Otac Walter Hadye Lini (1942 - 21. februar 1999) bio je vanuatuanski političar i anglikanski svećenik, poznat kao jedan od vodećih boraca za nezavisnost Vanuatua i prvi premijer nakon sticanja nezavisnosti. Rođen je na otoku Pentecost, u vrijeme kada se Vanuatu zvao Novi Hebridi i bio pod anglo-francuskim kolonijalnim kondominijem. Za vrijeme kolonijalne vlasti Lini je osnovao Novohebridsku nacionalnu partiju, danas poznatu kao Vanua'aka Pati. Godine 1979. je pred sticanje nezavisnosti postao glavni ministar Novih Hebrida, a kada je Vanuatu 1980. stekao nezavisnost, postao je prvi premijer.

Linijev premijerski mandat je ostao upamćen po nastojanju da se na Vanuatuu uvede melanezijski socijalizam, odnosno vanjskom politikom koja se nastojala što više distancirati od bivših kolonijalnih gospodara, pogotovo Francuske. Lini je uspostavio bliske veze sa Istočnim blokom i Libijom, ali je bio isto tako vatreni pristaša Pokreta nesvrstanih. Protivio se američkim nuklearnim pokusima na Pacifiku, podržavao kanačke separatiste na Novoj Kaledoniji te bio jedina od pacifičkih zemalja koja je podržavala nezavisnost Istočnog Timora, tada pod indonežanskom vlašću.

Godine 1991. je došlo do raskola u njegovoj stranci Vanua'aku Pati, a što je omogućilo desničarskoj Uniji umjerenih stranaka na dođe na vlast. Lini je osnovao vlastitu Nacionalnu ujedinjenu partiju i ostao na njenom čelu do smrti 1999. godine. Njegova sestra Hilda se bavi politikom, a brat Ham Lini je neko vrijeme i sam bio premijer.

V. također uredi