Wikipedija:Istaknuti članci/Arhiva/2011.

Na ovoj stranici nalazi se popis svih izabranih članaka za 2011. godinu, od 1. siječnja 2011. do 31. prosinca 2011. godine. Sustav izbora članaka nepromijenjen je u odnosu na prethodnu godinu tako da se članci nastavljaju birati jednom mjesečno te se na glavnoj stranici nalaze za trajanja mjeseca za kog su izabrani. Izabrano je ukupno 12 članka.

Pregled

1. siječnja/januara - 31. siječnja/januara

 

Historija Kine prema tradiciji temeljenoj na kasnijim historijskim zapisima počinje u periodu Tri Suverena i Pet Careva od oko prije 5000 godina, a prvi arheološki nalazi koji te zapise djelomičnu potvrđuju datiraju od 16. vijeka pne.. Kina se zato smatra jednom od najstarijih kontinuiranih civilizacija. Oklopi kornjača s oznakama koje podsjećaju na drevno kinesko pismo iz doba dinastije Shang su radiokarbonski datirane na oko 1500. pne. Kineska civilizacija je nastala u gradovima-državama u dolini Žute rijeke. Godina 221. pne. se uzima kao datum kada je Kina konačno postala ujedinjena kao veliko kraljevstvo ili imperij. Dinastije koje su slijedile su razvile birokratske sisteme koje su omogućile kineskom caru da vlada velikom teritorijom.

Dalje...

1. veljače/februara - 28. veljače/februara

 

Britney Jean Spears (fonetski: Britni Džin Spirs, 2. decembar 1981 -) je američka pjevačica, tekstopisac, glumica, plesačica i autor. Procjenjuje se je da do danas prodala 100 miliona nosača zvuka u svijetu. RIAA je označava kao osmu na listi najprodavanijih ženskih izvođača u SAD, sa prodatih 36 miliona ploča u SAD. Njen uspjeh kao solo pjevačice podržan je njenim drugim radovima u medijima: pojavila se u nekoliko filmova i televizijskih serija, napisala je dve knjige, potpisala nekoliko ugovora za reklamiranje različitih proizvoda, uključujući i njenu liniju parfema. Smatra se jednom od pop ikona današnjeg vremena, ali i izvorom kontroverzi vezanih uz određene trendove moderne kulture.

Britney Spears je rođena u gradu McComb u državi Misssissippi, a podizana je u mjestu Kentwood u Louisiani. Njeni roditelji su bivša učiteljica Lynne Irene (rođ. Bridges) i bivši građevinski radnik Jamie Parnell Spears. Po majčinoj liniji Britney je engleskog porijekla, s obzirom da joj je baka rođena u Londonu, a po istoj liniji ima i malteško porijeklo. Britney Spears ima brata Bryana i sestru Jamie Lynn Spears. Njen brat Bryan je oženjen je s Graciellom Rivera, menadžericom svoje sestre Jamie Lynn. Britney Spears je za vrijeme osnovne školče bila odlična u gimnastici, pohađajući sate gimnastike otkad je imala 9 godina. Nastupala je u lokalnim takmičenjima u plesu te je pjevala u crkvenom zboru. U dobi kada je imala 8 godina pohađala je Školu za profesionalne scenske umjetnosti u New Yorku.

dalje...

1. ožujka/marta - 31. ožujka/marta

 

Roy Kelton Orbison (Vernon, 23. april 1936 - Hendersonville, 6. novembar 1988) bio je neobično popularni i utjecajni američki, pjevač, kompozitor i gitarist . Orbison je jedan od pionira rock and rolla koji je u svojoj dugoj karijeri od četiri decenije, presudno uticao na razvoj tog muzičkog žanra.

Orbison je ostato upamćen po svojim velikim hitovima; Only the Lonely,In Dreams, Oh, Pretty Woman, Crying, Running Scared, i You Got It, koje je pjevao sa svojim finim baritonom (imao je veliki raspon glas od dvije i pol oktave).

Vizualno ga se pamti po sunčanim naočalima, bez kojih se nije pojavljivao. Za zasluge na polju muzike, dobio je brojne nagrade i priznanja, od; Nagrade Grammy do uvrštenja u Rock kuću slavnih 1989.

dalje...

1. aprila/travnja - 30. aprila/travnja

 

Pojam istorijski Isus se odnosi na naučnu rekonstrukciju života Isusa iz Nazareta. Ova rekonstrukcija se temelji na istorijskim metodama, uključujući kritičku analizu tekstova jevanđelja kao primarnih izvora za njegovu biografiju, zajedno sa razmatranjem istorijskog i kulturnog konteksta u kojem je živeo.

