Whitte Rabbit
Singl izvođača Jefferson Airplane
sa albuma „Surrealistic Pillow
B-strana „Plastic Fantastic Lover“„Plastic Fantastic Lover“
Izdat 1967
Format Singlica
Snimljen 1966
Žanr Psihodelični rok, Esid rok
Dužina 2:31
Izdavač RCA rekords
Autor Grejs Slik
Producent Rik Džarard
Mesto na listama
8. (SAD)
Hronologija singlova
Somebody to Love Whitte Rabbit „Ballad of You and Me and Pooneil“


„Whitte Rabbit“ je psihodelična pjesma grupe Jefferson Airplane sa njihovog albuma iz 1967. Surrealistic Pillow. Objavljena je kao singl i postala je druga pjesma benda koja se našla među 10 najpopularnijih u SAD. Po magazinu Roling stoun pjesma je 478. najbolja pjesma svih vremena.

Istorija uredi

Pjesmu je napisala Grejs Slik dok je još uvijek bila u bendu The Great Society i prvo su je izveli The Great Society. Kada se grupa raspala, Grejs Slik je pozvana se pridruži grupi Jefferson Airplane. Prvi album koji je snimila sa Jefferson Airplane bio je Surrealistic Pillow, na kome su se našle i njene dvije pjesme - „Somebody to Love“ i „Whitte Rabbit“. Izvođenjem ovih dviju pjesama grupa je postala poznata, a rasporostranjeno mišljenje je bilo da su to pjesme grupe (iako ih je prije toga snimila grupa The Great Society). Slik je dobila ideju za pjesmu nakon što je uzela LSD i satima slušala album Majlsa Dejvisa „Sketches of Spain“. Španki ritam je bio inspirisan RavelovimBolerom“.

Jedna je od najranijih pjesama Grejs Slik, napisana krajem 1965. i početkom 1966, uključuje poređenje halucinantnih efekata psihodeličnih droga kao što su psihodelične pečurke sa likovima u djelima Luisa Kerola: Alisa u zemlji čuda i Alisa s one strane ogledala. Događaji u ovim knjigama, kao što je promjena veličine nakon što pojede pečurku ili popije nepoznati napitak, pominju se u pjesmi. Likovi koji se spominju uključuju Alisu, gusjenicu koja puši, bijelog viteza, crvenu kraljicu i puha.