Wikipedia:Administratori/Arhiva prijedloga za oduzimanje statusa/1

Korisnik:BonzoUredi

Neaktivan od 2006. Samo dvije izmjene na projektu. Nikada nije koristio administratorska prava, tako da mu ne trebaju.--W i k iR 19:32, 26 jun-липањ 2013 (CEST)

ZaUredi

 1.    --Biljezim se sa štovanjem,Poe 20:53, 26 jun-липањ 2013 (CEST)
 2.    -- Kolega2357 Razgovor 22:04, 26 jun-липањ 2013 (CEST)
 3.   --Seiya (razgovor) 20:51, 29 jun-липањ 2013 (CEST)
 4.   --Rjecina2 (razgovor) 21:08, 1 srpanj-јул 2013 (CEST)
 5.   --Belirac (razgovor) 08:11, 8 srpanj-јул 2013 (CEST)

ProtivUredi

KomentariUredi

Ha kakva slucajnost da se registrujem i napravim izmenu u sred glasanja. :) Naravno da treba da ukinete admin prava svim neaktivnim clanovima pa i meni. Cak mislim da to treba raditi po automatizmu a ne glasanjem, ali to je moje misljenje. Slucajno sam uradio izmenu pre nego sam procitao poruku na mojoj strani i nemojte da raspravljate i da cekate opet neki period - skinite admin prava. Da sam video diskusiju napravio bih izmenu pre prijavljivanja. Ali ostajem sa vama.

Bonzo (razgovor) 23:13, 8 srpanj-јул 2013 (CEST)

ZaključakUredi

Administratorska prava uklonjena. -- Kolega2357 Razgovor 01:22, 28 srpanj-јул 2013 (CEST)

Korisnik:ЈованвбUredi

Neaktivan od 2006. Samo 15 izmjena na projektu, poslednja u januaru 2006. Administratorska prava koristio je samo 7. januara 2006.--W i k iR 19:32, 26 jun-липањ 2013 (CEST)

ZaUredi

 1.    --Biljezim se sa štovanjem,Poe 20:53, 26 jun-липањ 2013 (CEST)
 2.    -- Kolega2357 Razgovor 22:04, 26 jun-липањ 2013 (CEST)
 3.   --Seiya (razgovor) 20:51, 29 jun-липањ 2013 (CEST)
 4.   --Rjecina2 (razgovor) 21:08, 1 srpanj-јул 2013 (CEST)
 5.   --Belirac (razgovor) 08:11, 8 srpanj-јул 2013 (CEST)

ProtivUredi

KomentariUredi

ZaključakUredi

Administratorska prava uklonjena. -- Kolega2357 Razgovor 20:34, 26 srpanj-јул 2013 (CEST)

Korisnik:Ђорђе Д. БожовићUredi

Neaktivan od 2008. Oko 70 izmjena na projektu, poslednja u januaru 2008. Administratorska prava koristio je poslednji put u decembru 2006.--W i k iR 19:32, 26 jun-липањ 2013 (CEST)

ZaUredi

 1.    --Biljezim se sa štovanjem,Poe 20:53, 26 jun-липањ 2013 (CEST)
 2.    -- Kolega2357 Razgovor 22:04, 26 jun-липањ 2013 (CEST)
 3.   --Seiya (razgovor) 20:51, 29 jun-липањ 2013 (CEST)
 4.   --Rjecina2 (razgovor) 21:08, 1 srpanj-јул 2013 (CEST)
 5.   --Belirac (razgovor) 08:11, 8 srpanj-јул 2013 (CEST)

ProtivUredi

KomentariUredi

ZaključakUredi

Administratorska prava uklonjena. -- Kolega2357 Razgovor 20:34, 26 srpanj-јул 2013 (CEST)

Korisnik:Rjecina2Uredi

Predlažem skidanje prava ovom korisniku zbog:

 1. serijske zloupotrebe administratorskih prava;
 2. maltretiranja i prijetnji drugim korisnicima (zlo)upotrebom administratorskih prava.

