Wikipedija:HotCat

Prečice:
WP:HOTCAT
VP:HOTCAT

HotCat je JavaScript ekstenzija namijenjena prijavljenim korisnicima za lakše dodavanja/uklanjanje/mijenjanje kategorija na stranicama Wikipedije. Sadrži padajući izbornik koji prilikom upisivanja kategorije predlaže već postojeće kategorije slične onome što je upisano.

Uključivanje uredi

Potrebno je samo u svojim podešavanjima u dijelu gedžeti označiti HotCat i snimiti podešavanja.

Testirano na:

  • Firefox 2, 3.6, i novije verzije (9.0.1)
  • Opera 9.25
  • IE7
  • Safari 3

Korišćenje uredi

 
Polje za unošenje naziva željene kategorije
 
Unošenje željenog naziva i lista predloga

Kod stranica koje još nemaju kategoriju, na dnu stranice će se nalaziti znak plusa u zagradi (+). Pritiskom na znak plus otvoriće se prazno polje u koje možete upisati naziv željene kategorije. Prilikom upisivanja željenog naziva „iskočiće“ izbornik, koji će prikazivati kategorije sa najsličnijim nazivom onome što upisujete (možete odabrati jednu od ponuđenih kategorija). Klikom na dugme U redu dodaćete novu kategoriju.

Kod stranica koje već imaju neku kategoriju, na dnu će se pored postojeće kategorije nalaziti znak minusa (-), znak plus-minusa (±), strelica na gore () i strelica na dole (). Pritiskom na minus obrisaćete kategoriju pored koje se minus nalazi (bez potvrde), a pritiskom na dugme plus-minus možete promijeniti kategoriju (javiće se prazno polje za upisivanje kategorije). Pritiskom na strelice (na gore ili na dole) moguće je umjesto postojeće kategorije staviti neku od njenih natkategorija ili potkategorija. Iza znaka | se nalazi samostalni plus (+), na čiji pritisak možete dodati sasvim novu kategoriju (nakon što se javi prazno polje i odaberete kategoriju).

Ako morate dodati, ukloniti ili promijeniti više kategorija, a ne samo jednu, učinite to pritiskom na dvostruki plus (++). Klikom na dvostruki plus umjesto njega će se pojaviti dugme Sačuvaj. Sada je moguće dodavati, mijenjati i uklanjati više kategorija, a izmjene neće biti snimljene sve dok se ne pritisne dugme Sačuvaj. U početku ovo dugme možda neće raditi (biće sivo), sve dok se ne izvrši makar jedna izmjena na kategorijama. Izmjene će biti markirane, odnosno dodane kategorije će biti prikazane kao tekst sa crvenom pozadinom, a obrisane kategorije kao precrtani tekst sa crvenom pozadinom. Pored izmjenjenih kategorija pojaviće se i znak (×) koji omogućava poništavanje načinjenih izmjena. Pritiskom na dugme Sačuvaj, otvara se stranica za uređivanje na kojoj se mogu provjeriti načinjene izmjene i izvršiti pretpregled i snimanje.

 

Šabloni uredi

Kod šablona se ne može korisiti HotCat, jer se kategorije stvljaju u <noinclude></noinclude>.

Vidi još uredi

Pitanja uredi

Eventualne probleme s ovom ekstenzijom i njenim korišćenjem možete postaviti ovdje.