of the Snark" i "Jabberwocky", koje se danas smatraju jednim od najboljih primjeran besmislene književnosti. Carroll je najpoznatiji po svojoj ignenioznoj igri riječima, logici kao i fantastičnoj mašti koje su mu donijele obožavatelje i sljedbenike diljem svijeta.

Izuzev knjižvnog rada, Carroll se bavio i matematikom, te je autor nekoliko knjiga i rasprava iz područja te znanosti. Bavio se i izumiteljskim radom te je kreirao nekolicinu sitnih, ali izrazito praktičnih izuma kao što je niktograf za pisanje po mraku. Bio je i poznat fotograf svog doba, ali upravo mu je fotografski rad donio ozloglašeni status i razvio najveći broj konrtoverzi oko njega, koje se danas nazivaju "mitom o Lewisu Carrollu". "Mit" je tema brojnih znanstvenih i akademskih rasprava među biografima već nekoliko desetaka godina i rezultirao je formiranjem dvaju klanova, jednog koji smatra kako Carrollov život zbog nejasnih i nepreciznih tvrdnji treba ponovo proučiti te drugog, koji smatra kako je dosadašnja analiza njegova života i djela dovoljno točna. (dalje...)

Nedavno izabrani: John Brown – Kelsos – Braća Kray


1. listopada/oktobra - 31. listopada/oktobra

 

Ljudski rad je izuzetno važna sposobnost ljudi, to je svrsishodna i svjesno organizirana djelatnost ljudi, radi postizanja nekog korisnog efekta, kojim se može zadovoljiti određena vrsta osobnih ili kolektivnih potreba.

Rad u apstraktnom smislu predstavlja utrošak ljudske radne snage; mozga, mišića, živaca, vremena da bi se postigao neki cilj, i kao takav predstavljao je sredstvo razmjene (robu) od najranijih dana čovječanstva.

Za ljude kao vrstu postoji latinski izraz homo sapiens (misleći čovjek), jer se dugo mislilo da je intelektualna sposobnost odvojila ljudsku vrstu od ostalih primata, no već je antički mislioc Appius Claudius Caecus došao do zaključka da je čovjek kreator svoje sudbine (latinski: Faber est suae quisque fortunae) dakle do presudne uloge rada, kao onog faktora kojima je ljudima omogućio da postanu misleća bića. (dalje...)

Nedavno izabrani: Lewis Carroll – John Brown – Kelsos


1. studenog/novembra - 30. studenog/novembra

 

Conan Barbarin je pustolovno fantastični film iz 1982. kojeg je režirao i napisao John Milius. Zasniva se na pričama Roberta E. Howarda, pisca pulp časopisa iz 1930-ih, koje se odvijaju oko istoimenog naslovnog junaka u fiktivnom, pretpovijesnom svijetu čarobnjaka i mačeva. Glavne uloge tumače Arnold Schwarzenegger i James Earl Jones, a govori o mladom barbaru koji želi osvetu nad nedodirljivom vođi vojske i zmijskog kulta, Thulsa Doomom. Buzz Feitshans i Raffaella De Laurentiis producirali su film za svojeg oca, Dina De Laurentiisa. Basil Poledouris je preuzeo skladanje glazbe.

Ideja za film o Conanu rodila se još 1970. Edward R. Pressman i producent Edward Summer htjeli su započeti snimanje filma 1975., ali im je trebalo dvije godine kako bi dobili filmska prava, nakon čega su zadužili Olivera Stona za pisanje sinopsisa priče. Pressmanu je manjkalo kapitala za pokretanje projekta, te je 1979., nakon što su veliki filmski studiji odbili investirati u priču, prodao projekt De Laurentiisu. Millius je postao redatelj i prepravio scenarij.

dalje...

Nedavno izabrani: Ljudski rad – Lewis Carroll – John Brown


1. prosinca/decembra - 31. prosinca/decembra

 

Koraljni greben je struktura u obliku grebena u moru, koju tvore žarnjaci i koja s vremenom postane dovoljno velika da ima značajan ekološki i fizički utjecaj na svoju okolinu. To su najveće strukture izgrađene od živih organizama na svijetu. Ukupna površina koraljnih grebena iznosi 600 000 km², a na Maldivima se grebeni izdižu do 2200 metara iznad morskog dna.

Koraljni grebeni su pretežno izgrađeni od korala iz grupe Scleractinia, ali u izgradnji grebena sudjeluju i vatreni korali(Millepora) kao i plavi korali (Heliopora coerulea) u tropskom Indopacifiku. Scleractinia mogu opstati od velikih dubina do plićaka, sve do površine mora. Oni tijekom mnogo vijekova izgrađuju strukturu grebena od svojih skeleta sastavljenih od kalcijum karbonata.

dalje...

Lewis Carroll – John Brown – Conan the Barbarian