Dugo sam se dvoumio da li da pokrenem ovu proceduru i nekoliko puta u poslednjih par mjeseci sam bio blizu takve odluke, ali sam uvijek odustajao s nadom da će se Rjecina smiriti, da će učiti iz svojih grešaka i da će prestati sa praksom zastrašivanja korisnika i zloupotrebe administratorskih prava. Pošto se to nije desilo odlučio sam se na ovaj korak, kako bi zajednica dobila priliku da se izjasni da li još uvijek želi Rjecinu za administratora.

Ako gledamo samo ovu godinu, postoji mnogo primjera od kojih bi svaki pojedinačno mogao biti dovoljan razlog za skidanje administratorskih prava Rjecini, navešću samo neke:

17:11, 7 decembar-просинац 2013 - blokada korisnika Kolega2357 Rjecina je blokirao Kolegu uz obrazloženje zlostavljanje ili napadačko ponašanje: mnogo bezobrazan tip, i to zbog nečega što se desilo van Wikipedije. Koliko sam shvatio, njih dvojica su komunicirali mejlom mjesecima prije ovog incidenta (vidi [1][2]) a sada kada su se oko nečega posvađali, Rjecina je odlučio da zloupotrijebi administratorska prava i blokira Kolegu. Iako mi Kolega uopšte nije simpatičan kao korisnik (i on to dobro zna), ovaj blok je bio potpuno neopravdan. Blok je skinuo OC Ripper.

00:51, 4 oktobar-листопад 2013 - blokada korisnika Edgar Allan Poe

Rjecina je blokirao Edgara uz obrazloženje Zlostavljanje ili napadačko ponašanje: wikipedia:Stalking. Blok je vrlo slabo obrazložen, tako da ostaje nejasno zbog čega je Edgar blokiran. Nakon rasprave na pijaci, OC Ripper je skinuo blok kao neopravdan, odnosno neadekvatno obrazložen.

02:43, 25 jun-липањ 2013 - blokada korisnika Edgar Allan Poe

Rjecina je blokirao Edgara zbog ratovanja izmjenama i kršenja pravila o tri vraćanja, iako je i on ratovao izmjenama na istom članku, što ga čini direktno umiješanim. U ovom slučaju trebala su biti blokirana oba korisnika ili nijedan. Rjecinino kršenje administratorskih prava je nakon rasprave na pijaci poništio OC Ripper.

08:37, 16 februar-вељача 2013 - blokada korisnika Antidiskriminator

Rjecina je blokirao Antidiskriminatora uz obrazloženje Unošenje lažnih informacija: Bitka na Rovinama, i to nakon što su njih dvojica (Rjecina i Antidiskriminator) ratovali izmjenama na tom članku. Antidiskriminatorova verzija danas stoji u članku, tako da se očigledno nije radilo o unošenju lažnih informacija nego o još jednom bezobraznom kršenju admin. prava. Blok je skinuo Edgar Allan Poe.


Bilo je tu još prijetnji upotrebom administratorskih prava prema raznim korisnicima sa kojima je Rjecina bio u sukobu (pogledati, recimo, moju stranu za razgovor).

Smatram da je ovo što sam naveo dovoljno za skidanje prava Rjecini. On je potreban ovom projektu kao korisnik, ali kao administrator pravi više štete nego koristi.--W i k iR 01:05, 8 decembar-просинац 2013 (CET)


Napomena: Izjašnjavanje okvirno traje mjesec dana

Napomena: Mole se korisnici da se ne izjašnjavaju dok ne dobijemo odgovor kolege Rjecine da li prihvata predlog za uklanjanje prava.

