Wikipedia:Administratori

Administratori su Wikipedijanci koji imaju "sistemska ovlašćenja" (sysop rights). Od njih se očekuje da obavljaju rutinske "kućne poslove" koji zahtevaju ta ista "sistemska ovlašćenja". To, na primer, uključuje brisanje ili postavljanje zaštite na pojedine strane, blokiranje korisnika ili vraćanje izmena na stranama. Od administratora, koji su u pravilu iskusniji članovi Vikizajednice, se takođe očekuje da daju pomoć ili savet novim i manje iskusnim korisnicima.

Za spisak administratora na Wikipediji na srpskohrvatskom jeziku v. potpuni spisak administratora.

Administratorske privilegijeUredi

Wiki software ima nekoliko dodatnih funkcija koje nisu dostupne svim korisnicima. Od tih, administratori imaju pristup sledećim.

Zaštićene straneUredi

Brisanje i vraćanje obrisanih stranaUredi

 • Brisanje strana uključujući i slike, kao i istorije strane. Za informacije i smernice, pogledati Wikipedia:Pravila za brisanje i (naročito) Wikipedia:Smernice pri brisanju za administratore. Da biste predložili stranu za brisanje (posle pročitanih pravila i smernica!), pogledajte Wikipedia:Članci za brisanje i Wikipedia:Slike i mediji za brisanje. Brisanje nekih stranica predstavlja stvar tehničke prirode, u kome je potrebno da preusmerenje bude uklonjeno kako bi se napravilo mesta za preimenovanje članka ili stranica čija je istorija pokvarena pa je morala biti izbrisana i ponovo sastavljena. U drugim slučajevima to je potanje čišćenja sitnih vandalskih članaka bez konkretnog sadržaja, ili uklanjanje materijala koje je prebačeno sa drugog sajta i krši autorska prava.

Vraćanje izmenaUredi

 • Brzo i lako vraćanje izmena načinjenih na stranicama. Svaki korisnik (prijavljen ili ne) može da vrati izmene na raniju verziju. Administratori poseduju brži, automatizovan alat za vraćanje izmena koji im pomaže da brže ponište loše izmene načinjene od strane anonimnih korisnika. Pri pregledanju izmena korisnika, vezna koja izgleda ovako: [vrati] – pojavljuje se pored izmena koje su na vrhu istorije izmena. Klikom na vezu vraćaju se izmene na poslednju izmenu koja ne potiče od tog korisnika, sa opisom izmena nalik sledećem (Vraćene izmene od korisnika B na poslednju izmenu korisnika A) i obeležava je kao manju izmenu.
Napomena: Nemojte vraćati izmene koje ne predstavljaju običan vandalizam; umesto toga vratite izmene ručno uz odgovarajući opis izmene.

Skrivanje vandalizma sa skorašnjih izmenaUredi

 • Administratori mogu sakriti vandalizam sa skorašnjih izmena. Da biste ovo uradili, dodajte &bot=1 na kraj Internet adrese za spisak doprinosa korisnika. Na primer, http://sh.wikipedia.org/w/index.php?title=Special:Contributions&target=Vandal&bot=1. Kada se zatim klikne na spisak doprinosa, vraćena i originalna izmena koju vraćate će biti sakrivene sa standardnog prikaza skorašnjih izmena. (bot marker je uveden kako bi se sprečilo da masovne izmene botova ne bi preplavile skorašnje izmene) Ovo znači da će biti sakriveni sa skorašnjih izmena ukoliko ne kliknete na poveznicu „bots“ kako bi se prikazale izmene botova hidebots=0. Izmene nisu skrivene sa spiska priloga korisnika, istorije strane ili spiska nadgledanja. Izmene ostaju u bazi podataka, ali više ne preplavljuju skorašnje izmene. Svrha ove funkcije jeste smanjenje smetnji vandala koji preplavljuju skorašnje izmene sitnim izmenama uz relativno mali trud.
Napomena: Ovu opciju ne treba koristiti za vraćanje izmena koje vam se ne dopadaju, već je namenjena za uklanjanje sitnih vandala sa SI, naročito vandala koji preplavljuju SI masovnim izmenama.

Blokiranje i deblokiranjeUredi

 • Blokiranje IP adresa i korisničkih naloga, na određeno ili neodređeno vreme.
 • Deblokiranje IP adresa i korisničkih naloga.

Prevod i dizajn interfejsaUredi

RaznoUredi

Postoje i razne druge akcije koje samo oni sa administratorskim privilegijama mogu da obave:

 • Mogu da premeštaju druge zaštićene stranice.
 • Mogu da gledaju nenadgledane stranice da bi videli koje su stranice ranjivije na vandalizme.
 • Mogu da gledaju istoriju obrisanih stranica.
 • Mogu da uvoze stranice preko Posebno:Import ukoliko je označen izvor sa kojeg bi se uvoz vršio.

Spisak administratoraUredi

Napomena. Aktivnost se definira kao 30 ili više uređenjâ tokom posljednja dva mjeseca. Administratori koji su bili potpuno neaktivni više od godinu dana mogu biti desisopirani iako svoj status mogu reaktivirati jednostavnim zahtjevom.

