Werner od Walbecka

Werner (također Wirinher ili Werinharius) (? - 11. novembar 1014) bio je njemački (saksonski) plemić, koji je služio kao markgrof Nordmarka od 1003. do 1009.

Bio je najstariji sin grofa Lothara III od Walbecka i Godile od Rothenburga. U trenutku rođenja mu je majka imala tek 13 godina. Znameniti kroničar Thietmar od Merseburga mu je bio rođak. Otac mu je također bio markgrof Nordmarka. Werner je postao zaručen za Liutgard, kćer meissenskog markgrofa Ekkeharda. Kada se Ekkehard usprotivio braku, došlo je do sukoba među markgrofovima; zahvaljujući njemu Ekkehard nije uspio postati kralj Njemačke poslije smrti Otona III 1002. godine, jer je Lothar podržao bavarskog vojvodu Heinricha II. Iste godine je Ekkehard ubijen, a početkom 1003. je Werner silom ugrabio Liutgard iz zamka u Meissenu te se sa njom oženio.

Godine 1003. je umro Wernerov otac, a Werner je naslijedio njegovu markgrofoviju. Nakon samo šest godina ga je car Heinrich II smijenio pod optužbom za šurovanje sa poljskim knezom Boleslavom I Hrabrim, s kojim je Heinrich bio u sukobu. Na tom mjestu ga je zamijenio stari grof Bernard od Handelslbena.

13. novembra 1012. je Liutgard umrla. Dvije godine kasnije je Werner silom ugrabio Reinhild, koja se navodi kao "gospodarica Beichlingena". Nakon toga je uhvaćen, ali prije nego što mu se sudilo je ubijen. Iza sebe nije ostavio djece.

Literatura uredi

  • Reuter, Timothy. Germany in the Early Middle Ages 800–1056. New York: Longman, 1991.

Izvori uredi