ZaUredi

 1.   --W i k iR 13:11, 8 decembar-просинац 2013 (CET)
 2.   --Kolega2357 Razgovor 13:14, 8 decembar-просинац 2013 (CET)
 3.   --Biljezim se sa štovanjem,Poe 16:23, 8 decembar-просинац 2013 (CET)
Već davno sam izrazio svoj stav da se kolega ili treba dobrovoljno odreći svojih ovlasti ili da mu se one trebaju skinuti glasanjem. Sjećam se kako mi je tom prilikom jako bahato odgovorio da njemu ne pada napamet odricati se tih ovlasti, kao da su one njemu bogom dane i kao da je on jedini sposoban za njih. No, to je sporedna stvar. Zašto sam za? Kolega Rječina i ja imali smo niz sukoba i prije gore spomenutih incidenata i nikada se nije desilo ništa osim zaoštrenog verbalnog sukoba, što je vjerujem posljedica afekta. S druge strane, u onom trenutku kada je, usred rasprave u koju je on sam bio upleten, kolega Rječina blatantno uvrijedio kolegu Wikiwinda i mene, ja sam ga blokirao zbog napadačkog ponašanja i to nitko nije osporio. Četiri njegova bloka osporena su i mislim da, uz dužno poštovanje kolegi Igoru, čije doprinose cijenim i s kojim imam uredan odnos, to ne spada pod ono "malo brzopleto primenjuje administratorske ovlasti", već zlouporabu administratorskih ovlaštenja i nesposobnost procjene u navedenoj situaciji. Nije na odmet nadodati i to kako je kolega Rječina bio upleten u svaku od tih rasprava i kako kao takav nije smio primjenjivati sankcije bez konzultacija s drugim kolegama, ali je on to svejedno učinio. To je prosti dokaz da kolega Rječina nije sposoban adekvatno obavljati one dužnosti koje su mu povjerene jer to nije bio izolirani incident već cijela jedna serija, pri čemu ne računam prijetnje blokom i svim ostalim.
Kolega Rječina se prilikom prvog bloka mene vodio prostom vendetom jer sam ja njega bio ranije blokirao. Iskoristio je neosnovanu tezu o "3 reverta" (koju je on sam prekršio) da bi me blokirao i taj je blok odmah skinut nakon moje argumentacije. Činjenica je da je kolega Rječina postupio osvetoljubivo i maliciozno u toj situaciji (što je apsolutno nedopustivo za jednog administratora) i da je primjenjivao dvostruka mjerila kada je u pitanju on sam (on tu nije blokiran) te kada je u pitanju netko drugi (ja sam bio blokiran). Osvetoljubivost i dvostruka mjerila nisu one odlike koje bi trebale krasiti jednog administratora i tu doista ne vidim kako bi se kolegini postupci mogli pretoviriti u nekakav eufemizam.
Ne ulazeći u prirodu odnosa Kolege i Rječine, apsolutno je nedopustivo, neovisno o tome što Kolega iza sebe ima cijeli niz kontroverznih detalja, blokirati korisnika za nešto što je učinjeno izvan Wikipedije. Gospodo pa nije ovo Orwellova 1984 da nas netko kontrolira i blokira zbog mišljenja! Što sad možemo očekivati, blokove jer smo gledali emisiju koja se nekome nije svidjela, jer jedemo hranu koju netko ne voli, jer volimo nekog ili nešto što drugi ne voli? Ovo je čista i jasna, blatantno bezobrazna zlouporaba ovlaštenja i neovisno što je Kolega rekao Rječini u tom mailu, on nije smio biti blokiran. Postoje pravna i sistemska rješenja za to, ali blokiranje korisnika? Pa molim vas, ne vidim uopće način kako bi netko mogao opravdati ili ublažiti takav postupak, neovisno o kome se radi. Nitko ovdje nije bi bolji ni jači od drugoga, svi smo tu da doprinosimo zajednici, a blokiranje na osnovu izgovorene riječi je diktatorski postupak kojemu na Wikipediji nije mjesto. Da je kolega takvo što učinio na bilo kojoj drugoj Wikipediji, automatski bi mu bile skinute ovlasti. To je činjenica i to se kosi sa svim načelima administratorske funkcije na Wikipediji i naglašavam, mada ni sam nisam svjestan koliko to treba naglasiti, takvi su postupci za jednog administratora nedopustivi.