Aktivni administratoriUredi

 1. OC Ripper (razgovor · doprinosi · evidencije)
 2. Edgar Allan Poe (razgovor · doprinosi · evidencije)
 3. Igor Windsor (razgovor · doprinosi · evidencije)

Neaktivni administratoriUredi

 1. BokicaK (razgovor · doprinosi · evidencije)
 2. Dcabrilo (razgovor · doprinosi · evidencije)
 3. Dcirovic (razgovor · doprinosi · evidencije)
 4. Dejvid (razgovor · doprinosi · evidencije)
 5. Mladifilozof (razgovor · doprinosi · evidencije)
 6. Pokrajac (razgovor · doprinosi · evidencije)
 7. Rjecina2 (razgovor · doprinosi · evidencije)
 8. Vatrena ptica (razgovor · doprinosi · evidencije)

Bivši administratoriUredi

 1. Bonzo (razgovor · doprinosi · evidencije)
 2. Јованвб (razgovor · doprinosi · evidencije)
 3. Ђорђе Д. Божовић (razgovor · doprinosi · evidencije)
 4. Maria Sieglinda von Nudeldorf (razgovor · doprinosi · evidencije)
 5. Igorwindsor (razgovor · doprinosi · evidencije) (7. 6. – 6. 12. 2014)

Botovi sa administratorskim ovlašćenjima su:Uredi

(Botovi ne smeju imati birokratska ovlašćenja.)


Zahtevi za ovlašćenjaUredi

Zahteve za dodelu ovlašćenja možete postaviti na ovoj strani.

Arhiva zahteva za ovlašćenja: 1, 2, 3

Zahtevi za uklanjanje ovlašćenjaUredi

 • Uklanjanja ovlašćenja se ne mogu vršiti na lokalnim Vikipedijama, već se moraju obaviti preko stranice na Meti. U slučaju da je u pitanju samostalno obezvlašćenje, to će vam biti ispunjeno odmah. Administratorska ovlašćenja mogu biti oduzeta u slučaju njihove zloupotrebe. Na osnovu postignutog konsenzusa da postoji zloupotreba administratorskih ovlašćenja zahtev za njihovo oduzimanje se šalje meti. Žalba drugostepenom sudu na Meti uvek ostaje kao krajnje rešenje.
Zahteve i predloge možete postaviti ovde.

Zahtevi za dobijanje statusa botaUredi

Zahtevi za privremeno i hitno dobijanje administratorskih privilegijaUredi

Zahtevi za brisanje i zaštitu sadržajaUredi

Ovo je mesto gde bi trebalo da tražite brisanje ili zaštitu sadržaja.

Arhiva zahteva za brisanje i zaštitu sadržaja: 1

Ostali nivoi ovlašćenjaUredi

Pored administratora, postoje i drugi tipovi korisnika, ovde poređani prema nivou ovlašćenja koje poseduju počev od najmanjeg. Administratori bi se na ovom spisku nalazili između prijavljenih korisnika i birokrata.

IP adreseUredi

Posetioci Vikipedije koji se još nisu „prijavili“ mogu da obavljaju većinu funkcija, uključujući i najvažniju: uređivanje članaka i pomaganje pri održavanju Vikipedije.

Prijavljeni korisniciUredi

Prijavljeni korisnici mogu da obavljaju sve funkcije kao i IP adrese, ali i da unose slike, premeštaju/preimenuju stranice i kreiraju sopstvene korisničke strane. Prijavljeni korisnici imaju mogućnost da prilagode podešavanja, a imaju i sopstvene spiskove nadgledanja; videti Posebno:Userlogin kako biste se i sami prijavili.

BirokrateUredi

Korisnici sa statusom „birokrate“ mogu druge korisnike da unapređuju u administratore (ali ne i da ukidaju ovlašćenja). Birokrate unapređuju druge birokrate na projektima gde takvi postoje, ili stjuardi na onima na kojima nema birokrata. Birokrate mogu da preimenjuju korisnike, kao i da dodeljuju i uklanjaju status bota.

StjuardiUredi

Korisnici sa statusom „steward“ mogu promeniti nivo ovlašćenja bilo kog korisnika na bilo kom Vikimedijnom projektu. Ovo podrazumeva davanje i oduzimanje administratorskih ovlašćenja i obeležavanje korisnika kao bota. Ovo se beleži na Posebno:Log/prava na Meti. Zahtev za pomoć stjuarda možete uputiti na m:requests for permissions. Naravno, oni neće obavljati akcije koje mogu da obave lokalne birokrate.

ProgrameriUredi

Najviši nivo pristupa (zapravo više nivoa) poseduju „programeri“, tj. oni koji mogu da prave direktne izmene na MedijaViki softveru i bazi podataka. Ovi ljudi, u velikom broju, nemaju administrativnih privilegija osim pripisivanja izmena korisnika.

Možete ih kontaktirati putem wikitech-l mejling liste. Videti m:Developer za spisak programera i druge informacije.