What Ever Happened to Baby Jane? (film)

Šta se dogodilo sa Bebi Džejn? (engl. What Ever Happened to Baby Jane?) je američki psihološki triler iz 1962. reditelja Roberta Oldriča sa Beti Dejvis i Džoun Kraford u glavnim ulogama. Dejvisova je za svoju izvedbu bila nominovana za Oskar za najbolju glavnu glumicu. Ovaj film je prvi u podžanru horora sa poremećenim ženama, gde je glavni negativac starija, mentalno obolela žena. Američki filmski institut je ovaj film proglasio za jedan od 100 najuzbudljivijih filmova svih vremena,[3] dok je lik Bebi Džejn Hadson, u izvedbi Beti Dejvis, na 44. mestu na listi 100 najvećih filmskih negativaca.

What Ever Happened to Baby Jane?
kino-poster
RežijaRobert Aldrich
ProducentRobert Aldrich
ScenarioLukas Heller
PredložakWhat Ever Happened to Baby Jane?; autor:
Henry Farrell
UlogeBette Davis
Joan Crawford
Victor Buono
MuzikaFrank DeVol
FotografijaErnest Haller
MontažaMichael Luciano
StudioSeven Arts Productions
DistribucijaWarner Bros. Pictures
Datum(i) premijere
31. 10. 1962 (1962-10-31)
Trajanje133 min.[1]
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Budžet980.000 $
Bruto prihod9,000.000 $[2]

Radnja uredi

Bebi Džejn (Baby Jane) je rano postala holivudska zvezda. Godine 1917, nastupala je sa svojim ocem, pevajući i igrajući u najboljim pozorištima, prodavale su se lutke sa njenim likom i vrlo je brzo dobila prve uloge na filmu. Za to vreme, njena sestra Blanš gledala je nagli uspeh Bebi Džejn, zavidela joj na tome, i obećala sebi da će se kada poraste osvetiti za taj nedostatak pažnje i ljubavi. Dvadeset godina kasnije, režiseri shvataju da će filmovi Bebi Džejn loše prolaziti u bioskopima, jer je njen antitalenat za glumu očigledan. S druge strane, Blanš ima veoma ostvarenu karijeru junakinje romantičnih drama. Jedne večeri, vidimo kako jedna devojka kolima juri ka drugoj koja stoji kod kapije, ali ne vidimo im lica. Dvadesetak godina kasnije, Blanš je u invalidskim kolicima, živi u svojoj vili u Holivudu, sa malom Džejn. Džejn je stalno nervozna, neprestano grdi Blanš i krivi je za sopstvenu propalu karijeru. Kako vreme prolazi, a Blanš nastoji da po svaku cenu Džejn pošalje kod psihijatra, ova postaje agresivna i više joj ne donosi hranu u sobu. U međuvremenu, u pokušaju da povrati deo nekadašnje popularnosti, Džejn stupa u kontakt sa mladim umetnikom Edvinom i planira njihovu zajedničku turneju. Do izgladnele i bolesne Blanš jednog dana dolazi njihova služavka Elvira, ali Džejn je udara čekićem u glavu i uveče se rešava tela.

 
Beti Dejvis kao mala Džejn

Tek će Edvin uspeti da obavesti policiju da Džejn na spratu drži svoju sestru. Kada to sazna, ova ubacuje sestru u kola i odvozi je na plažu van grada. Poluvesna Blanš joj priznaje da je ona sama kriva za svoju nesreću. Naime, devojka koja je otvarala kapiju bila je Džejn, a ona koja je kolima jurila ka njoj bila je Blanš. Kada je sestra trebala da je udari, Džejn se pomerila i ova je udarila u kapiju te je tako postala bogalj. Međutim, pošto je Džejn bila pijana i uplašena, policajci i Blanš su je ubedili da je ona kriva za sestrinu tragediju. Na plaži joj Džejn zbunjeno govori: Za sve ove godine... Mogle smo da budemo prijateljice... Dok će joj Blanš reći: Oprosti mi.. Ja sam kriva što si takva.... Ubrzo dolaze policajci da pomognu Blanš. Videvši koliko se ljudi okuplja oko nje, Džejn počinje da igra, u ritmu neke pesme iz doba svog detinjstva.

Prijem uredi

Film je bio veliki bioskopski hit 1962. koji je zaradio 15.000.000 dolara. Časopis Variety je napisao da Beti Dejvis lagano prolazi kroz sve faze nadolazećeg ludila... Krafordova je pružila tihu i nežnu izvedbu obogaljene žene koja je u skladu sa temperamentom same Blanš...[4]

Šta se dogodilo sa Bebi Džejn? je bio nominovan za pet Oskara: za najbolju glavnu glumicu (Dejvis), najboljeg sporednog glumca, najbolju fotografiju, najbolji zvuk, ali je osvojio samo Oskar za najbolji kostim. Krafordova i Dejvisova su još bile nominovane i za nagradu BAFTA, dok je film bio u trci za Zlatnu palmu na Kanskom filmskom festivalu 1963. godine.

Uloge uredi

Glumac Uloga
Beti Dejvis Bebi Džejn Hadson
Džoun Kraford Blanš Hadson
Viktor Buono Edvin
Mejdi Norman Elvira
Ana Li gđa. Bejts

Spoljašnje veze uredi

Reference uredi