Nadalje, kolega Rječina ima paranoidne ispade (nikada dokazane teze o ortaštvu Wikiwinda i mene, pa onda stalking, ...) i sve su te njegove optužbe prošle bez osude, ali mene je u cijeloj plejadi najviše prestrašilo sljedeće: "Biti ću od reči i potpuno napustiti celokupni wikipedija projekt kada završim Staljina (valjda ću doći do negde 100.000 bajtova). Dobro, dobro možda se vratim koji put samo da vidim ako se Edgar "igrao" po Staljinu pa da mu uvalim blok, ali to se ne računa :) Od sutra (za mene sutra) se više neću obazirati na poruke, promene na mojim tekstovima i slično jer me "nema". Jednostavno vreme je da nakon 8 godina okrenem glavu od ovog "čuda" " Inače, poruka ostavljena na stranici za razgovor kolege Igora poručuje ovoj zajednici što? Da će jedan neaktivni korisnik kao kakav kobac oblijetati oko nas i pratiti svaki naš korak i onda nas blokirati kad se njemu prohtije? Tko je Rječina da ikome išta uvaljuje? :S Pa gospodo draga, ponavljam, ovo nije 1984 i Rječina nije Big Brother i takav se presedan ne bi smio dopustiti nikome, pa ni njemu! Odakle mu pravo? Odakle mu pravo da ikome brani da uređuje članke? Wikipedija je slobodna, svatko ima pravo uređivati ju i ništa ovdje ne pripada Rječini da se ono ne može dirati i apsurdno je da netko s takvim stavom ima ovlasti pomoću koji to može i nametati. Ne ulazeći u sadržaj spornog članka, on je nebitan, ali sama činjenica da netko drugom suradniku zabranjuje, i to pod prijetnjom bloka da uređuje bilo što što je slobodno uređivati je, barem za mene, katastrofalna i nemoguće ju je opravdati. To je ponašanje koje nije dopušteno na Wikipediji, a pogotovo ne jednom administratoru koji bi osnovne postulate Wikipedije trebao provoditi, a ne ih kršiti i to silom. Zanima me samo kako bi kolegi Igoru bilo da dobiva prijetnje i upozorenja sa strane da ne smije nešto činiti, a ako učini da će biti instantno sankcioniran, bez ikakvog prethodnog diskursa? Ako on doista odobrava takvo ponašanje, ili to smatra tek "brzopletošću", onda mislim da imamo problem druge prirode ovdje. Rječina nije niti dijete niti ima nekakav mentalni poremećaj i ne vidim kako se odluka i rečenice odraslog čovjeka mogu smatrati "brzopletima"? Da mu još damo i edukativnu čokoladicu pa da shvati kako to ne treba činiti i kako će svaki put dobiti čokoladicu kad bude dobar? Dovraga, kao da je nestašno dijete, a ne osoba kojoj su povjerene neke ovlasti.
Kolega Igor osvrnuo si na neaktivnost? Ja doista ne vidim kako to nije osnova? Rječina je već nekoliko puta najavljivao svoj odlazak, izigravao divu i svaki put se vraćao čime je, u mojim očima, a vjerujem i u onima drugih kolega, postepeno opadao. Stvara scene i drame, izigrava "uvrijeđenu frajlu", a onda se ponovo vraća, kao da ga sva ta pažnja oko njega hrani, kao da mu daje novu energiju. Ne znam, ako čovjek jasno na nekoliko mjesta i eksplicitno kaže da se potpuno povlači s projekta i da nema namjeru tu više doprinositi, meni je dovoljno da ga smatram neaktivnim administratorom, a takvima su ovlasti nedavno skinute. Ako je već neaktivan, što će mu, zaboga, ovlasti? Osim ako se želi igrati Big Brothera, a to je nedopustivo, ne vidim što će mu te ovlasti?
Kao posljednja stvar. Doista ne vidim čemu uvijek ta hajka oko skidanja ovlasti? Ako se nekom skinu administratorske ovlasti to je samo dokaz da je navedeni korisnik nesposoban obavljati onih par dodatnih funkcija koje administrator ima, a obični korisnik nema. Nije to nikakva hajka, nikakav napad niti ikakvo tjeranje korisnika, a uvijek tako ispada. Kolega Rječina je ovoj Wikipediji potreban kao korisnik sa svojim doprinosima, ali ne i kao administrator. Sve će biti kao i ranije, samo što više neće biti takvih sukoba, problema i to je to. Nitko nikog ne tjera, nitko nikog ne napada... ne vidim gdje se tu stvara problem. Kolega Rječina je, što se mene tiče, pokazao da nije sposoban adekvatno obavljati administratorsku funkiciju i smatram da mu se te ovlasti trebaju skinuti. Kao korisnik, uvijek je dobrodošao, ali tad neće biti Big Brother situacija i sličnih prijetnji, kao ni diva ponašanja... Eto, toliko od mene --Biljezim se sa štovanjem,Poe 16:23, 8 decembar-просинац 2013 (CET)

