We'll Always Have Paris (Star Trek: The Next Generation)

We'll Always Have Paris (sh. Uvijek ćemo imati Pariz) je 23/24. epizoda američke science fiction TV-serije Star Trek: The Next Generation premijerno prikazana 2. maja 1988. godine. Radnja prikazuje kako USS Enterprise nastoji spriječiti katastrofalne posljedice eksperimenta s vremenom, dok se kapetan Jean Luc-Picard istovremeno suočava sa time da je supruga glavnog naučnika bila djevojka s kojom je kao mladić imao ljubavnu vezu u Parizu.

We'll Always Have Paris
Epizoda serije Star Trek: The Next Generation
Epizoda br.Sezona 1
Epizoda 23
RežijaRobert Becker
Scenario
MuzikaRon Jones
FotografijaEdward R. Brown
Produkcijski kod124
Originalno emitiranje2. 5. 1988 (1988-05-02)
Gostujući glumci
Kronologija epizode
← Prethodna
"Skin of Evil"
Sljedeća →
"Conspiracy"
Lista epizoda Star Trek: The Next Generation

Radnja uredi

Kapetan Picard ponovno susreće staru ljubav. Pri putovanju na Saronu III na odmor, posada Enterprisea doživljava bizarni fenomen ponavljanja trenutka u vremenu. Ubrzo nakon toga brod presreće poziv za pomoć sa Vandora IV, gdje je dr. Paul Manheim eksperimentirao sa nelinearnim vremenom.
Nakon što su spasili dr. Manheima i njegovu ženu Janice, za koju se uspostavilo da je Picardova prva ljubav, posada saznaje da je doktorov eksperiment osim vremenske distorzije prouzrokovao pukotinu u novu dimenziju. Zbog toga dr. Manheim ubrzano stari jer je njegova neurokemija oštećena konstantnim putovanjima iz jedne dimenzije u drugu.

Da bi spasili Manheimov život i spriječili da propali eksperiment napravi vremenski procjep u galaksiji i izobliči percepciju realnosti, Picard mora smisliti plan zatvaranja prolaza u drugu dimenziju.
Dok Picard pokušava ustanoviti prirodu svoje veze sa Janice, a ljubomorna dr. Crusher pokušava se suočiti sa svojim osjećajima prema Picardu, izvidnički tim se spušta na Vandor IV da poprave Manheimovu grešku. Koristeći Manheimov laboratorij i njegovu inteligenciju, Data dodaje određenu količinu antimaterije potrebne da se uravnoteži galaksija. Kada su zatvorili procjep, stanje dr. Manheima se poboljšalo i Picard je uspio prekinuti vezu sa Jenice.

Izvori uredi

Literatura uredi

  • Nemecek, Larry (2003). Star Trek: The Next Generation Companion (3rd izd.). New York: Pocket Books. ISBN 0-7434-5798-6. 

Vanjske veze uredi