Wikibooks [ˌwɪkiˈbʊks] (od engl. wiki + book: knjiga), projekt Wikimedije zasnovan na wikiju koji hosta Wikimedia Foundation, a namijenjen je stvaranju udžbenika sa slobodnim sadržajem i anotiranih tekstova koje svatko može urediti. Projekt je prethodno djelovao pod nazivima Wikimedia Free Textbook Project i Wikimedia-Textbooks.

Wikibooks
Logotip Wikibooksa od 2009. do danas
Detalj naslovnice Wikibooksa. Svi veći projekti Wikibooksa izlistani su po broju članaka.
snimak ekrana naslovnice wikibooks.org
URL wikibooks.org
Komercijalan?Ne
Tip Wiki udžbenici
RegistracijaOpcionalna
Posednik Wikimedia Foundation
Autor Karl Wick i Wikimedijina zajednica
Početak rada10. jula 2003.
alexa.com rangDecrease 3297 (od augusta 2015.)[1]

Compete.com procijenio je u septembru 2015. da je Wikibooks imao 2,102.708 jedinstvenih posjetilaca.[2]

Historija uredi

Domena wikibooks.org registrirana je 19. jula 2003.[3] i pokrenuta kao odgovor na zahtjev koji je podnio suradnik Wikipedije Karl Wick. U svojem zahtjevu Wick je tražio stvaranje projekta na kojem bi se hostali i izrađivali besplatni udžbenici s temama poput organske kemije i fizike. Dva veća potprojekta, Wikijunior i Wikiversity, stvorena su u sklopu Wikibooksa prije nego što je njegova službena politika promijenjena tako da se budući inkubatorski projekti pokreću u skladu s novom politikom projekata Wikimedia Foundationa. U augustu 2006. Wikiversity je postao nezavisni projekt Wikimedia Foundationa.

Wikijunior uredi

Wikijunior je potprojekt Wikibooksa specijaliziran za knjige za djecu. Projekt se sastoji od magazina i websitea, a trenutno se razvija na arapskom, danskom, engleskom, finskom, francuskom, japanskom, njemačkom, španjolskom i talijanskom. Financira se bespovratnim sredstvima Beck Foundationa.

Vidi još uredi

Reference uredi

  1. „Wikibooks.org Site Info”. Alexa Internet. Arhivirano iz originala na datum 2018-12-26. Pristupljeno 1. augusta 2015. 
  2. "Site Profile for wikibooks.org" Arhivirano 2010-06-08 na Wayback Machine-u, compete, pristupljeno 8. novembra 2015.
  3. „Wikibooks.org Whois Record”. DomainTools, LLC. Pristupljeno 22. januara 2013.