ProtivUredi

 1.    Što se tiče korisnika Kolega2357, ako se malo prekopaju wikipedije, vidi se da on nažalost iza sebe ima istoriju pokušaja pravljenja nekih spletki. Ne kažem da se i sada radilo o nečemu takvom, ali izgleda da je jedna takva njegova spletka bila na pomolu ne tako davno, pre možda oko mesec dana. Pretpostavljajući najbolju nameru, pretpostavljam da se sada o tome nije radilo, ali takvu nameru pretpostavljam i za korisnika Rjecina2, pa moram pretpostaviti da je imao neki dobar razlog za ovaj poslednji blok. Ja i inače nisam fan email komunikacije ovde, jer smatram da se tu nema šta kriti i da se 99,9% stvari može i treba "javno" raspraviti. Poslednju blokadu skinuo je OC Ripper s obrazloženjem da je neadekvatno obrazložena, i s time se potpuno slažem. Međutim, dalo bi se raspravljati o tome da li ono što se piše na emailu treba tamo i da ostane ako: (a) komunikacija ide preko wiki emaila, (b) ta komunikacija ima za cilj ometanje rada na wikipediji ili i bez te namere može rezultirati ometanjem. Što se tiče blokade korisnika Edgar Allan Poe 4. oktobra 2013, igrom slučaja bio sam online kad je do nje došlo, a delom sam možda za nju i odgovoran, jer je jedna moja natuknica tada izazvala manji sukob izmenama između dvojice korisnika, koji je kulminirao tom blokadom. I tu je blokadu nakon nekoliko sati ukinuo OC Ripper (s čime sam se još i tada složio), tako da nikakve stvarne štete iz nje nisu proizašle. No to je, kako sam posle shvatio, očito bio samo deo jednog dugotrajnog neslaganja između dvojice korisnika, neslaganja čija je žestina bila percipirana kao izuzetno visoka i štetna zbog toga što se radilo o dvojici administratora. Isti je slučaj, siguran sam, i s blokadom od 25. juna 2013, koja se ovde takođe navodi. No smatram da nije pravedno izvlačiti iz tog dugotrajnog neslaganja samo dva incidenta, a zanemariti sve ostale (kojih je, pretpostavljam, moralo biti u oba pravca), s ciljem da se jednom od ta dva korisnika skinu ovlasti. Blokada korisnika Antidiskriminator 16. februara 2013. zaista se doima neopravdanom, no ako tada nije pokrenuto pitanje ovlasti korisnika Rjecina2, nije li ipak taj slučaj malo zastareo? To je trebalo rešavati tada, kada je i sam događaj svima ovde bio svež u sećanju, pa su mogli o njemu zauzeti informisani stav i dati svoje mišljenje. Sada je to ipak samo deo istorije. Da zaključim, od ove četiri blokade, dve smatram definitivno neopravdanim, jednu verovatno neopravdanom, a jednu neadekvatno obrazloženom (što ne znači i da je automatski neopravdana). No to i nije tako loš rezultat za desetomesečno administriranje. U najgorem slučaju, može se reći da korisnik Rjecina2 ponekad malo brzopleto primenjuje administratorske ovlasti, ali svakako mi se ne čini da je to dostiglo neke dramatične razmere koje bi zahtevale njihovo ukidanje. I na kraju (premda to nije navedeno među razlozima za ovaj predlog, ali bi ipak moglo kasnije iskrsnuti), što se samoproglašene neaktivnosti korisnika Rjecina2 tiče: ljudi svašta kažu, ljudi dolaze i odlaze, ljudi odlaze i opet se vraćaju. Nije prošlo dovoljno vremena da bi se ta neaktivnost mogla i u praksi potvrditi kao osvedočena. --Igor Windsor (razgovor) 12:03, 8 decembar-просинац 2013 (CET)
 2.    Načelno ne dopada mi se atmosfera nekih revolucionarnih rješenja, - pričekajte ga da se smiri (mi nismo osobito bogati sa suradnicima) - Festina lente... kolege --Vitek (razgovor) 02:53, 9 decembar-просинац 2013 (CET)
 3.    Ne sviđa mi se prelijevanje metodologije i nervoze s hr.wiki. U psihologiji se to naziva zrcaljenjem (mirroring). Maria Sieglinda von Nudeldorf (razgovor) 00:02, 10 decembar-просинац 2013 (CET)
 4.    Od prvog oktobra do danas jedina aktivnost korisnika Wikiwind na ovoj wikipediji je traženje oduzimanja mojih sysop ovlasti,a neće biti niti velike razlike ako gledamo daljnju istoriju (ovo mu je valjda 5 put da spominje moju grešku u blokadi antidiskriminatora !?). Osnovno pitanje na koji ova wikipedija mora naći odgovor je da li želi biti slobodoumna ili ćemo u ime "demokracije" likvidirati sve nepodobne korisnike. Čisto za informaciju korisnika Kolega2357 sam bio verovatno brzopleto blokirao jer mi je u emailu napisao da sam bolestan. Moja reakcija je bila pogrešna (sada višem ne čitam njegove emailove), ali upitajte se kako biste vi reagirali da dobijete takav email ??? Po pitanju da li napuštam wikipediju priznat ću i reći da ću se povremeno vraćati (i postavljat pojedinačne tekstove) da vidim kako se naša wiki zajednica razvija.--Rjecina2 (razgovor) 14:45, 30 decembar-просинац 2013 (CET)