Istorijski Isus (odnosno Ješua) je bio duhovni učitelj iz Galileje koji je učio ljude principima spasenja, večnog života i kraljevstva božjeg. Ješua je bio pobožni Jevrejin čvrsto ukorenjen u judaizmu svog doba , u vreme mesijanskih i apokaliptičnih očekivanja Drugog hrama. Krstio ga je Jovan Krstitelj, apokaliptični propovednik čije je učenje verovatno sledio , da bi kasnije, pošto je Jovan pogubljen, započeo sopstvenu propoved po Galileji, oko dve ili tri godine pre sopstvene smrti. Isus je propovedao povratak Bogu, jednostavan život i odbacivanje materijalnog bogatstva. Pričao je iznenađujuće i originalne parabole, mnoge od njih o dolasku nebeskog carstva. Neki naučnici opisuju njegovo nebesko carstvo kao moralno, a neki kao apokaliptično.

Dalje...

1. maja/svibnja - 31. maja/svibnja

 

Francuska rukometna reprezentacija predstavlja državu Francusku u rukometu. Godine 2010. postali su prva muška rukometna reprezentacija koja je uzastopno osvojila zlato na Olimpijskim igrama (2008.), svjetskom prvenstvu (2009.) i europskom prvenstvu (2010.) i time postala jedina muška rukometna reprezentacija koja je u određenom periodu bila branitelj naslova na svim velikim rukometnim natjecanjima istovremeno.

Procvat reprezentacije započeo je tijekom 1990-ih kada se oblikuje generacija igrača koji će obilježiti svjetski rukomet. Nakon osvojene bronce na Olimpijskim igrama 1992. i srebra sa svjetskog prvenstva u Švedskoj 1993., uslijedila su dvije titule svjetskih prvaka (s Islanda i iz Francuske) pod vodstvom izbornika Daniela Costantinija. Ipak, 2001. godine Constantini daje ostavku, a nasljeđuje ga Claude Onesta koji počinje oblikovati i graditi novu generaciju. Na krilima ranijih uspjeha generacije koju su predvodili igrači kao Jackson Richardson i Olivier Girault, Onestina reprezentacija, predvođena vratarom Omeyerom, pivotom Gilleom, krilima Guigouom i Abaloom, kapetanom Fernandezom i playmakerom Nikolom Karabatićem, postala je najbolja reprezentacija na svijetu, odnijevši titule dvostrukog svjetskog (2009. i 2011.), olimpijskog (2008.) i dvostrukog europskog (2006. i 2010.) prvaka, čime je postala jedina reprezentacija kojoj je to pošlo od ruke.

Dalje...

1. lipnja/juna - 30. lipnja/juna

 

Jack Trbosjek ili Jack Rasparač (eng. Jack the Ripper) je pseudonim dan serijskom ubojici koji je svoje žrtve ubijao i masakrirao u Londonu u drugoj polovici 1888. Ime je došlo iz pisma što ga je Središnjoj novinskoj agenciji (eng. Central News Agency) poslala osoba koja je tvrdila da je ubojica, a objavljeno je u vrijeme ubojstava. Iako su predložene mnoge teorije, identitet Jacka Trbosjeka vjerojatno nikad neće biti otkriven. Nerazjašnjeno je ostalo i radi li se o jednoj osobi ili više njih.

Legende koje obavijaju Trbosjekova ubojstva postale su kombinacija autentičnih povijesnih istraživanja, teorija urote i folklora. Izostanak potvrde identiteta ubojice omogućio je raznim književnicima, povjesničarima i detektivima amaterima - takozvanim ripperolozima - da upiru prstom u mnoge kandidate. Novine, koje su u to doba sve prisutnije, podarile su raširenu i trajnu čuvenost ubojici zbog okrutnosti ubojstava i nesposobnosti policije da uhvati počinitelja, koji je znao pobjeći i neposredno prije uhićenja.

dalje...

1. srpnja/jula - 31. srpnja/jula

 

Edmontosaurus je rod dinosaura sa pačjim kljunom koji nisu imali krijestu na glavi. Fosili ove životinje pronađeni su u kamenju na zapadu Sjeverne Amerike iz perioda između 73 i 65,5 milijuna godina prije nove ere. Bio je jedan od zadnjih dinosaura i živio je uz Triceratopsa i Tyrannosaurusa kratko prije izumiranja dinosaura prije oko 65 milijuna godina.

Edmontosaurus je bio jedan od najvećih hadrosaurida, dužine do 13 m i težine do 4 metričkih tona. Poznat nam je iz nekoliko dobro očuvanih primjeraka u koje spadaju ne samo kosti, već i u nekim slučajevima i otisci kože i moguće sadržine iznutrica. Svrstava se one hadrosauride koji nisu imali šuplju krijestu i bio je srodan rodu Anatotitan, a možda je i istovjetan s njim.

dalje...

1. kolovoza/augusta - 31. kolovoza/augusta

 
Reljef koji simbolizira brak u drevnom Rimu.


