Warrenov pehar je unikatni srebrni rimski skifos (pehar za vino sa dve drške) na kome se nalaze dve homoerotične scene. Pehar je prepoznat kao umetnički rad veoma visokog kvaliteta. Naziv je dobio prema svom prvom vlasniku u moderno doba, kolekcionaru i piscu, Edwardu Perry Warrenu.

Warrenov pehar, strana A

Proizvodnja uredi

Pehar je najverovatnije naručio rimski mušterija od grčkih majstora između 1. i 20. godine naše ere (ili generalno u prvom veku naše ere), moguće tokom helenizujuće vladavine Nerona. Napravljen je iz pet delova: glavna posuda koja je kovana iznutra, unutrašnjost je prekrivena debljim listovima srebra sa čvrstim obodom, osnova koja je od čistog srebra, postolje i dve drške (kako su izgledale može se videti na primeru skifosa ovde).

Stanje pehara pokazuje znake da je korišćen tokom dugog perioda; drške nedostaju i izgubljena je pozlata, ali se generalno nalazi u odličnom stanju. Prikazi seksualnih scena se često nalaze u rimskoj umetnosti, i mada su prikazi heteroseksualnih odnosa preživeli u većoj meri, ima sačuvanih i onih sa homoseksualnim scenama. Ovakvi predmeti su korišćeni na večernjim zabavama i obično su pravljeni u paru.

Scene uredi

 
Warrenov pehar, strana B

Jedna strana prikazuje muškarca (aktivnog partnera, erasta) koji ima analni seks sa mlađim muškarcem (pasivni partner, eromenos, katamit), koji se spušta na erasta pridržavajući se za komad tkanine koja visi sa plafona. Ovu scenu krišom posmatra mladić, verovatno rob, sakriven iza vrata – inferioran status robova ga čini odgovarajućom figurom za ulogu voajera. S druge strane pehara prikazana su dvojica mlađih muškaraca koji, takođe, vode ljubav. Obe scene sadrže draperije u pozadini, kao i kitaru u prvoj i aulos u drugoj sceni. Ovo, kao i pažljivo prikazivanje uzrasta i statusa, kao i venca oko glave, upućuje na kultivisanu, elitnu, helenizovanu, ne-rimsku postavku sa muzikom i zabavom.

Warren uredi

Warren je kupio pehar od prodavca u Rimu 1911. godine za £2.000. Prema jednoj priči pehar je pronađen u Batiru pored Jerusalema i u njemu su pronađeni novčići sa likom cara Klaudija. Ukoliko je ova priča istinita, pehar je onda verovatno bio sakriven od strane antičkog vlasnika i kasnije nikada nije pokupljen (verovatno je bio plen tokom Prvog jevrejsko-rimskog rata).

Kontroverze uredi

Pehar je privukao veću pažnju stručnjaka tek 1993. godine zbog sadržaja koji se nalazi na njegovim slikama. Vekovima unazad, bar od vremena Winckelmanna su se predmeti sa homoerotskim scenama koji su preživeli cenzuru, čuvali u privatnim kolekcijama i prodavali na crnom tržištu. Tokom 1980-ih zbog promene stavova prema homoseksualnosti mnogi od ovih predmeta su se pojavili u javnosti, na javnom tržištu kao i u javnim muzejskim izložbama (ovaj pehar je, na primer, bio izložen u Antikenmuseumu u Bazelu i u Metropolitanu u New Yorku).

Tokom 1950-ih carina u SAD nije dozvolila da se predmet unese u državu, a izvestan broj muzeja (uključujući i sadašnjeg vlasnika, Britanski muzej) su odbili da ga kupe, smatrajući da se ne može izlagati.

Britanski muzej uredi

Britanski muzej, koji je današnji vlasnik, kupio je pehar 1999. godine za £1.8 miliona kako bi sprečio da se predmet odnese iz Britanije. Ovo je bila najskuplja nabavka jednog izložbenog predmeta koju je Britanski muzej ikada platio i cena je bila mnogo puta uvećana u odnosu na prvu ponudu koju su dobili 1950-ih.

Pehar je bio izložen u sobi 3 od 11. maja do 2. jula, 2006. na izložbi: "Worrenov pehar: Seks i društvo u antičkoj grčkoj i Rimu"[1].

Od 1. decembra, 2006. do 21. januara, 2007. pehar se nalazio u Jorkširskom muzeju. Pehar danas ima svoje stalno mesto u sobi 70 u Britanskom muzeju.

Povezano uredi

Reference uredi

Spoljne veze uredi