Wallis, vojvotkinja od Windsora, ranije Wallis Simpson (Blue Ridge Summit, Pennsylvania, 19. lipnja 1896. - Pariz, 24. travnja 1986.) bila je supruga britanskog kralja Edwarda VIII., koji je abdicirao kako bi se njom oženio.

Wallis Simpson
Wallis Simpson 1970. godine
Vojvotkinja od Windsora
Vladavina 3. lipnja 1937. - 24. travnja 1986.
Prethodnik titula stvorena
Supruzi Earl Winfield Spencer, Jr.
(v. 1916., raz. 1927.)
Ernest Aldrich Simpson
(v. 1928., raz. 1937.)
Princ Edward, Vojvoda od Windsora
(v. 1937., umro 1972.)
Puno ime
Bessie Wallis Warfield
Otac Teackle Wallis Warfield
Majka Alice Montague
Rođenje 19. lipnja 1896.
Sjedinjene Američke Države Blue Ridge Summit, PA, SAD
Smrt 24. travnja 1986.
Francuska Pariz, Francuska
Pokop 29. travnja 1986.
Ujedinjeno Kraljevstvo Frogmore, Windsor, UK

Rođena je kao Bessie Wallis Warfield 19. lipnja 1896. u Pennsylvaniji kao kći Teacklea Wallisa i Alice Montague. Otac joj je umro nedugo nakon rođenja tako da su njezinu majku i nju djelomično financirali bogatiji rođaci. Njezin prvi brak bio je s mornaričkim oficirom Winom Spencerom, a bio je obilježen brojnim periodima razdvojenosti te je na koncu završio razvodom. Godine 1934., tijekom drugog braka, s Ernestom Simpsonom, navodno je postala ljubavnica princa Edwarda od Walesa. Dvije godine kasnije, nakon što je Edward postao kralj, Wallis se razvela kako bi ju Edward mogao zaprositi.

Iako je interno postojalo veliko neodobravanje ove veze (premijer Stanley Baldwin, Edwardov brat Albert, kanadski premijer William Lyon Mackenzie King, vođa oporbe Clement Attlee i mnogi drugi), situacija je postala ozbiljna tek nakon smrti Edwardova oca Georgea V., kada je prijestolonasljednikov potencijalni brak sa ženom koja je imala dva živuća bivša supruga prijetio nastankom ustavnom krizom u Ujedinjenom Kraljevstvu i dominionima. Ipak, Edward je 1936. proglašen kraljem, ali brak s Wallis Simpson nije sklopljen. Nakon što je odlučeno da brak može sklopiti jedino abdikacijom, Edward VIII. je u prosincu iste godine abdicirao u korist svog brata Alberta, koji će postati kralj George VI., kako bi se mogao vjenčati sa "ženom koju voli[m]". Nakon abdikacije, Edward je imanovan Vojvodom od Windsora od strane svog brata. Iste godine, Wallis Simpson proglašena je za Timeovu osobu godine. Vjenčanje Wallis Simpson i vojvode od Windsora dogodilo se 3. lipnja 1937. godine, nakon čega je Wallis postala vojvotkinja od Windsora.

Prije, tijekom i nakon Drugog svjetskog rata, velik dio političke i društvene elite optuživao je vojvodu i vojvotkinju od Windsora za simpatiziranje nacizma. Tijekom 1950-ih i 1960-ih, vojvoda i vojvotkinja su živjeli na relaciji Europa-Sjedinjene Države uživajući u lagodnom životu. Nakon vojvodine smrti 1972., vojvotkinja je živjela povučeno i rijetko se pojavljicala u javnosti. Njezin privatni život i danas je tema brojnih spekulacija, a u britanskoj je historiji ostala zabilježena kao izrazito kontroverzna ličnost. Umrla je 24. travnja 1986. godine u svom domu u četvrti Bois de Boulogne u Parizu.