KomentariUredi

Čisto pitanje? Zašto bi trebali čekati da se kolega izjasni oko ovoga? Mislim, sam je rekao da je neaktivan (što je još jedan razlog za ovo) pa na taj način on naprosto može opstruirati ovo glasovanje neaktivnošću? Trajanje izjašnjavanja da, ali čekanje da se neaktivni korisnik izjasni? Čini mi se suvišnim? --Biljezim se sa štovanjem,Poe 01:18, 8 decembar-просинац 2013 (CET)

Igore ne može on mene da blokira za mail koji mu nije poslat preko sistem Wikipedije. Ne znam šta je hteo sa tim da postigne ali bolje sačekajmo da se Rjecina2 izjasni o svemu ovom. --Kolega2357 Razgovor 12:09, 8 decembar-просинац 2013 (CET)

Pošto su korisnici već počeli da se izjašnjavaju, mislim da ne trebamo više čekati Rjecinu da se oglasi. Ako eventualno dobrovoljno pristane da mu se oduzmu prava možemo prekinuti ovo izjašnjavanje.--W i k iR 13:12, 8 decembar-просинац 2013 (CET)

@Igor WindsorDa zaključim, od ove četiri blokade, dve smatram definitivno neopravdanim, jednu verovatno neopravdanom, a jednu neadekvatno obrazloženom (što ne znači i da je automatski neopravdana). No to i nije tako loš rezultat za desetomesečno administriranje.“ - ovo zvuči kao da je Rjecina imao 1000 blokada u toku godine, pa eto potkrale mu se četiri neopravdane ili upitne. On je u toku ove godine imao samo 17 blokada, od kojih se deset odnosi na masovnu akciju blokiranja lutaka u maju 2013. Od preostalih sedam, tri su blokade IP korisnnika a četiri su navedene iznad. Ne vidim kako neko to može smatrati dobrim rezultatom?

@Vitek: „pričekajte ga da se smiri (mi nismo osobito bogati sa suradnicima)“ - a kada će da se smiri. Ima li neki određeni datum? Evo, ja ga čekam već mjesecima. Nije meni cilj da Rjecina izgubi administratorska prava, nego da ih više ne zloupotrebljava. Kada bi obećao da ih više neće zloupotrebljavati, ja bih istog trenutka prekinuo ovo glasanje.

