Waterford (grofovija)

Okrug Voterford (engl. County Waterford, ir. Contae Phort Láirge) je jedan od 32 istorijska okruga na ostrvu Irskoj, smešten u njegovom južnom delu, u pokrajini Manster.

Okrug Voterford
County Waterford / Contae Phort Láirge

Grb okruga

Zastava okruga
 
Položaj okruga Voterford na irskom ostrvu
 
Država  Irska
Pokrajina Manster
Sedište Voterford, Dangarvan
 
Površina 1.837 km²
Stanovništvo 113.707
(66.960 bez g. Voterforda) (2011.)
Gustina naseljenosti 61,8/km²
 
Registarske tablice W, WD
Veb stranica www.waterfordcoco.ie

Danas je okrug Voterford jedan od 26 zvaničnih okruga Republike Irske, kao osnovnih upravnih jedinica u državi. Sedište okruga je zvanično istoimeni grad Voterford, koji je upravno izdvojen iz okruga, ali i dalje ima ulogu istorijskog sedišta. Međutim, suštinski, skupština okruga predsedava u Dangarvanu.

Položaj i granice okruga uredi

Okrug Voterford se nalazi u južnom delu irskog ostrva i Republike Irske i graniči se sa:

Prirodni uslovi uredi

Voterford je po prostranstvu jedan od srednjih irskih okruga - zauzima 21. mesto među 32 okruga.

Reljef: Najveću deo okruga Voterford je zatalasano područje nadmorske visine 0-150 m. Planinska područja postoje na krajnjem severu - planine Nokmildaun i Komera. Na jugu, duž atlantske obale, postoji niz manjih ravnica, koje su često močvarne.

Klima Klima u okrugu Voterford je umereno kontinentalna sa izrazitim uticajem Atlantika i Golfske struje. Stoga grad odlikuje blaga i veoma promenljiva klima.

Vode: Okrug Voterford je bogat vodama. Okrug ima dugu obalu ka Atlantiku na jugu. U okrugu se pružaju donji delovi toka i ušća velikih irskih reka Sur i Blekvoter. U okrugu postoji nema jezera, što je retkost za državu.

Stanovništvo uredi

 
Grad Voterford, sedište okruga

Po podacima sa Popisa 2011. godine na području okruga Voterford živelo je preko 110 hiljada stanovnika, većinom etničkih Iraca. Ovo je za 80% manje nego na Popisu 1841. godine, pre Irske gladi i velikog iseljavanja Iraca u Ameriku. Međutim, poslednje tri decenije broj stanovnika okruga raste po stopi od blizu 1% godišnje.

Gustina naseljenosti - Okrug Voterford ima gustinu naseljenosti od oko 60 st./km², što je istovetno kao državni prosek (oko 60 st./km²). Južni deo okruga je bolje naseljen nego severni.

Jezik: Sasvim mali deo okružnog stanovništva (1,5-2,0%) naseljava tzv. Područja irskog jezika (jugozapadni deo okruga), gde je jedino irski jezik u zvaničnoj upotrebi. U ostatku okruga se ravnopravno koriste engleski i irski jezik.

Povezano uredi

Spoljne veze uredi