Westwood Studios

Westwood Studios je bila američka kompanija za razvoj videoigara. Osnovali su je Brett Sperry i Louis Castle 1985. godine kao Brelous Software, ali je ubrzo preimenovana u Westwood Associates. Nakon što ju je 1992. kupila kompanija Virgin Interactive, mijenja ime u Westwood Studios. Zbog financijskih poteškoća Virgin Interactivea, Westwood je 17. kolovoza/augusta 1998. prodan kompaniji Electronic Arts za $122.5 milijuna, zajedno s drugim studijem u Irvineu u Kaliforniji, koji je Westwoodu dodijeljen kao podružnica i imenovan Westwood Pacific.[1] Westwood je ugašen 29. siječnja/januara 2003., dok su resursi Westwooda i tada već odvojene podružnice Westwood/EA Pacific spojeni s podružnicom Electronic Artsa u Los Angelesu.

Westwood Studios, Inc.
IndustrijaSoftver
SudbinaSpojena s Electronic Arts Los Angeles
Osnovana1985.
Prestala29. siječnja/januara 2003.
SjedišteLas Vegas, Nevada, SAD
ProizvodiVideoigre
Vlasnik/ciVirgin Interactive (1992. - 1998.)
Electronic Arts (1998. - 2003.)

Westwood Studios je zapamćen po igrama igranja uloga (RPG) poput Lands of Lore serijala, avanturama poput The Legend of Kyrandia trilogije, a posebice po popularizaciji strategija u stvarnom vremenu (RTS), stvarajući Dune II: The Building of a Dynasty, koji je definirao format tog žanra i izravno utjecao na daljnje Westwoodove igre u vlastitom intelektualnom vlasništvu, a koje su pripadale Command & Conquer serijalu.

Historija uredi

Rane godine (1985. - 1992.) uredi

Westwood Associates su osnovali Brett Sperry i Louis Castle 1985. godine, nakon čega je kompanija prerađivala igre drugih tvoraca za različite platforme po licenci, a prva je bila Temple of Apshai Trilogy za Macintosh 1985. Već 1986., Westwood sklapa ugovor s kompanijom Strategic Simulations, Inc. (SSI), koja je izdala njihove prve autorske igre.

Westwood je priskrbio pozornost javnosti svojim igrama s kraja 1980-ih i početka 1990-ih, među kojima su naslovi pod Dungeons & Dragons licencom DragonStrike i Eye of the Beholder, kao i naslovi pod BattleTech licencom BattleTech: The Crescent Hawks' Inception i BattleTech: The Crescent Hawks' Revenge.

Godine pod Virgin Interactiveom (1992. - 1998.) uredi

1992. godine, Virgin Interactive kupuje kompaniju Westwood Associates, koja potom mijenja ime u Westwood Studios. Iste godine, Westwood objavljuje originalnu avanturu The Legend of Kyrandia, kao i Dune II: The Building of a Dynasty, što se smatra prvom pravom strategijom u stvarnom vremenu (engl. real-time strategy, RTS), a nastalom prema romanu Dune Franka Herberta i istoimenom filmu iz 1984. Iako su elementi žanra postojali prije igre Dune II, ova se igra smatra početkom žanra zbog načina na koji su ti elementi uklopljeni, kao i zbog niza igara koje su preuzele upravo taj format igre.

Tijekom idućih nekoliko godina, Westwood stvara igre prema vlastitim idejama, u Lands of Lore i The Legend of Kyrandia serijalima, te avanturu Young Merlin.

Koristeći predložak iz Dune II, u ljeto 1995. izlazi Command & Conquer, u originalnom intelektualnom vlasništvu. Umjesto fiktivnog planeta Arrakisa, mjesto radnje je Zemlja nakon što na nju padne meteor koji nosi vanzemaljsku supstancu nazvanu tiberij. Iako je vrijedan, izravan ljudski kontakt je najčešće poguban. Igra prati rat između religiozno-terorističke skupine Bratstvo Nod i organizacije GDI (Global Defense Initiative) kojom upravljaju Ujedinjeni narodi. Igra je prodana u više milijuna primjeraka[2], a popularnosti su doprinijeli i video-isječci između misija te glazba u autorstvu Franka Klepackija.

