Wikipedia:Igralište

Mount Everest i okolina

Dolina sunca ili Zapadna dolina (en. - Western Cwm; Cwm je na velškom jeziku - dolina)) je jedna široka, ravna, lagano valovita lednička dolina između Lhotsea i Maunt Everesta. Tako ju je nazvao George Mallory dok je 1921. godine kao član Britanske izviđačke ekspedicije tražio rute za uspon na vrh Everesta.[1] Cwm is Welsh for "valley".

Dolinu sunca koriste alpinisti koji na uspon na Mount Everest idu sa južne, nepalske strane. U dolinu se dolazi nakon penjanja preko Khumbu ledopada iz pravca Baznog logora. Nakon toga se skreće desno prema Nuptse iz čijeg podnožja alpinisti prvi put vide vrh Everesta od dolaska u Bazni kamp.

Morfološki predio djeluje kao zdjela gdje snijegom prekrivene strane reflektuju sunčevu svjetlost i zagrijavaju dolinu bez obzira na njenu nadmorsku visinu od 6.000 do 6.800 m.

1989Uredi

  • Desetog maja 1989. deseta jugoslavenska ekspedicija Jugoistočnim grebenom. Stipe Božić, Viki Grošelj, Dimitar Ilievski, i Šerpa Sonam and Agiva ostvarili su uspon na vrh. Ilievski je prvi Makedonac koji je osvojio vrh. Stradao je prilikom povratka.

1990Uredi

  • Sedmog oktobra 1990. god Marija Štremfelj i Andrej Štremfelj kao članovi Međunarodne ekspedicije Alpe-Adria popeli su se uobičajenim smjerom preko Južnog sedla i postali su prvi bračni par koji se istovremeno popeo na vrh. Istovremeno Marija Štremfelj bila je prva žena iz Jugoslavije koja je izvela uspon na vrh, prva Slovenka na tom vrhu te 13. žena uopšte.[2][3]

2010Uredi

  • Dvadesetog maja 2010. godine – Đorđije Vujičić, Dragutin Vujović i Marko Blečić bili su prvi alpinisti iz Crne Gore koji su osvojili vrh. Svi su članovi Planinarsko - ski kluba Javorak iz Nikšića.[4]

ReferenceUredi

[[Kategorija:Mount Everest