@Maria Sieglinda von Nudeldorf: „Ne sviđa mi se prelijevanje metodologije i nervoze s hr.wiki. U psihologiji se to naziva zrcaljenjem (mirroring)“ - pa nisu li upravo njegovi postupci „prelijevanje metodologije i nervoze s hr.wiki“. Podržavaš administratora koji u najgorem duhu hr wiki zloupotrebljava ovlasti i blokira korisnike sa kojima je u sukobu oko sadržaja. Da li misliš da su njegove blokade i prijetnje blokadama opravdane? Ako nisu, na koji način mi (njegove žrtve) možemo da se odbranimo, a da to ne bude zahtjev za skidanje administratorskih prava. Ne možemo se oslanjati na OC Rippera da će uvijek biti tu da skine blok.--W i k iR 01:36, 10 decembar-просинац 2013 (CET)

Ja se nisam htio oglašavati, ali meni doista argumenti protiv nisu jasni... za Igora još mogu razumjet, on je "mlad" kad je u pitanju problem s Rječinom i bio je tu samo pri jednom (odnosno, evo sada i dva) bloku, ali Maria i Vitek su tu od samog početka i nije mi jasna argumentacija njihovih glasova protiv :/ Čekanje nekog da se smiri i činjenica da nema puno suradnika nema veze administratorskim ovlastima kolege Rječine. O tome sam se osvrnuo u svom obrazloženju glasa za (valjda to nitko nije čitao?) - to što su se njemu skinule administratorske ovlasti nema veze s njegovim doprinosima u ulozi korisnika. Nitko ga, dovraga ne tjera, ali ovaj agrument vuče sljedeći zaključak - Rječina na ovoj Wikipediji može biti samo ako je administrator, jer ako nije administrator, onda ne može ni normalno doprinositi. To meni djeluje kao ucjena... :/ A ovo prelijevanje metologije mi stvarno nije jasno xD Kolega Rječina je višestrko prijetio blokom, sebe je učinio praktički nedodirljivim u odnosu na ostale korisnike i zabranio uređivanje određenih članaka pod prijetnjom bloka i počeo provoditi bigbrotherovske metode blokiranja za nešto što se desilo izvan Wikipedije - ja stvarno ne vidim kako je itko, osim Rječine, primijenio metodologiju i stvorio nervozu (i strah - što ako ja odlučim zamijeniti sliku na članku Staljin, da me Rječina čeka iz prikrajka?) kao na hr.wiki? Mislim, kao da se zaboravlja to da je Rječina blokirao korisnika na Wikipediji za nešto što se uopće nije desilo na Wikipediji... gdje je tu logika? xD Gdje je to dozvoljeno i gdje je to znak brzopletosti i olakotna okolnost? :S Ne znam, meni je ovo blago komično, al' dobro :/ Valjda stvarno moramo dovesti do situacije da uvijek ima dežurni Ripper (ili ja, ovisno tko je upleten) da popravlja tuđa... --Biljezim se sa štovanjem,Poe 01:54, 10 decembar-просинац 2013 (CET)

Rječinu na Wikipediji "poznajem" gotovo pet godina i imam samo pozitivna iskustva, ali moram se složiti s više Edgarovih i Wikiwindovih opaski. I ja sva četiri blokiranja smatram nepotrebnim, ali nije mi drago da se iz naftalina izvlači bitka na Rovinama i brzoplet blok kad je sam na stranici za razgovor priznao grešku nazvavši je "sramotom" i "velikim s****". Redovito prizna kada napravi grešku i nije od onih šerifovskih bigota kakve viđamo na susjednim projektima. Niti mi je drago da se spominju neki kontroverzni detalji Kolege2357, korisnik ima 10.000 izmjena u GIP-u i nisam naišao ni na desetak spornih. Mogu se i ja pozivati na moj neslavni "okršaj" sa WW i ortačiti se glasovanjem, ali u ovom slučaju definitivno se moram solidarizirati s drugom stranom iz prostog razloga što sam na svojoj koži iskusio slično. Kad se i samo priča o blokiranju, korisnicima se stvara atmosfera straha i gube svaku volju za doprinosima. Niz drugih korisnika ovdje također je napustilo druge projekte zbog identičnog razloga. Poznavajući temperament ovih prostora meni je sasvim normalno da se desi neka svađa i povišeni ton (što ne zamjeram nikom ni 1%), ali kad to traje po pola godine mi je neshvatljivo. Isto kao i priče o skrivenoj želji drugih za "kontroliranjem" ili "ispravljanjem" nečijih članaka. Nadam se prijateljski za kraj da će Rječina preispitati svoje postupke jer trenutna situacija uz minimalne doprinose i neprestalne sporove ne vodi ničemu. --Orijentolog (razgovor) 03:14, 10 decembar-просинац 2013 (CET)