Brak je društvena institucija kojom se regulira specifični odnos između dva ili više pojedinaca u svrhu zajedničkog života i/ili odgajanja potomstva. Brak je u većini današnjih zemalja sankcioniran od strane države, ali se može u određenim slučajevima sklopiti ili regulirati od strane određene vjerske zajednice. Brak je ponekad teško karakterizirati jer osim moralne, ima i pravni sadržaj, odnosno neki ga teoretičari tumače kao posebnu formu građanskopravnog ugovora.

Brak se, u ovom ili onom obliku, može naći u skoro svakom društvu. Najstariji historijski zapisi sugeriraju da se brak smatrao dijelom običaja, te odatle evoluirao u suvremene oblike regulirane pravom. Usprkos pokušaja antropologa da mu pronađu porijeklo (i testiraju hipotezu o primitivnom promiskuitetu), o tome ne postoji konsenzus.

Dalje...

1. rujna/septembra - 30. rujna/septembra

Maliciozni softver ili malware (od engl. riječi malicious i software) je pojam koji označava zloćudni softver. U osnovi taj se naziv korist programski uradak (kod, skripta ili aktivni sadržaj) dizajniran za onemogućavanje ili otežavanje izvođenja pojedinih operacija na sustavu, prikupljanje informacija koje dovodi do njihove zloupotrebe i gubitka privatnosti korisnika, dobivanje neovlaštenog pristupa sistemskim resursima i sustavu općenito, i ostale zlonamjerne aktivnosti. Neki program se može smatrati malicioznim ako se može utvrditi ili pretpostaviti zla namjera autora.

Osim, klasičnih računalnih virusa ovaj pojam označava sve vrste softvera koji na bilo koji način mogu ugroziti računalni sustav ili računalnu mrežu, kao što su trojanci, računalni crvi, rootkitovi, maliciozni dialeri, spyware, pojedini adware i slično. Veliki dio malicioznog softvera je napisan za Windowse, no neki postoje i na Linuxu te na Macintosh i Palm računalima.

dalje...

1. listopada/oktobra - 31. listopada/oktobra

 

Harry Potter and the Deathly Hallows - Part 2 je britansko-američki fantastični film iz 2011. godine kojega je režirao David Yates prema istoimenom romanu J. K. Rowling. Film je osmi i posljednji nastavak serijala čiji scenarij potpisuje Steve Kloves, a produkciju David Heyman, David Barron i J. K. Rowling. Film prati nastavak Harryjeve potrage za Voldemortovim horkruksima i njihov konačni obraćun. Lik čarobnjaka Harryja Pottera tumači Daniel Radcliffe, dok njegove prijatelje, Rona Weasleyja i Hermione Granger, tumače Rupert Grint i Emma Watson.

Snimanje je započeo 19. veljače 2009., a završeno je 11. lipnja 2010., s tim da su se posljednje scene ponovo snimale do 21. prosinca 2010., čime je završeno desetogodišnje snimanje cjelokupnog serijala. Film je u 2D, 3D i IMAX kinima premijerno prikazan od 13. do 15. srpnja 2011. te je jedini film iz serijala koji je cjelokupno prikazan u 3D tehnici.

dalje... Arhiva Prijedlozi

1. studenog/novembra - 30. studenog/novembra

 

Apple Inc. ili Apple Computer, Inc. je američka računarska kompanija sa sjedištem u Silicijskoj dolini u gradu Cupertino, savezna država Kalifornija. Apple je jedna od kompanija koja je pomogla pokretanju revolucije u osobnim računalima (PC) u kasnim 1970-im. Smatra se kako je njezin Apple II praktički pokrenuo industriju poslovnih kompjutera nakon čega je proizvela Macintosh, prvi uspješni kompjuter s grafičkim operativnim sistemom čiji će dijelovi potom biti kopirani u nastanku Windowsa. Krajem 1990-ih je Apple promijenio svoj fokus s kompjutera na druge proizvode od kojih su najpoznatiji iPod, iTunes Music Store i Iphone. Zbog svega toga je Apple stekao reputaciju najveće svjetske tehnološke korporacije 2011. u doba smrti njenog osnivača i dugogodišnjeg generalnog direktora Stevea Jobsa.

dalje... Arhiva Prijedlozi

1. prosinca/decembra - 31. prosinca/decembra

 

Opsada Skadra, koja se ponekad naziva i Bitka za Skadar, je operacija koju je crnogorska vojska poduzela s ciljem da zauzme osmanlijsko utvrđenje Skadar u Severnoj Albaniji, za vreme prvog balkanskog rata krajem 1912. i početkom 1913. godine.

Crnogorska vojska je, uz pomoć srpske vojske, opsedala Skadar šest meseci i tokom tog perioda je više puta bezuspešno pokušavala da zauzme grad. Krajem aprila 1913. godine zapovednik odbrane Esad Paša je predao Skadar Crnogorcima, ali su oni već početkom maja pod pritiskom međunarodnih snaga bili primorani da se povuku, a grad je pripao novoosnovanoj državi Albaniji, sukladno odlukama Londonske konferencije.

dalje... Arhiva Prijedlozi