U studenom/septembru 1996. izlazi Command & Conquer: Red Alert, prvobitno zamišljen kao prethodnik igri Command & Conquer u priči, doduše ta je ideja kasnije napuštena. Smještena u alternativnu verziju Drugog svjetskog rata koja je nastala nakon što je Albert Einstein praktički ubio Adolfa Hitlera putovanjem kroz vrijeme, igra prati rat između zapadnih Saveznika i ojačanog Sovjetskog Saveza. Uz veći naglasak na multiplayer komponentu i priču, igra je imala značajan uspjeh i prodaju.

1997., Westwood objavljuje igru Blade Runner, avanturu smještenu u svijet istoimenog filma, ali sa zasebnom pričom koja se odvija istovremeno s onom u filmu.

Godine pod Electronic Artsom (1998. - 2003.) uredi

Kompanija Virgin Interactive, u čijem je vlasništvu bio Westwood, se krajem 1990-ih našla u financijskim problemima, te je bila prisiljena prodati neke od svojih podružnica. Electronic Arts (EA) je 17. kolovoza/augusta 1998. kupio njihove američke podružnice, među njima i Westwood Studios, kao i jedan studio u Irvineu u Kaliforniji, koji je potom preimenovan u Westwood Pacific.[1]

Već idućeg mjeseca izlazi Dune 2000, prepravljena verzija igre Dune II, s tim da je igru većinom razvio odvojeni studio, Intelligent Games. Glavni Westwoodov studio iz Las Vegasa 1999. godine objavljuje Lands of Lore III, Recoil (u suradnji sa Zipper Interactiveom) i dugo odgađani Command & Conquer: Tiberian Sun, nastavak priče iz prvog Command & Conquer naslova, koji na proljeće 2000. dobiva dodatak Firestorm.

Za to vrijeme, Westwood Pacific iz Irvinea u veljači/februaru 2000. objavljuje igru Nox, uvelike sličnu Blizzardovom serijalu Diablo u načinu igre, a u listopadu/oktobru iste godine hvaljeni Command & Conquer: Red Alert 2, koji najesen iduće godine dobiva dodatak Yuri's Revenge.

Glavni studio u Las Vegasu se početkom 2000-ih bavi većim brojem projekata istovremeno, od kojih su izašli sljedeći: Emperor: Battle for Dune (2001., ponovno uz pomoć Intelligent Gamesa), Command & Conquer: Renegade (2002.), Pirates: Legend of the Black Kat (2002.) i MMO Earth & Beyond (2002.). Neuspjeh Earth & Beyond-a je bio jedan od razloga zbog kojeg je Electronic Arts odlučio ugasiti glavni Westwoodov studio 29. siječnja/januara 2003..

Westwood Pacific je oko 2002. preimenovan u Electronic Arts Pacific, i radio je na prvoj trodimenzionalnoj strategiji u Command & Conquer serijalu, koja je izašla u veljači/februaru 2003. kao Command & Conquer: Generals. Nedugo nakon toga, Electronic Arts Pacific, zajedno s ostacima Westwoodovog studija u Las Vegasu, se spaja s podružnicom Electronic Arts Los Angeles, prethodno zvanom DreamWorks Interactive. Većina studija iz Irvinea se preselila zajedno s kompanijom. Neki su radnici studija iz Las Vegasa također otišli u EA Los Angeles, dok su ostali otišli raditi u druge kompanije. Određeni broj bivših radnika Westwooda 1. travnja/aprila 2003. stvara novu kompaniju Petroglyph Games, također u Las Vegasu.

Na svečanosti Game Awards 2015., Brett Sperry i Louis Castle su primili nagradu u kategoriji "Industry Icon" (ikona industrije) u ime tada već bivše kompanije Westwood Studios, zbog velikog utjecaja u žanru strategija u stvarnom vremenu.[3]

Popis razvijenih igara uredi

Westwood Associates/Studios uredi

Westwood Pacific uredi

Izvori uredi

  1. 1,0 1,1 „EA buys Westwood”. CNN Money. 1998-08-17. Pristupljeno 2017-06-19. 
  2. Electronic Arts Los Angeles, Command & Conquer: The First Decade bonus DVD, "Louis Castle interview", 2006.
  3. „The Game Awards 2015 - Industry Icon Award”. Game Awards (preko YouTube.com). 2015-12-03. Pristupljeno 2017-06-19. 

Vanjske veze uredi