Nemam baš vremena trenutno, pa ću samo na brzinu. Samo bih hteo da apelujem, ako je moguće, da se u načelu prati ovakav postupak: da se korisnici izjasne jesu li "za" ili "protiv", poželjno uz neko obrazloženje, i da za tog korisnika to bude kraj ove stvari. Naime, vidim sad da sam ja gore dao svoj glas i ponudio neko obrazloženje, kakvo god da je, a sada drugi korisnici uzimaju da me citiraju, tumače taj moj glas, da interpretiraju i reinterpretiraju moje obrazloženje i zašto sam glasao tako kako jesam itd. Sad bi valjda trebalo da ja odgovaram na te interpretacije kontra-tumačenjima, da se "branim", da dajem svoje utiske zašto su drugi glasali kako jesu i sl.? Mislim da takav pristup ne bi bio svrsishodan i ne bi vodio ničemu konstruktivnom. Ja sam glasao tako kako jesam, uz svoj glas stojim i neću ga promeniti, a verujem da to važi i za druge. Nema smisla da se idemo sada međusobno ubeđivati da glasamo ovako ili onako te prebacivati jedni drugima kako smo glasali "pogrešno". Verujem da ovde i nema ispravnog i pogrešnog glasa, niko se ne spori oko fakta, nego se radi o utiscima, tumačenjima, pa i ličnom senzibilitetu svakoga od nas. Stoga je valjda legitimno glasati i "za" i "protiv"? Eto, to je moj apel, a svako će postupiti kako misli da je ispravno. Toliko od mene i nadam se da se ovim povodom više neću oglašavati. --Igor Windsor (razgovor) 13:06, 10 decembar-просинац 2013 (CET)

Tačno je da sam ja poslednjih mjeseci slabo aktivan na ovom projektu, djelimično i zbog prijetnji kojima sam bio izložen od strane administratora Rjecine, uključujući i njegovu izjavu „da ću biti zamoljen da napustim projekat“. To mi međutim ne oduzima pravo da i dalje učestvujem u svim procesima. Bez obzira da moju neaktivnost, nije tačna Rjecinina izjava da je, parafraziram, jedina moja aktivnost od 1. oktobra do danas traženje skidanja njegovih prava. Čak i da je tačna ta izjava, to opet ne bi imalo nikakvog značaja za ovu raspravu. Ni on se ne može pohvaliti nekim velikim doprinosima u poslednjih par mjeseci, ako već primjenjujemo tu logiku.

Njegova sledeća rečenica je još smješnija (Osnovno pitanje na koji ova wikipedija mora naći odgovor je da li želi biti slobodoumna ili ćemo u ime "demokracije" likvidirati sve nepodobne korisnike). Zamislite, administrator koji je bezrazložno blokirao tri korisnika sa kojima je bio u ličnom sukobu ili u sukobu oko sadržaja, sada govori o slobodoumlju i kako ne treba likvidirati nepodobne korisnike???

Što se tiče glasanja o samom sebi, mislim da tu nije potreban nikakav dodatni komentar.--W i k iR 18:43, 30 decembar-просинац 2013 (CET)

Čovek ima pravo da misli kako hoće samo ne mora da znači da je uvek u pravu. --Kolega2357 Razgovor 22:07, 30 decembar-просинац 2013 (CET)

ZaključakUredi

Glasanje je zatvoreno po isteku mjesec dana. Ne postoji konsenzus za uklanjanje prava. Hvala svima koji su glasali.--W i k iR 11:01, 9 siječanj-јануар 2014 (CET)